Wie in 2035 in de trein zit en uit het raam kijkt, zal een ander landschap te zien krijgen. Weg zijn de groene weiden vol zwart-witte koeien en de grote stallen met varkens. In plaats daarvan zullen er meer natuurgebieden en bossen zijn en zal het voedsel op veel kleinere gebieden worden geproduceerd. Dat denkt Rudy Rabbinge, emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Wageningen. 'Nederland zal eruit zien als de Veluwe', zegt hij.

Dat schrijft het FD in een artikel waarin gedroomd wordt over de toekomst van voedsel. Dieren zullen grotendeels uit ons landschap verdwijnen omdat ze te milieuonvriendelijk zijn om voor ongebreidelde consumptie te houden. Nederland is bovendien een duur land om productiedieren in intensieve houderijvormen te houden. Als Nederland massaal overstapt op plantaardige eiwitten, zal het landschap tot 2035 grondig veranderen. Op de velden zullen eiwitrijke gewassen staan en er zullen meer natuurgebieden zijn. In laboratoria en fabrieken zullen eiwitten uit planten en insecten en kweekvlees worden geproduceerd, voor de kust liggen zeewierboerderijen. Alleen voor speciale gelegenheden zal er nog vlees zijn van de enkele koe in de wei.
Het Financieele Dagblad - In 2035 is de koe verdwenen als bron van eiwit
  • Deel
Druk af