Uit een dit voorjaar gepubliceerd onderzoek door de FNSafer, de autoriteit die over grondtransacties gaat, blijkt dat landbouwgrond "geen enkele juridische bescherming" heeft, in tegenstelling tot bos of natuurgebieden. Dat heeft tot gevolg dat er per 5 à 6 jaar gemiddeld de oppervlakte van één departement aan landbouwareaal 'verdwijnt'. De grond wordt gebruikt voor stadsuitbreiding, nieuwe infrastructuur en inrichten van bedrijfsterreinen. Vooral de meest vruchtbare gronden gaan hiermee voor de landbouw verloren.

De Franse landbouwminister Stéphane Travert laat onderzoeken of het Franse landbouwareaal beter te beschermen valt. Travert heeft het Conseil général de l’alimentation, de l’agriculture et des espaces ruraux (CGAAER) opdracht gegeven de bestaande wetten te evalueren en met oplossingen te komen die het "oprukkende beton" moeten indammen, aldus Vilt.

Een hectare Franse uitstekende landbouwgrond hoeft niet meer dan enkele duizenden euro's te kosten. Met uitzondering van bijzondere wijngaarden met een hoge merkwaarde, overstijgt de prijs zelden de 5 tot 10.000 euro. In Nederland liggen de prijzen op het tienvoudige (en op de Zeeuwse eilanden soms nog hoger). De schaarste aan grond en de groeiwens van boeren is op dit moment nog zo groot dat de 'betonverleiding' in ons land andere financiële drempelwaarden kent.
Dit artikel afdrukken