Worstjes en ham van Nederlandse en Duitse oorsprong besmetten jaarlijks tienduizenden Britten met Hepatitis-E. Dat meldt de Sunday Times.
Een niet met name genoemde Britse supermarktketen zou duizenden Britten besmet hebben via de varkensworstjes en ham van het eigen huismerk. De Sunday Times brengt het nieuws naar buiten op grond van een onderzoek door de overheidsinstelling Public Health England (PHE). Ook twee eerdere onderzoeken zouden al naar de huismerkvarkensvleesproducten van deze 'Supermarket X' wijzen als bron van hepatitis E-besmettingen.
Een Hepatitis E-besmetting veroorzaakt geen ernstige ziekte bij gezonde mensen, maar mensen met een verzwakt immuunsysteem kunnen er een ernstige leveraandoening door krijgen of zelfs overlijden.
Voor het onderzoek, dat al vorig jaar werd afgerond maar om 'redenen van gevoeligheid' niet eerder dan deze zomer naar buiten kwam, plozen de wetenschappers de eetgewoonten van 60 hepatitis E-patiënten uit. Ze traceerden de besmetting naar varkensvleesproducten en varkensworstjes die 'Supermarket X' onder huismerk verkoopt. De worstjes worden gemaakt van Europees vlees, vooral uit Nederland en Duitsland. De in de worstjes aangetroffen virusvariant komt niet voor in Britse varkens.
PHE en de Britse Food Standards Agency (FSA) maken de naam achter 'Supermarket X' niet bekend omdat er geen sprake is van enige 'schuld', maar bronnen bevestigen aan de krant dat het om Tesco zou gaan. De supermarkt onthoudt zich van commentaar op het onderzoek. Wel geeft Tesco aan "nauw samen te werken met de FSA en PHE zodat klanten kunnen vertrouwen op de veiligheid van ons voedsel".
Vorige maand trok de Nederlandse viroloog Hans Zaaijer aan de bel omdat hij al langer vermoed dat HEV verspreid wordt via de voedselketen. Uit onderzoek blijkt dat in 80% van de in Nederland in de schappen liggende leverworst en paté's het virus aantoonbaar is. Zaaijers hypothese krijgt bijval van de Britten, die signaleren dat het op het Europese vasteland gebruikelijk is dat slachthuizen varkensbloed opvangen en het gebruiken voor vleeswaren, zonder het te steriliseren, aldus The Sunday Times. Engeland is een belangrijke exportbestemming van Nederlands varkensvlees.
De discussie over Hepatitis E komt op een voor Nederland vervelend moment. Ons land ligt onder vuur vanwege de fipronilcrisis (eieren) waarvan boeren en autoriteiten elkaar in de pers de schuld geven. Niet ondenkbaar is, dat de Hepatitis-zaak er een tik van mee gaat krijgen. In de cursus Food Interaction besteden we aandacht aan concrete cases zoals deze: waarom ontstaan en exploderen ze, hoe kun je zulke situaties voor zijn? Lees meer en schrijf je NU in voor de enige cursus in Nederland waarin je kunt meehelpen aan het maken van beleid.
Dit artikel afdrukken
Een Hepatitis E-besmetting veroorzaakt geen ernstige ziekte bij gezonde mensen, maar mensen met een verzwakt immuunsysteem kunnen er een ernstige leveraandoening door krijgen of zelfs overlijdenPHE-onderzoekers schatten in het onderzoek dat jaarlijks 150.000 - 200.000 Britten besmet worden met het HEV G3-2 virus in geïmporteerd varkensvlees. Omdat het aantal snel stijgt, screent de NHS Blood and Transplant-dienst inmiddels alle bloeddonaties op het virus en gaat het dat doen met orgaan- en weefseldonaties.
Een Hepatitis E-besmetting veroorzaakt geen ernstige ziekte bij gezonde mensen, maar mensen met een verzwakt immuunsysteem kunnen er een ernstige leveraandoening door krijgen of zelfs overlijden.
Voor het onderzoek, dat al vorig jaar werd afgerond maar om 'redenen van gevoeligheid' niet eerder dan deze zomer naar buiten kwam, plozen de wetenschappers de eetgewoonten van 60 hepatitis E-patiënten uit. Ze traceerden de besmetting naar varkensvleesproducten en varkensworstjes die 'Supermarket X' onder huismerk verkoopt. De worstjes worden gemaakt van Europees vlees, vooral uit Nederland en Duitsland. De in de worstjes aangetroffen virusvariant komt niet voor in Britse varkens.
PHE en de Britse Food Standards Agency (FSA) maken de naam achter 'Supermarket X' niet bekend omdat er geen sprake is van enige 'schuld', maar bronnen bevestigen aan de krant dat het om Tesco zou gaan. De supermarkt onthoudt zich van commentaar op het onderzoek. Wel geeft Tesco aan "nauw samen te werken met de FSA en PHE zodat klanten kunnen vertrouwen op de veiligheid van ons voedsel".
Vorige maand trok de Nederlandse viroloog Hans Zaaijer aan de bel omdat hij al langer vermoed dat HEV verspreid wordt via de voedselketen. Uit onderzoek blijkt dat in 80% van de in Nederland in de schappen liggende leverworst en paté's het virus aantoonbaar is. Zaaijers hypothese krijgt bijval van de Britten, die signaleren dat het op het Europese vasteland gebruikelijk is dat slachthuizen varkensbloed opvangen en het gebruiken voor vleeswaren, zonder het te steriliseren, aldus The Sunday Times. Engeland is een belangrijke exportbestemming van Nederlands varkensvlees.
