Dat vonden onderzoekers van de Canadese universiteit van Guelph, die op verzoek van de Canadian voedingsautoriteit (CFIA) 100 in de supermarkt verkochte worstjes testten. Ze stelden met behulp van DNA barcoding vast dat in 20% van de rauwe runder-, varkens-, kip- of kalkoenworstjes minstens 1% andersoortig vlees zat. Op het etiket stond steeds dat het product 100% van een diersoort gemaakt was. In 7 van de 27 geteste runderworstjes zat varkensvlees. In 4 van de 20 kipworstjes zat kalkoenvlees en in 5 van de 15 kalkoenworstjes zat helemaal geen kalkoen maar wel kip. De onderzoekers testten ook op de aanwezigheid van paardenvlees, dat troffen ze in 1 varkensworstje aan.

Het 'verkeerde' vlees kan als gevolg van menselijke fouten in de worstjes terecht gekomen zijn, maar kan ook een indicatie van fraude zijn als bedrijven goedkoper vlees in de worst verwerken. "Het onderzoek laat zien dat deze technologie in staat is de industrie te monitoren zoals nooit tevoren", zegt onderzoeksleider Robert Hanner, en kan als zodanig de opmaat zijn voor verdergaande transparantie in de keten.
Global Meat News - Unlabelled meat found in one in five sausages
  • Deel
Druk af