In het tijdperk van het nepnieuws en feiten die geen feiten zijn, komt Unilever met een wetenschappelijk onderzoek dat een reclamecampagne moet ondersteunen. Kul? Oordeel zelf.
Je houdt van Marmite, dat diepzwarte gistextract, of je haat het. Unilever, dat Marmite produceert, lanceerde deze maand 'de grootste campagne ooit' voor het bijzondere goedje. Centraal in de campagne staat een onderzoek dat aan zou tonen dat die voorkeur genetisch bepaald is. Maar daarvoor heeft het Brits-Nederlandse concern mogelijk bad science, gebruikt, schrijft Foodnavigator.
Erfelijk via brood
Het blad haalt wetenschapper Michael Marshall aan, die zich in de New Scientist vrolijk maakt over het onderzoek dat “immediately, obviously silly” zou zijn. Zo’n onderzoek, schrijft hij, “kan nooit bewijzen dat genen invloed hebben op keuzes in ontbijtsmeersels.” Hij wijst op sociale mechanismen: ouders die van Marmite houden geven die voorkeur door aan hun kinderen. Via het brood dat ze eten.
Het onderzoek werd uitgevoerd door zakelijk georiënteerde mensen met een wetenschappelijke titel; een aantal is gelieerd aan het bedrijf DNA-fit dat ook het onderzoek als een whitepaper op zijn site heeft staan.
Dit artikel afdrukken
Erfelijk via brood
Het blad haalt wetenschapper Michael Marshall aan, die zich in de New Scientist vrolijk maakt over het onderzoek dat “immediately, obviously silly” zou zijn. Zo’n onderzoek, schrijft hij, “kan nooit bewijzen dat genen invloed hebben op keuzes in ontbijtsmeersels.” Hij wijst op sociale mechanismen: ouders die van Marmite houden geven die voorkeur door aan hun kinderen. Via het brood dat ze eten.
Het onderzoek werd uitgevoerd door zakelijk georiënteerde mensen met een wetenschappelijke titel; een aantal is gelieerd aan het bedrijf DNA-fit dat ook het onderzoek als een whitepaper op zijn site heeft staan.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dat slaat ook inderdaad nergens op of je genen bepalen wat je lekker vindt, dan zou niemand het kind van zijn ouders zijn, want niet elk kind vind hetzelfde lekker als zijn ouders. Zo was er laatste ook hier op Foodlog een artikel dat zei dat als je geen kaas lust, of maar een beperkte soorten dat het aan je genen ligt die je van je ouders krijgt, je ouders lusten het niet, dan jij ook niet .Toen zei ik al gelijk, dan ben ik vast geadopteerd, want ik lust maar 1 soort kaas en mijn ouders vrijwel alles. Smaak ontwikkel je als kind zijnde, zelfs als je ouder bent kan je nog iets leren eten/drinken, je vindt het lekker of niet, simpel
Dan zou ik er toch maar eens een DNA testje tegenaan gooien, Astrid.
#1 Je weet hoogstwaarschijnlijk zeker wie je moeder is, maar van je vader kan je nooit geheel zeker zijn.