In het Europese voedselveiligheidsmeldsysteem RASFF heeft de fipronilcrisis inmiddels tot 600 meldingen geleid; dagelijks komen er nog nieuwe bij. Dat vertelde de Europese commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Vytenis Andriukaitis afgelopen week het Europese Parlement. De Europese Commissie was pas op de hoogte sinds de eerste melding in RASFF, op 20 juli door de Belgische autoriteiten. "Dit incident onderstreept het feit dat we de manier waarop de netwerken van de Europese Unie op het gebied van voedselveiligheid en voedselfraude worden gebruikt, moeten versterken," aldus Andriukaitis. Dat is diplomatieke taal voor: de fouten en knelpunten moeten worden aangepakt.
Verschillende Europarlementariërs en de Europese consumentenorganisatie BEUC zijn van mening dat de fipronilcrisis aantoont dat een open markt een bedreiging vormt voor de veiligheid van consumenten. "Zelfs als je je nationale autoriteit kunt vertrouwen omdat die over voldoende middelen beschikt en goed werkt, zijn consumenten nog altijd overgeleverd aan hoe goed buitenlandse instanties hun werk doen. Ons eten is zo veilig als de zwakste schakel in de keten", aldus BEUC. De Franse Europarlementariër Michèle Rivasi blijkt diezelfde mening toegedaan: "Niemand wist dat er fipronil in de eieren zat, omdat niemand eieren daarop onderzocht. [..] Het duurde twee maanden voordat de Lidstaten geïnformeerd werden en nog eens 2 weken voor de informatie in RASFF terecht kwam. Al die tijd bleven we eieren, wafels en bladerdeeg eten die besmet waren met fipronil."
FoodQuality - Almost 600 fipronil alerts in RASFF - Andriukaitis
Verschillende Europarlementariërs en de Europese consumentenorganisatie BEUC zijn van mening dat de fipronilcrisis aantoont dat een open markt een bedreiging vormt voor de veiligheid van consumenten. "Zelfs als je je nationale autoriteit kunt vertrouwen omdat die over voldoende middelen beschikt en goed werkt, zijn consumenten nog altijd overgeleverd aan hoe goed buitenlandse instanties hun werk doen. Ons eten is zo veilig als de zwakste schakel in de keten", aldus BEUC. De Franse Europarlementariër Michèle Rivasi blijkt diezelfde mening toegedaan: "Niemand wist dat er fipronil in de eieren zat, omdat niemand eieren daarop onderzocht. [..] Het duurde twee maanden voordat de Lidstaten geïnformeerd werden en nog eens 2 weken voor de informatie in RASFF terecht kwam. Al die tijd bleven we eieren, wafels en bladerdeeg eten die besmet waren met fipronil."
"Iedereen kon al jaren weten dat er Hepatitis E virus in varkensvlees, en zelfs mogelijk ook al in verse Campina-melk zit, terwijl er bijna niemand varkensvlees en melk daarop onderzoekt. [..] Het duurde ??? jaren voordat de Lidstaten geïnformeerd werden en nog eens ??? weken voor de informatie in RASFF terecht kwam. Al die tijd blijven we NOG STEEDS leverworst, paté en rauwe ham eten, en melk drinken die (mogelijk) besmet is met Hepatitis E."
"Iedereen kon al maandenlang weten dat er MCR-1 Colistineresistente E. Coli en Salmonella in o.a. kipfiletjes zat, terwijl bijna niemand vlees daarop onderzoekt. [..] Het duurde ???? maanden voordat de Lidstaten geïnformeerd werden en nog eens ??? weken voor de informatie in RASFF terecht kwam. Al die tijd blijven we NOG STEEDS kip, varken en kalfsvlees eten dat besmet is met MCR-1 Colistineresistente E. Coli en Salmonella."
"Iedereen kon al jaren weten dat er resistente Aspergillusschimmel in Hollandse bloemen en bollen zit, terwijl bijna niemand bollen en bloemen daarop onderzoekt. [..] Het duurde ????? jaren voordat de Lidstaten geïnformeerd werden en nog eens ??? weken voor de informatie in RASFF terecht kwam. Al die tijd blijven we NOG STEEDS bloemen en bollen (ver)kopen die besmet zijn met door Hollands landbouwgif resistent geworden Aspergillusschimmel."
Dick, dat ben ik nu eens helemaal met je eens.
De vraag is: hoe komt dat?
Dick, dat laatste heb ik bij herhaling geprobeerd aan Piet Hermus te vragen, die recent zelfs nog begonnen blijkt te zijn om de triazaolen op zijn suikerbieten te spuiten die o.m. ook onze wereldbefaamde bollen & bloemen resistent maken tegen de medicijnen tegen longschimmel.
0,0 antwoord: werd zelfs een indiscrete vraag gevonden, kennelijk ook door jou...
Dick Belderbos,
Economische belangen (op de korte termijn) gaan voor. Ik kan geen andere conclusie trekken.
Eind resultaat iets van "zachte heelmeesters etc."
Inderdaad, de KORTE termijn economische belangen gaan voor, Marco.
Maar hoe kortzichtig kun je zijn: in het buitenland raden medici al af om Hollandse tulpen te planten. Je gooit toch op een ongelofelijke manier zelfs ook je eigen glazen in?
"We were aware of reports from the Netherlands of this type of resistance and its possible link to the widespread use of Triazole antifungal drugs as fungicides in agriculture and floriculture which may be selecting it out in the environment. We have an ongoing surveillance programme, which has shown that these resistant fungi are sometimes present in air and soil samples but what we we didn't think about until now is that they could be arriving here via tulip bulbs shipped from the Netherlands.""
NOTA BENE 1: In Ierland blijkt men dus o.m. op resistente bollen te zijn gaan monitoren.
Die resistente Aspergillusschimmel kan ook op bloemen en groenten als sla en spinazie zitten.
Hoe zit dat met de monitoring in Nederland?
NOTA BENE 2: In Engeland ontdekt men dat Hollandse worst Hepatitis bevat.
De NVWA blijkt daar naar mededelingen van Sanquin-viroloog Zaaijer niet op te monitoren.
NOTA BENE 3: Kluytmans moet, nadat hij als bezorgd microbioloog eerder besmettingen met MRSA en ESBL op vlees "ontdekte" dan de NVWA, nu weer constateren dat maar liefst
25% van de kipfiletjes in Hollandse schappen besmet zijn met MCR-1 Colistineresistente E. Coli.
Hij meldt: Zoekt, en u vindt.
NOTA BENE 4: De NVWA reageerde niet op meldingen in november 2016 van massaal
gebruik van fipronil in kippenstallen. Met enige vertraging werd in juli uiteindelijk gereageerd op BELGISCHE melding.
Volstaan die 25 miljoen aan teruggedraaide bezuinigingen op de NVWA wel?