De Amerikaanse Grain Foods Foundation (GFF) vindt dat de Amerikaan te weinig producten met granen eet. De organisatie van fabrikanten van brood- en ontbijtproducten baseert zich op wetenschappelijk onderzoek.
Uit onderzoek van de GFF blijkt dat het eetpatroon van de gemiddelde Amerikaan nu voor 15% uit granen bestaat. Volgens de richtlijnen moet dat minstens 30% zijn, leert de Britse populaire krant Daily Mail zijn lezer. Doordat ze te weinig brood, tortilla’s en ontbijtgranen eten, lopen de Amerikanen het risico op tekorten aan vezels, calcium en ijzer, argumenteert de industriekoepel. Het onderzoeksteam vindt dat mensen zich minder moeten richten op koolhydraat-arm eten als ze gewicht willen verliezen.
“Volkoren en geraffineerde graanproducten, zoals brood, broodjes, tortilla’s en ontbijtgranen kunnen een sleutelrol spelen om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen”, legt bovendien wetenschappelijk expert Yanni Papanikolaou uit. “We weten allemaal dat de richtlijn is om de helft van de aanbevolen granen uit volkorenproducten te halen, maar ook geraffineerde, verrijkte granen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het eetpatroon van de Amerikanen. Dus er is geen noodzaak die uit je voeding weg te laten.” Simpel gezegd vindt de graanverwerkende industrie dat low carb (koolhydraat-arm eten) niet overdreven moet worden.
De Grain Foods Foundation (GFF) is een samenwerkingsverband tussen allerlei bedrijven die graan verwerken en noemt zich ‘een voorvechter van alle voeding met granen, omdat iedereen granen nodig heeft voor een gelukkig en gezond leven’.
De GFF laat onvermeld dat ook groenten uitstekende bronnen van vezels en ijzer zijn. Daarnaast zijn ze een bron van kalium die mogelijk het teveel aan zout dat voedingsdeskundigen in het moderne eetpatroon als probleem aanwijzen, effectief kunnen tegengaan.
Dit artikel afdrukken
“Volkoren en geraffineerde graanproducten, zoals brood, broodjes, tortilla’s en ontbijtgranen kunnen een sleutelrol spelen om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen”, legt bovendien wetenschappelijk expert Yanni Papanikolaou uit. “We weten allemaal dat de richtlijn is om de helft van de aanbevolen granen uit volkorenproducten te halen, maar ook geraffineerde, verrijkte granen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het eetpatroon van de Amerikanen. Dus er is geen noodzaak die uit je voeding weg te laten.” Simpel gezegd vindt de graanverwerkende industrie dat low carb (koolhydraat-arm eten) niet overdreven moet worden.
De Grain Foods Foundation (GFF) is een samenwerkingsverband tussen allerlei bedrijven die graan verwerken en noemt zich ‘een voorvechter van alle voeding met granen, omdat iedereen granen nodig heeft voor een gelukkig en gezond leven’.
De GFF laat onvermeld dat ook groenten uitstekende bronnen van vezels en ijzer zijn. Daarnaast zijn ze een bron van kalium die mogelijk het teveel aan zout dat voedingsdeskundigen in het moderne eetpatroon als probleem aanwijzen, effectief kunnen tegengaan.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
"...omdat iedereen granen nodig heeft..."
Ja hoor, we mogen dan ook van een wonder spreken dat de mensheid de paar honderdduizend jaar voorafgaand aan het verbouwen van graan heeft overleeft...
Ik zou trouwens wel eens willen weten in wat voor soort producten het meeste van het verbouwde graan terecht komt.
Dennis, het meeste graan wordt gebruikt voor veevoer. Zoiets als 80% van het verbouwde graan is bestemd voor veevoer.
Volgens mij is het 30%, wat natuurlijk nog steeds substantieel is...
Piet, Carolien, hebben jullie een bron bij die getallen?
Ik ben vooral ook benieuwd naar het graan dat in voedsel wordt verwerkt. Hoeveel gaat er eigenlijk in producten die door moeten gaan voor gezond (volkorenbrood e.d.) en hoeveel in cake, koek, e.d.?
Voor die verdelingscijfers zul je eerst "graan" moeten definiëren Tel je mais mee? Giersten? Het stapelvoedsel van grote delen van ontwikkelingslanden is maisgraan of gierst. Maar in meer ontwikkelde landen weer veel maisgraan voor veevoer. Kuilmais? Hoe scheid je dat statistisch? Rijst? Vrijwel helemaal voor menselijke voeding. Allemaal niet zo eenvoudig.
Dennis, de FAO website (www.fao.org) heeft goede data voor landbouwproductie over de hele wereld.
Ik vermoed dat Piet hoofdzakelijk over de gematigde granen praat (tarwe, gerst, triticale, rogge, haver). En van de laatste drie van dit vijftal wordt nog vaak gebruik gemaakt voor kuil of groenvoer ook. Dus ga er maar aan staan.