Wie in 2035 in de trein zit en uit het raam kijkt, zal een ander landschap te zien krijgen. Weg zijn de groene weiden vol zwart-witte koeien en de grote stallen met varkens. In plaats daarvan zullen er meer natuurgebieden en bossen zijn en zal het voedsel op veel kleinere gebieden worden geproduceerd. Dat denkt Rudy Rabbinge, emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Wageningen. 'Nederland zal eruit zien als de Veluwe', zegt hij.
Dat schrijft het FD in een artikel waarin gedroomd wordt over de toekomst van voedsel. Dieren zullen grotendeels uit ons landschap verdwijnen omdat ze te milieuonvriendelijk zijn om voor ongebreidelde consumptie te houden. Nederland is bovendien een duur land om productiedieren in intensieve houderijvormen te houden. Als Nederland massaal overstapt op plantaardige eiwitten, zal het landschap tot 2035 grondig veranderen. Op de velden zullen eiwitrijke gewassen staan en er zullen meer natuurgebieden zijn. In laboratoria en fabrieken zullen eiwitten uit planten en insecten en kweekvlees worden geproduceerd, voor de kust liggen zeewierboerderijen. Alleen voor speciale gelegenheden zal er nog vlees zijn van de enkele koe in de wei.
Het Financieele Dagblad - In 2035 is de koe verdwenen als bron van eiwit
Dat schrijft het FD in een artikel waarin gedroomd wordt over de toekomst van voedsel. Dieren zullen grotendeels uit ons landschap verdwijnen omdat ze te milieuonvriendelijk zijn om voor ongebreidelde consumptie te houden. Nederland is bovendien een duur land om productiedieren in intensieve houderijvormen te houden. Als Nederland massaal overstapt op plantaardige eiwitten, zal het landschap tot 2035 grondig veranderen. Op de velden zullen eiwitrijke gewassen staan en er zullen meer natuurgebieden zijn. In laboratoria en fabrieken zullen eiwitten uit planten en insecten en kweekvlees worden geproduceerd, voor de kust liggen zeewierboerderijen. Alleen voor speciale gelegenheden zal er nog vlees zijn van de enkele koe in de wei.
Wat grappig.
Is dit de Rudy Rabbinge die vroeger bang was dat er niet genoeg eten geproduceerd werd, en promootte dat er wel genoeg opbrengst per ha nodig was?
Ik snap wel dat het uitzicht van een gepensioneerde landbouwkundige vanuit de trein op een natuurgebied a la Veluwe prettiger is dan die op (te) intensieve milieuonvriendelijke veeteeltbedrijven.
Niet dat ik hem niet kan volgen inhoudelijk gezien, maar ik geloof niet dat landbouwhuisdieren helemaal uit het beeld gaan verdwijnen. Daarvoor is de oerdrang naar vlees eten onder mensen te groot en de hang naar mikshakes, kaas en ijsjes ook. Ik merk in het dagelijks leven hoe bijna onmogelijk het is om mensen een gezonder voedingspatroon aan te leren. Wel is het fijn als er minder gesleept gaat worden met veevoer vanuit andere landen, en meer binnenlandse productie komt.
#66 Klarien. Landbouw is al gedecimeerd sinds WOII, van 400.000 naar 50000 en nog steeds dalende. Een trend dus die nog steeds doordendert.
Niet weggaan. Gewoon meedoen.
Klarien, voordat je er mij vandoor gaat, C vastleggen in de landbouw, ik zie dat anders, problematischer. Landbouw is vooral omzet van koolstof en maar beperkt emissies. Zo'n 10% van alle wereldwijde emissies wordt aan de landbouw toegeschreven, vooral aan gewijzigd grondgebruik. Een oerwoud met veel veen omgezet in een suikerpalm plantage bijv., of de Cerrado voor soja. Landbouw in zijn algemeenheid legt dus niks vast maar emitteert behoorlijk veel koolstof. Voor onze reguliere landbouw is het ook niet zo eenvoudig extra koolstof vast te leggen. Bio en BD in het bijzonder niet. Zij hebben zich zelf een beperkte hoeveelheid N opgelegd die de groei (koolstof) belemmert. Ik vraag me dus af waar jij nog mogelijkheden ziet. Misschien moet je je ook afvragen wat voor betekenis de dubbele hoeveelheid koolstof, die sinds de Haber/Bosch machine in het milieu is gekomen, heeft in het geheel. De aarde is groener geworden heb ik zelf gezien, groener dan jaren geleden. Ondanks dat er meer planten, als gevolg van meer N en veel meer CO2, zijn gaan groeien is de hoeveelheid koolstof in de atmosfeer toch behoorlijk gestegen. (pulserend)
Klarien, ik vind dat je gesprekspartners veel tijd, energie en geduld in je vragen hebben gestoken. Misschien is het goed het draadje later nog eens rustig door te lezen.
Excuus ik herkende daar geen design in.
Ik merk ook dat het niet helemaal soepel verloopt tussen mij en jullie. Logischte oplossing daarvoor is dat ik afhaak. Prima.