Vezels zijn goed voor van alles, maar we eten er te weinig van. Het Voedingscentrum adviseert 30 tot 40 gram vezels per dag, maar we blijken maar zo’n 15 tot 20 gram te halen. En dat terwijl vezels zo belangrijk zijn. Daarom heeft Aldi iets nieuws bedacht: vezelwater.
Vezels in je eten leveren weinig energie, maar zorgen voor een goede spijsvertering, gezonde darmbacteriën, verminderen bloedsuikerschommelingen na een maaltijd en helpen het LDL-gehalte in je bloed te verlagen. Alle reden dus om genoeg vezels binnen te krijgen. Toch lukt het de meeste mensen niet om die 30-40 gram vezels te halen uit ons eten; ze zitten vooral in volkorenproducten, groente en peulvruchten. Aldi zoekt het daarom in ons drinken. Water drinkt makkelijk en snel weg, en als daarin dan vezels zitten, ben je zo weer een paar gram vezels rijker.
Fiber Water
Het flesje Fiber Water lijkt een gewoon flesje met helder water met citroen- en limoen-aroma. Maar zo gewoon is het water niet; 1 flesje water van 500 ml bevat 15 gram vezels. Dat is bijna de helft van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Hoe kan dat en, belangrijker, werkt het?
Het blijkt bij dit water om acacia-vezels te gaan. Acacia-vezels zijn afkomstig uit acaciagom (gummi arabicum), ook wel bekend - uit dropjes en kauwgom - als Arabische gom. Zo’n 3000 jaar geleden werd Arabische gom gebruikt om de verbanden bij het mummificeren vast te plakken. Tegenwoordig zit het in allerlei producten. In de voedingsindustrie wordt het vooral gebruikt voor het glanslaagje over snoep of als verdikkingsmiddel.
Prebiotische werking
De acacia-vezel is een oplosbare fermenteerbare vezel en dient als voedsel voor de darmflora. Een van de prebiotische werkingen van deze vezel is dat het de groei van goede darmbacteriën als de lactobacillus stimuleert. Bij een inname van meer dan 10 gram per dag mag de acacia-vezel bestempeld worden als voedingsvezel. De EFSA beschouwt acacia-vezel als een veilige stof en staat producten met acacia-vezels een gezondheidsclaim toe. Voedingsmiddelen die acaciagum in plaats van suiker bevatten, mogen zeggen dat ze een lagere stijging van je bloedsuikerspiegel veroorzaken dan suikerhoudende dranken, zoals frisdrank.
Fiber Water van Aldi lijkt dan ook een prima product. Zeker voor mensen die moeite hebben genoeg vezels binnen te krijgen, kan het wellicht dienen als aanvulling op het normale voedingspatroon. Het bevat geen suiker of zoetstoffen, alleen wat aroma om het een smaakje te geven. Van de vezels proef je verder niets en hoewel we op de redactie niet laaiend enthousiast waren over de smaak, valt daarover altijd te twisten.
MDL-arts en buitengewoon hoogleraar voeding en darmgezondheid Ben Witteman staat positief tegenover het Fiber Water: “Het lijkt wel een mooi product. Ik vind het ook heel goed dat de supermarktketens meedenken en nu ook de weg inslaan van goede voeding - zelfs gericht op doelgroepen die wellicht wat extra nodig hebben.”
Dit artikel afdrukken
Fiber Water
Het flesje Fiber Water lijkt een gewoon flesje met helder water met citroen- en limoen-aroma. Maar zo gewoon is het water niet; 1 flesje water van 500 ml bevat 15 gram vezels. Dat is bijna de helft van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Hoe kan dat en, belangrijker, werkt het?
Het blijkt bij dit water om acacia-vezels te gaan. Acacia-vezels zijn afkomstig uit acaciagom (gummi arabicum), ook wel bekend - uit dropjes en kauwgom - als Arabische gom. Zo’n 3000 jaar geleden werd Arabische gom gebruikt om de verbanden bij het mummificeren vast te plakken. Tegenwoordig zit het in allerlei producten. In de voedingsindustrie wordt het vooral gebruikt voor het glanslaagje over snoep of als verdikkingsmiddel.