De discussie over Hepatitis E komt op een voor Nederland vervelend moment. Ons land ligt onder vuur vanwege de fipronilcrisis (eieren) waarvan boeren en autoriteiten elkaar in de pers de schuld geven. Niet ondenkbaar is, dat de Hepatitis-zaak er een tik van mee gaat krijgen. In de cursus Food Interaction besteden we aandacht aan concrete cases zoals deze: waarom ontstaan en exploderen ze, hoe kun je zulke situaties voor zijn? Lees meer en schrijf je NU in voor de enige cursus in Nederland waarin je kunt meehelpen aan het maken van beleid.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Goed dat Foodlog hier nu ook aandacht aan besteedt, Cécile.
Weken geleden heb ik hierover o.m. al een bericht gelinkt van de NPA,
de Britse collega's van de NVV, reeds in mei dit jaar:
"“The NPA agrees with the conclusion of the researchers that if people in this country have contracted hepatitis E virus from eating pork, it is likely to have come from imported pork,
rather than British pork."
Deze Hepatitis E problematiek is overigens al meer dan 10 jaar bekend:
"The abundant presence of pigs excreting HEV raises concerns on potential zoonotic transmission of the virus, either by exposure through the environment or by consumption of contaminated pork products".
Zaaijer heeft er reeds in maart zijn verbazing over uitgesproken, dat al het gedoneerde bloed nu al vanaf 1 juli tegen hoge kosten gecontroleerd wordt op Hepatitis, terwijl de Hepatitis-leverworst gewoon in de schappen blijft liggen: duur dweilen met de kraan open.
Misschien tijd dat de NVV eindelijk ook eens helderheid kan verschaffen over de Hepatitis E in
NVV-varkensvleesproducten, zoals de leverworst in de schappen van AH en Jumbo, in plaats van paranoïde complotverhalen over critici te verspreiden.
CBL, NFLI en Vion mag natuurlijk ook: de supers zijn eindverantwoordelijk voor de voedselveiligheid van de producten die ze in de schappen leggen.
En de NVWA vindt het allemaal kennelijk wel weer prima, die Hepatitis-leverworst.
Zou men bij de NVWA, nadat men daar kennelijk in november niet wist dat fipronil-stallen
fipronil-kippen en fipronil-eieren betekent, dan nog steeds niet weten dat Hepatitis-leverworst
ook Hepatitis-patiënten betekent?
P.S.: Zaaijer schreef me eerder, nog niet gehoord te hebben van verse Hepatitis-melk.
Laten we hopen dat RFC Campina en de NVWA daar intussen goed op monitoren,
anders kan onze Hollandse "TOP"-landbouw binnenkort helemáál inpakken...
Bijna 2 jaar geleden besteedden we al aandacht aan HEV via de varkensketen voor wat betreft Engeland. Nu wordt dus duidelijk dat de bron op het vasteland van Europa zit, waaronder in Nederland.
Idd, heel vervelend nu we door fipronil door België de facto in de positie worden gebracht van land waar nieuwe dioxinecrisissen kunnen onstaan. Want idd, Zaaijer waarschuwt al jaren voor de bron van HEV in Nederland. Al sinds 2010 laat hij zich daarover duidelijk in het nieuws horen met een serieus cynisme. Terecht, blijkt misschien wel en al zeven jaar op Foodlog dus ;-)
Ik zou nu rechten gaan studeren:
België procedeert nu tegen Chickfriend.
Minnema tegen de Nederlandse overheid, Tabak Nee met longarts de Kanter en een longkankerpatiënte tegen de tabaksindustrie.
En je kunt erop wachten dat een advocaat in de VS als Bill Marler, evt. via een class action gaat procederen voor mensen die in het ziekenhuis "verblijd" zijn Hollandse tulpen of rozen,
daardoor met een aantoonbaar in Nederland door landbouwgif nieuw resistent geworden Aspergillusschimmel besmet zijn geraakt, en gesneuveld zijn doordat geen enkel schimmelmedicijn meer tegen die in Nederland resistent gemaakte longschimmel (AKA "Boerenlong") opgewassen was:
"TULIPS FROM AMSTERDAM: ROSES FROM COLUMBIA
- HOW THESE BEAUTIFUL BULBS AND FLOWERS ARE SPREADING A DEADLY LEGACY"
"One of the first countries of the world where researchers suggested the generation of triazole antifungal drug resistance originates in the environment was the Netherlands which is a world leader for the production of plant bulbs, with almost nine billion bulbs, mostly tulips, exported every year. These bulbs are sold throughout the world with major markets in the US, Japan, China, EU and Russia."
Marler houdt zijn literatuur goed bij, en blijkt al op Hepatitis E te zitten.
Misschien moeten de Consumentenbond en Nederlandse advocaten maar eens een keertje
met die Bill Marler gaan praten.
En je schrijft er inderdaad regelmatig over op Foodlog, Dick.
Maar het is intussen allemaal bijna niet meer bij te houden.
P.S.:
Dick, misschien ook nog interessant voor je: Wist je dat die Bill Marler o.m. zelfs ook een boek schreef over mensen die dus WEL ziek werden, en zelfs overleden door resistente Coli op vlees...
P.P.S.: Sorry! En jij ook, Cécile, zoals in dit artikel!
En dat moet de hele alcohol gebeurtenis nog echt van de grond komen.
#4, wat bedoel je Jan Peter?
En #3, Bill Marler en zijn blog zijn ook op Foodlog geen onbekenden.
Over de Aspergillus berichtten we eerder dit jaar uitgebreid.