Begin juli trad Rob van Lint aan als topman van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Hij kreeg meteen met de fipronilcrisis te maken. "Het voelde alsof ik in het diepe werd gegooid", zegt Van Lint in een interview in De Volkskrant. "Gelukkig had ik met mijn ruime toezichtservaring een stuk of drie zwemdiploma's".

Ondanks de vaak harde kritiek van buiten bleef Van Lint drijven. Rode lijn in het interview: "het is een illusie dat wij honderd procent voedselveiligheid kunnen garanderen. De NVWA kan niet alles doen. Het begint met de eigen verantwoordelijkheid van bedrijven. Wij zijn slechts het sluitstuk." Wel erkent hij dat "met de wijsheid van nu" bepaalde adviezen een andere invulling zouden hebben gekregen. Verder kijkt Van Lint vooruit naar het onderzoek dat Winnie Sorgdrager gestart is. Zij gaat kijken of de genomen besluiten en maatregelen "met de kennis van toen ook de beste beslissing waren".
de Volkskrant - Topman over eiercrisis: 'Met de wijsheid van nu hadden we anders geadviseerd' - Economie - Voor nieuws, achtergronden en columns
  • Deel
Druk af