De Volkskrant laat vandaag de Prosecco ploffen. Sheila Sitalising pleit voor champagne, ook al weet ze dat op moet passen met elitaire standpunten.
"Toen ik hier 17 jaar geleden ging wonen, was dit een paradijs", zegt Gianluigi Salvador. "En kijk nu eens om je heen: nu is dit de hel.' De 75-jarige Salvador wijst richting een groep huizen waarbij de druiven tot aan de voordeur groeien. In de velden eromheen hebben de druiven de maïs verdrongen, net als de bossen en het gras. Bij de autowegen die door het landschap heen kronkelen, hangen de druiven tot over het asfalt.
"Die heuvel daar', wijst Salvador."'Dat was bos. En nu? Nu is het wijn! Hetzelfde zie je aan oostkant. En aan de westkant. En aan de zuidkant. Wijn, wijn, wijn, overal waar je kijkt die klotewijn. Wist je dat er sinds een paar jaar een nieuw spreekwoord in zwang is geraakt? In Veneto dragen de vrouwen ijzeren onderbroeken, omdat hun mannen een wijngaard planten in elk gat dat ze tegenkomen."
De Volkskrant meldde vrijdag dat de populariteit van Prosecco zorgt voor ontbossing in het noorden van Italië.
Dergelijke hypes verspreiden zich snel wereldwijd en kunnen zorgen voor plotselinge druk op een gebied of zelfs het ecosysteem. De populariteit van de avocado leidde eerder dit jaar tot alarmerende berichten over de schadelijkheid van de wereldwijd populaire vrucht die extreem veel water zou gebruiken.
Volkskrantcolumnist Sheila Sitalsing wijdt haar gedachten vanmorgen ook aan de Prosecco, die ze "plofwijn" noemt. Omdat de schuimwijn te goedkoop is, is de consumptie ervan respectloos, betoogt ze. Champagne is beter, vindt ze. Die schuimwijn is zo duur, dat we er het milieu niet zo mee kunnen verpesten. Ze zegt erbij dat ze op moet passen met zo'n "elitair standpunt."
Sitalsing geeft een mening. Zou ze zich realiseren dat de melk die ze heel betaalbaar in Nederlandse supermarkten koopt en gedachteloos drinkt, ook uit het bos komt? Om die reden is er al dat gedoe over 'duurzame soja' uit Zuid-Amerika. Het is inderdaad elitair om duurdere Champagne in plaats van ploffende Prosecco te drinken, maar wel door te gaan met het drinken van bijvoorbeeld betaalbare melk. Maak trouwens ook even een denksprongetje en laat je gedachten gaan naar aardappelen, tarwe en maïs. Daar spuiten we weliswaar niet veel bos meer voor dood, maar wel de nodige beestjes. Ook dat vormt een aanslag op het milieu.
Wie redeneert als Sitalsing, moet pleiten voor een heel ander leven waarin eten en drinken misschien wel weer de helft van ons inkomen gaat kosten. Nu is het een procent of tien. Verbiedt de massa's hun volkschampagne en boter maar eens.
Dit artikel afdrukken
"Die heuvel daar', wijst Salvador."'Dat was bos. En nu? Nu is het wijn! Hetzelfde zie je aan oostkant. En aan de westkant. En aan de zuidkant. Wijn, wijn, wijn, overal waar je kijkt die klotewijn. Wist je dat er sinds een paar jaar een nieuw spreekwoord in zwang is geraakt? In Veneto dragen de vrouwen ijzeren onderbroeken, omdat hun mannen een wijngaard planten in elk gat dat ze tegenkomen."
De Volkskrant meldde vrijdag dat de populariteit van Prosecco zorgt voor ontbossing in het noorden van Italië.
Dergelijke hypes verspreiden zich snel wereldwijd en kunnen zorgen voor plotselinge druk op een gebied of zelfs het ecosysteem. De populariteit van de avocado leidde eerder dit jaar tot alarmerende berichten over de schadelijkheid van de wereldwijd populaire vrucht die extreem veel water zou gebruiken.
