Chocolade-eters hebben weer een reden voor gewetensnood. Veel van de cacao in hun favoriete snoepgoed komt van plantages in Ivoorkust en Ghana, West-Afrika, waarvoor beschermd regenwoud is gekapt, schrijft The Guardian. Dat is een serieus probleem. In Ivoorkust, bijvoorbeeld, is het regenwoud sinds 1960 met 80% teruggedrongen. Handelaren verkopen cacaobonen van deze plantages aan grote producenten als Mars, Nestlé en Mondelez, die ze mengen met 'legale' noten. Iedere Marsreep, iedere bonbon van Ferrero Rocher of brok Milka kan 'besmette' chocola bevatten. De betrokken chocoladeconcerns erkennen het probleem en zeggen dat ze werken aan een oplossing. Ivoorkust is met buurland Ghana de grootste cocoa-producent ter wereld.
The Guardian - Chocolate industry drives rainforest disaster in Ivory Coast
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Het is ogenschijnlijk een vanzelfsprekend zinnetje in bijdrage 3 van Norbert Morgen-Mertz:
'Dus we moeten ervoor zorgen dat ze daar een fatsoenlijk inkomen krijgen.'
We.
Modern en onschuldig, het wordt als zodanig vast niet meer herkend, maar hier spreekt een koloniaal. Met de beste bedoelingen, maar we moet zorgen dat ze daar. Omdat ze daar niet kunnen zorgen dat we? Wat? Hier?
Norbert, als je de mensen een fatsoenlijk inkomen wilt garanderen dan moet je ze in dienst laten treden van de cacaokopers. Vervolgens verbiedt je de handel in cacaobonen, anders gaan anderen toch weer goedkope cacao maken. De cacaokoper kan dan vervolgens zelf bepalen hoeveel cacaobonen hij nodig heeft en die zelf produceren.
Laat je de markt vrij dan zul je altijd een probleem hebben met het opvangen van de schommelingen in productie. Als je gaat werken met quota krijg je het probleem dat een quotum een bepaalde waarde vertegenwoordigt, dat is ook geen oplossing.
Da's wel een mooie conclusie Henric: als ze minder verdienen gaan ze overproduceren (om de kostprijs te verlagen), als ze meer verdienen gaan ze overproduceren (om de winst te verhogen).
#2 Het is een probleem, maar nu is het probleem gigantisch. Getuige de Afrikaanse jonge mensen die met de boot Europa willen bereiken. Dus we moeten ervoor zorgen dat ze daar een fatsoenlijk inkomen krijgen. Twee jaar geleden werd moord en brand geschreeuwd dat cacao schaars zou worden et cetera. Nu is de cacaoprijs op zijn laagst, zeer, zeer laag.
Aan het eind van Foodlog Dag suggereerde Niek Koning dat ICCO (het overlegorgaan tussen cacaoproducenten, producerende landen en De Grote Jongens) een minimum prijs moeten vaststellen. Er wordt niet meer gekocht dan nodig is. Dus als een boer zijn cacao niet kan verkopen kan hij beter rubberpalmen planten - wat vele cacaoboeren ook doen, overigens. Maar het is niet makkelijk, met de Europese boterberg in het achterhoofd.
Norbert, een minimumprijs is neem ik aan zo hoog dat de cacaoboeren er normaal van kunnen leven. Hoe ga je er dan voor zorgen dat er niet volop wordt uitgebreid? En wat doe je met eventuele overschotten of tekorten?