Productie
Saffraan komt van de saffraankrokus. Deze krokus bloeit in de herfst voor ongeveer 8 dagen. Elke bloem heeft 3 bloedrode stampers en 3 gele meeldraden. Saffraan is afkomstig van de stampers. Elke stamper bestaat uit stempels, het bovenste deel, en stijlen. De hoogste kwaliteit saffraan komt van de stempels. Keith Alaniz, mede-oprichter van Rumi Spice, legt aan de BBC uit dat de stampers handmatig gescheiden moeten worden van de rest van de bloem. Na het scheiden worden de stampers gedroogd en verpakt. Het scheiden is arbeidsintensief; al dat handwerk moet betaald worden en is een belangrijke factor in de prijs van saffraan. Daarbij komt dat 150 bloemen nodig zijn voor 1 gram saffraan.
Vervalsing
Alaniz richtte Rumi Spice op om de lokale bevolking van Afghanistan een alternatief met een beter rendement te bieden dan de illegale opiumteelt. Het hoge prijskaartje heeft alleen ook een negatieve kant: het maakt het een verleidelijk product voor vervalsers en dit zou de belangrijkste reden zijn waarom saffraan nog niet razend populair onder boeren is. Alaniz zegt te strijden tegen de teleurstelling die consumenten ervaren als ze veel geld hebben neergeteld voor genepte saffraan. Volgens hem zijn koks en foodies allemaal erg onder de indruk van de smaak en geur als zij eenmaal echte saffraan van hoge kwaliteit geproefd hebben.
Controle
De Britse saffraanteelster Sally Francis vertelt aan de BBC dat ze een paar weken geleden nog saffloer verkocht zag worden als saffraan op een Nederlandse markt. Hoewel echte eersteklaskwaliteit saffraan ook enorm verschilt van derde klasse saffraan, zijn er wel een aantal checks die je kan doen om te controleren of je echte saffraan koopt:
1. De strengen moeten aan 1 kant gespleten zijn.
2. De saffraan moet diep-rood zijn. Als je het in water onderdompelt moet het water oranje-geel kleuren.
3. Genepte saffraan heeft weinig geur en smaak, dus ruik eraan en proef het. Echte saffraan ruikt licht fruitig en bloemig en smaakt tegelijkertijd zoet en bitter.
Het risico op vervalsing is overigens kleiner als je draadjes koopt in plaats van tot poeder vermalen saffraan. Draadjes zijn minder makkelijk te neppen dan een gemalen goedje.
Hoewel Iran 90% van de wereldwijde productie van saffraan voor zijn rekening neemt, groeit het aantal saffraantelers in Europa. Met transparante herkomst-labelling hopen zij consumenten ervan te kunnen overtuigen dat goede en betrouwbare saffraan zijn hoge prijs waard is. Ook in Iran realiseren telers zich dat traceerbaarheid en certificering hun prijzen overeind houdt of zelfs kan verbeteren. Echte saffraan is duur en zal duur blijven.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Misschien maar goed ook dat het zo duur is, want enkele grammen zijn al zeer ziekmakend (gerapporteerd vanaf 5g) en zelfs dodelijk (10-20g).
Naast culinaire toepassing zijn er diverse medicinale toepassingen waarvan een aantal aardig goed onderzocht is. Daarbij is het uiteraard nog belangrijker dat het geen vervalsing is!
En wat voegt het nou eigenlijk precies toe aan je grecht? Als het slechts is om je rijst geel te kleuren den gebruik ik wel kerriepoeder, is een stuk goedkoper en kan minder kwaad als je er even mee uitschiet. Ik heb het nl weleens gebruikt met rijst meekoken, ik proefde niks verschil, was alleen geel geworden. Waren wel de echte draadjes, geen poeder ofzo, omdat je daar juist makkelijk teveel van kan gebruiken