In België is 7% van de thuiswonende ouderen ondervoed en loopt 29% risico op ondervoeding. De West-Vlaamse hogeschool Vives ging in samenwerking met de KU Leuven praktisch aan de slag om het voor senioren mogelijk te maken hun dagelijkse kost te verrijken zonder 'stigmatiserende' supplementen. Het onderzoeksteam ontwikkelde verrijkte voeding in de vorm van hamburgers, koekjes en 'powersoep'. Voedseltechnisch bleek dat geen enkel probleem. Ze zetten het senioren voor, die het prima te eten vonden. "Toch liggen die seniorfoods nog niet in de supermarkten", schrijft De Standaard. Dat komt doordat omdat er nog geen klanten voor zijn, zegt onderzoeksleider Lien Van den Broeck. Van de doelgroep beseft namelijk maar 20% dat ze meer eiwitten en vezels moeten eten. Ouderen hebben dus een behoefte waar ze zelf geen weet van hebben.
De Standaard - 65-plussers lopen groot risico op ondervoeding
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Een grensoverschrijdend probleem. Maar met 7% komen ze er mede dankzij een toch wat betere eetcultuur nog ‘goed’ af. In ons land staat de teller op 15-25%. Als de schijf van vijf er maar niet mee te maken heeft. Vooral ouderen moeten aan gezond verzadigd vet en voldoende eiwitten. In de nog bestaande bejaarden-verzorgingsoorden is er ook nog vaak e.e.a. mis met de inhoud en kwaliteit van het verstrekte eten. Voor een dubbeltje zit niemand eerste rang zal ik maar zeggen. Het schort zowel aan macro- als micro voedingsstoffen. Dikken zijn vaak net zo ondervoed als slanken.
‘Stigmatiserende’ supplementen! Wat zijn dat nou weer? Maar het schijnt – meen ik eens te hebben gelezen – ook dat als je ‘ouder wordt’ je niet alleen minder slaap-behoefte hebt maar ook minder eet-behoefte. Misschien dat de natuur dit in ons heeft gebakken omdat de levensverwachting dan toch al bijna op is?
Maar misschien komt het mede door aloude VC adagium dat ‘als je gevarieerd eet je alle benodigde voedingsstoffen vanzelf binnenkrijgt’ en dit bij ouderen eerder aantoont dat dit toch niet zo is. Er is tenslotte een al 80 jaar lang aan de gang zijnde afname van voedingsstoffen aan de gang in de westerse landbouwwereld.
Theo we kunnen wel ophouden dit te schrijven want de goegemeente wil het niet geloven. Het feit ligt er maar er wordt energie gestoken in commercieel interessante oplossingen. Er is voor consumenten veel meer te winnen als producenten en consumenten elkaar vinden in het natuurlijke gedachtengoed. Bij de medische faculteiten is dit fenomeen bekend maar het niet uitdragen van die kennis heeft alles te maken met een gebrek aan commerciële mogelijkheden.
Je hebt een duidelijk punt als je schrijft voldoende groenten en fruit zijn niet voldoende als de inhoud niet toereikend is. We kunnen niet zo veel eten dat we, door de degradatie van ons voedsel, voldoende van de benodigde voedingstoffen binnen kunnen krijgen.
Arnold, wie zegt dat?
In Nederland hebben we er wel degelijk oplossingen voor. Ze zijn op Foodlog te vinden. Het overkwam ons daarom al een aantal malen dat we erover gebeld worden. We verwijzen dan door naar de producent.
Dick wie zegt wat?
Je verwijzing gelezen. Laat ik je nou vertellen dat we de oplossing bij lange na nog niet hebben. We hebben de kennis niet in huis om dat te fixen laat je niets wijs maken.
Leg het nog een keer uit.
Heb in het korte verleden de volgende vraag bij de medische kennisinstellingen meer gelegd. Weet u dat de inhoudelijke samenstelling van ons voedsel te wensen overlaat en wat zijn daarvan de consequenties"?
Zij gaven aan dat ze precies weten van welk orgaan welke klacht gekoppeld is aan welk nutriënt tekort. Op de vraag dat nutriënten in teams werken en hoe de nutriënten balans eruit moest zien kwam de opmerking dat ze dat niet wisten.
Kennismensen in ons netwerk, en dat is niet gering, zeggen dat die kennis van de totale natuurlijke nutriënten balans theoretisch in de wereld niet aanwezig is. Binnen dat netwerk weten wij wel hoe die balans te organiseren.
Als men de nutriënten balans niet ken hoe kan men dan spreken van een b.v. gezond koekje, drankje, groenten en of fruit, erger nog gezond voedsel uit de printer. Moet lachen/ huilen van de onwetendheid en de suggestie die van de verhalen uitgaat. Jij geeft daar een voorbeeld van.
Bedrijven die voedsel fabrieksmatig produceren, produceren geen voedsel maar knutselen met voedsel vanuit welk uitgangspunt?, want we hebben net geconstateerd dat ze de goede balans niet weten.
Nutriënten niet in de natuurlijke balans werken onvoldoende,..... niet..... of erger nog contraproductief. Geloof me daar zijn genoeg schrijnende voorbeelden van.
Heb in het verleden vaker aangegeven dat de productie van gezondheid bevorderend voedsel goed mogelijk is van uit de natuurlijker kennis.
Waarom denk je dat de zorgkosten zo gigantisch uit de kl. (verkeerd woord) lopen.
Ja ik hoor je de argumenten al geven, die ken ik ook, maar geloof van mij dat het alles te maken heeft met de afstand tussen de consument (ook de producent) en de natuur.
Hetgeen ons overkomt is grotendeels een corrigerende tik van de natuur.
Als we zo door gaan wint de natuur en die gaat echt door ook zonder ons als mensen.
Dick ik zeg dat vanuit kennis opgedaan van mensen die van al de duizenden verschillende productie factoren zo veel weten dan een persoon, of instelling (wellicht ook door andere beperkende factoren) niet kan behappen. Dan heb je ook nog een persoon nodig die de kwaliteit heeft van een helicopterview en die zijn er weinig meer.
Dick, laat ik het zo zeggen, je moet in staat zijn tegen de stroom in te roeien dan zie je dingen die anderen niet zien.
Onze levensverwachting is met sprongen vooruit gegaan de vorige eeuw. Waar voorheen mensen tot de dood behoorlijk productief bleven en daarvoor ook voldoende honger hadden en meer als voldoende aten waren er door de hoge totale inname nauwelijks beperkende voedingsstoffen Nu ziitten we nu met een generatie die eigenlijk alleen maar onderhouden hoeft te worden. Dat betekent een veel grotere uitdaging om van alle nutrienten voldoende binnen te krijgen. Bij varkens hebben we ook voor elk stadium van productie en leven verschillende samenstellingen. Het kenmerk hier is dat als de dieren in rust zijn deze een relatief energiearm, eiwit- en mineraalrijk voer voorgeschoteld krijgen. We willen de zeugen graag gezond maar voorkomen dat ze vervetten. De voedselschijf voor een gepensioeneerde 70 plusser ziet er anders dan die voor een bouwvakker van 30. De eiwit- en mineraalbehoefte is voor beide personen gelijk alleen de energiebehoefte verschilt.