Volkskrantcolumnist Sheila Sitalsing wijdt haar gedachten vanmorgen ook aan de Prosecco, die ze "plofwijn" noemt. Omdat de schuimwijn te goedkoop is, is de consumptie ervan respectloos, betoogt ze. Champagne is beter, vindt ze. Die schuimwijn is zo duur, dat we er het milieu niet zo mee kunnen verpesten. Ze zegt erbij dat ze op moet passen met zo'n "elitair standpunt."
Sitalsing geeft een mening. Zou ze zich realiseren dat de melk die ze heel betaalbaar in Nederlandse supermarkten koopt en gedachteloos drinkt, ook uit het bos komt? Om die reden is er al dat gedoe over 'duurzame soja' uit Zuid-Amerika. Het is inderdaad elitair om duurdere Champagne in plaats van ploffende Prosecco te drinken, maar wel door te gaan met het drinken van bijvoorbeeld betaalbare melk. Maak trouwens ook even een denksprongetje en laat je gedachten gaan naar aardappelen, tarwe en maïs. Daar spuiten we weliswaar niet veel bos meer voor dood, maar wel de nodige beestjes. Ook dat vormt een aanslag op het milieu.
Wie redeneert als Sitalsing, moet pleiten voor een heel ander leven waarin eten en drinken misschien wel weer de helft van ons inkomen gaat kosten. Nu is het een procent of tien. Verbiedt de massa's hun volkschampagne en boter maar eens.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Champagne mag nog altijd de meest gerenommeerde mousserende wijn zijn, Italiaanse prosecco was in 2016 wereldwijd de meest verkochte streekgebonden bubbelwijn, meldt het FD. In 2016 werden er 411 miljoen flessen prosecco geproduceerd, waarvan 75% werd geëxporteerd. De grootste afnemer was Groot-Brittannië met 113 miljoen flessen. Van champagne werden in 2016 wereldwijd 306 miljoen flessen verkocht. Daarvan werd meer dan de helft, 158 miljoen flessen, binnen Frankrijk geconsumeerd. Opvallend: de Duitse sekt is de bubbelwijn met veruit de grootste productie. Jaarlijks worden er 560 miljoen flessen geproduceerd en 80% daarvan drinken de Duitsers zelf. Sekt is in tegenstelling tot champagne en prosecco niet streekgebonden.
En de zoveelste NIMBY is geboren!
Ik wil drinken maar niet het hele jaar tegen de ranken aankijken.
Je kunt je nu ook in prosecco baden, merkte de Britse Metro op.
Bubbels en de geur van prosecco - wat wil je nog meer? Nou ja, misschien een glaasje van het echte spul, want het prosecco-badschuim bevat geen druppel alcohol. Voor de liefhebbers is er ook badschuim met wodka-cola of gin-and-tonic "smaak".
'Fake news', roepen diverse Italiaanse hoogwaardigheidsbekleders in koor bij de Britse waarschuwing dat teveel prosecco een gevaar vormt voor de tanden (suiker, zuur en tanderosie et voilà, de prosecco-smile).
Toch kan er ook een grapje van af. De gouverneur van de Prosecco-regio Friuli-Venezia-Guilia, Deborah Serrachiani, tweette: "After Brexit, we need to help the people of Great Britain smile again. In modest quantities, our Prosecco works wonders."
En dan de Britten: de grote populariteit van Prosecco bedreigt de Britse tandgezondheid! Vooral jonge vrouwen lopen het risico op een rotte "Prosecco smile", schrijft de DailyMail.
"Prosecco offers a triple whammy of carbonation, sweetness and alcohol, which can put your teeth at risk, leading to sensitivity and enamel erosion", zegt de ene expert. En de volgende: let op de theelepel suiker per glas. "Het is veel slechter dan Champagne, want die is minder zoet", aldus nummer drie. En dus: drink je Prosecco door een rietje en poets je tanden pas een paar uur later...