Prebiotische werking
De acacia-vezel is een oplosbare fermenteerbare vezel en dient als voedsel voor de darmflora. Een van de prebiotische werkingen van deze vezel is dat het de groei van goede darmbacteriën als de lactobacillus stimuleert. Bij een inname van meer dan 10 gram per dag mag de acacia-vezel bestempeld worden als voedingsvezel. De EFSA beschouwt acacia-vezel als een veilige stof en staat producten met acacia-vezels een gezondheidsclaim toe. Voedingsmiddelen die acaciagum in plaats van suiker bevatten, mogen zeggen dat ze een lagere stijging van je bloedsuikerspiegel veroorzaken dan suikerhoudende dranken, zoals frisdrank.
Fiber Water van Aldi lijkt dan ook een prima product. Zeker voor mensen die moeite hebben genoeg vezels binnen te krijgen, kan het wellicht dienen als aanvulling op het normale voedingspatroon. Het bevat geen suiker of zoetstoffen, alleen wat aroma om het een smaakje te geven. Van de vezels proef je verder niets en hoewel we op de redactie niet laaiend enthousiast waren over de smaak, valt daarover altijd te twisten.
MDL-arts en buitengewoon hoogleraar voeding en darmgezondheid Ben Witteman staat positief tegenover het Fiber Water: “Het lijkt wel een mooi product. Ik vind het ook heel goed dat de supermarktketens meedenken en nu ook de weg inslaan van goede voeding - zelfs gericht op doelgroepen die wellicht wat extra nodig hebben.”
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
En weer hebben we er een processed food (kan dat met water?) erbij.
Hoe ging ie ook al weer? "Eet gezond, eet een appel"
En als dat te vermoeiend is voor onze kaakspieren kun je altijd nog een smoothy van maken.
Een smoothy is misschien niet echt optimaal. Ze vergeleken appels met appelsap en een smoothy van appels: "Serum-insulin rose to higher levels after juice and purée than after apples". Insuline onnodig omhoog jagen, lijkt geen goed idee.
Zachte vezels? Prima toch? Maar zo'n flesje water met toegevoegde vezels en een smaakje, tja. Maar ik kan me voorstellen dat het handig kan zijn bij zwakke en zieke mensen.
Ik heb begrepen dat vooral niet in water oplosbare vezels (uit bijvoorbeeld volkoren granen) verantwoordelijk zijn voor de gezondheidsvoordelen. Deze acacia vezels zijn wateroplosbaar. Eenzelfde kwestie kwam aan de orde in een artikel van de NCV over glutenvrij brood. Ik ben wel benieuwd wat dan de toegevoegde waarde is van de ze acacia-vezels? Overigens: het is heel lastig volgens mij om aan de norm te doen, behalve als je idd een enorme stapel volkoren boterhammen wegwerkt of drie keer per dag een trog havermout achterover slaat. Ik ben vooral benieuwd naar de opvatting van het voedingscentrum over HOE je al die vezels moet binnenkrijgen? Want wat heb je aan een advies als het in de praktijk niet haalbaar is?
Hier de link naar het NCV artikel:https://www.glutenvrij.nl/actueel/nieuwsartikel/588
Zijn het verteerbare of onverteerbare vezels? Zie ook, toevallig, Jaap Seidell op Facebook
Net als Jos kom ik ook even zuchten met "daar gaan we weer............".
#3 Wendeline: het zijn idd de onoplosbare vezels die goed voor je darmen zijn, daar worden alle afvalstoffen aan 'vastgeplakt' om ze je lijf uit te werken en volgens mij moet je daar toch echt ook eerst goed op kauwen om het verteerproces flink op gang te zetten ipv je maag in klokken, want dan worden zelfs die voor je maag ook te zwaar om goed te verteren. Drink er dan gewoon normaal water bij en je bent er ook.