Past de Vegetarische Slager de namen niet aan, dan dreigt een boete. De Vegetarische Slager is vooral verbaasd. Sinds vorige maand hebben alle productnamen het voorvoegsel 'vegetarisch' gekregen. Mede-oprichter Niko Koffeman vermoedt dat "er sprake is van een 'politiek gemotiveerde' actie, waarachter de vleeslobby zit."
Past de Vegetarische Slager de namen niet aan, dan dreigt een boete. De Vegetarische Slager is vooral verbaasd. Sinds vorige maand hebben alle productnamen het voorvoegsel 'vegetarisch' gekregen. Mede-oprichter Niko Koffeman vermoedt dat "er sprake is van een 'politiek gemotiveerde' actie, waarachter de vleeslobby zit."
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Meer plantaardig eten, minder vlees met het oog op gezondheid en het redden van de planeet is een sympathieke gedachte. Ik heb geprobeerd met er in te verdiepen, de resultaten waren voor mij niet bepaald overtuigend positief. Ik heb geen bewijs gezien dat deze producten beter zijn voor het klimaat of duurzamer zijn qua productie.
Of iemand dat soort dingen wil eten, dat mogen ze helemaal zelf weten. De misleiding zit hem wat mij betreft meer in de aanduiding "vleesvervanger". Ook in de vormgeving, verpakking en smaak wordt gesuggereerd dat het om een "vleesvervanger" gaat. "Vleesvervangers" bestaan m.i. niet. Als we het over voedingswaarde hebben, zien we: minder eiwit per 100/gr, het eiwit is ook nog minder compleet én minder opneembaar (bioavailable), minder vitaminen, minder mineralen, minder antioxidanten. Als je dezelfde voedingswaarde als vlees wilt halen, moet je flink extra bijspijkeren. Wat en hoe precies, dat is een hele klus. Misleiding? Jazeker.
Eén of twee dagen per week zonder vlees lijkt mij gezonder. En beter voor het klimaat en de planeet dan die zgn. "vleesvervangers"' . Zeker, de productie van vlees kan optimaler, diervriendelijker, e.d.. Maar dat verandert voor mij de conclusie niet.
Ik hoor het zojuist: vanavond in 1Vandaag, met o.m. de cabaretier Theo Maassen.
Ik kan deze alinea's in het Volkskrant-artikel even niet plaatsen:
Na de ophef in 2012 deed de Vegetarische Slager een paar kleine aanpassingen. Gehakt werd Gehackt, tonijn veranderde in visvrije tonyn. Sinds september zijn alle productnamen voorzien van het voorvoegsel 'vegetarisch'.
Of dat genoeg is, kan de NVWA niet zeggen. Mocht het tot een boete komen, dan gaat de Vegetarische Slager zeker in beroep, kondigt Koffeman aan.
Net name de zin 'Of dat genoeg is, kan de NVWA niet zeggen.' Moeten ze nou namen aan gaan passen? Of moet de NVWA het nog onderzoeken?
Ook de wat simpelen met weinig fantasie, die niet bij machte zijn om taalkundig zaken en dingen te benoemen zonder begripsplagiaat te plegen, moeten een kans krijgen om commercieel te existeren.
Goed voor een economie 'om de wereld te redden'...
De realiteit is dat de Vegetarische Slager, die denkt zeer creatief te zijn, waarschijnlijk zonder het zelf te beseffen, doet wat de grote jongens in de voedingsindustrie al decennia doen..
Niet raar kijken dat Unilever ooit een ondoorzichtig witte frisdrank met 17 ingrediënten, maar zonder melk, op de markt brengt onder het label "Milck", met de claim dat haar 'milck' methaan terug dring in de dampkring..
Hebben al veel langer ervaring met verkeerd op het been zetten en neppen.
Onze debiliserende maatschappij is er al een poosje klaar voor.
Dat de Vegetarische Slager eigenlijk een een beetje rare cerel en sjarletan is, is in deze nep-food-sector marketing-strategisch soms gewoon een pré.....
Nooit de uitdrukking begrepen, maar hier, zegt mijn theewater, van toepassing: het sop is de kool niet waard.
We hebben wel wat anders aan ons hoofd toch? Zeg nou zelf.