Om het vetpercentage in de melk te verhogen en meer voor hun melk te krijgen, voegen melkveehouders voedingsvetten toe aan het voer van hun koeien. Cono Kaasmakers verbiedt per direct het gebruik van deze ‘pensbestendige vetten’, schrijft Boerderij. De Noord-Hollandse kaascoöperatie maakt zich zorgen over de effecten die het harde vet heeft op de kwaliteit van de kaas. De harde vetten beschadigen gemakkelijk door transport, waardoor vetzuren vrijkomen die smaak en smeuïgheid negatief kunnen beïnvloeden. Dat deze vetten, ook wel 'bypass-vetten' genoemd, bij consumenten tot echte bypasses kunnen leiden lijkt geen rol te spelen in de overwegingen van Cono. Of andere coöperaties het goede voorbeeld zullen volgen is nog onduidelijk.
Boerderij - Cono verbiedt gebruik voedingsvetten in rantsoen
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Hoi Marco Maas, Klopt inderdaad, er zit altijd een kleine hoeveelheid transvet in. Ik sloeg eigenlijk ook aan op het in het artikel genoemde "harde vet". Aangezien meeste plantaardige vetten oliën zijn, moet het haast wel gehydroliseerd vet zijn.
Floris Meester,
Ik dacht dat melk en vlees van nature al transvet bevat.
Of rumen-bypass vet voeren het transvet gehalte verhoogd weet ik niet.
Of er inmiddels voeders met chemisch bewerkte plantaardige vetten en olieen worden
gebruikt weet ik niet.
Marco Maas Kun je "plantaardig" verder definieren ? Ik zie iets over harde vetten, dus ik ga er vanuit dat het dan geheel gedeeltelijk gehydroliseerd is. Dat kan betekenen dat er wellicht in meer of mindere mate transvetten in zitten. Formeel worden deze dan niet toegevoegd, maar ze komen uiteindelijk wel in het voedsel terecht. Plantaardig vet betekent niet perse ook gezond.
Marco, je hebt helemaal gelijk met je tik op mijn neus. Dank bovendien voor je uitleg.
Dick Veerman,
Het gras of voer in de koe "gooien" is niet vervangen door vet, zoals jij het beschrijft lijkt het haast op een illegale of dieronvriendelijke praktijk.
Het gras of ander voer blijft gewoon, desondanks komen hoogproductieve koeien in een negatieve energiebalans ze geven meer energie af (aan het groeiende kalf en/of via de melkproductie) dan dat ze via het voer aan energie op kunnen nemen. De koeien vermageren dus met alle gevolgen van dien (mindere weerstand, slechtere vruchtbaarheid, eventueel lagere gehaltes in de melk).
De energiedichtheid (dus meer energie per kg voer/krachtvoer) van het rantsoen verhogen houd een keer op en geeft risico's o.a. pensverzuring (pensinhoud word te zuur) en de koe word ziek.
Dus gaat men extra pensbestendige (Rumen-bypass) energie voeren (die niet in de pens word omgezet en daardoor niet bedraagt aan de verzuring maar pas vrijkomt op darm niveau).
Gevolg de koe krijgt meer energie binnen, raakt minder lang in een negatieve energiebalans, heeft een betere conditie en gezondheid/vruchtbaarheid en hogere gehaltes in de melk en kan de hoge productie beter aan.
Overigens zijn het 100% plantaardige vetten, tenminste ik heb nog geen andere gezien (met een redelijk hoog smeltpunt en daarom passeren ze de pens zonder afgifte van voedingsstoffen).
Voor een hoogproductieve koe is het dus zeker niet nadelig, voor de smaak en vetzuursamenstelling van de melk en kaas kan er wel een (negatieve) wijziging optreden. Daarom heeft Cono tot de maatregel besloten.