De beruchte 'boterberg' bestaat niet meer. Door een sterk aantrekkende vraag naar 'echte boter' zijn de voorraden zo goed als verdwenen en stijgt de prijs ervan pijlsnel, zo bericht de Volkskrant. Terwijl in Nederland de gemiddelde prijs van 100 kilo boter in 2015 nog €295 was, is die momenteel ruimschoots verdubbeld tot €650. Omdat de productiecapaciteit niet zomaar opgevoerd kan worden, zal de prijs waarschijnlijk voorlopig nog hoog blijven.
In het voorjaar berichtte Foodlog al over deze trend die gunstig is voor prijs die boeren krijgen voor hun melk. Na het verlaten van het melkquotum in Europa zakte de melkprijs wereldwijd in.
de Volkskrant - De boterberg smelt snel, nu iedereen graag 'natuurlijk eten' wil - Economie - Voor nieuws, achtergronden en columns
In het voorjaar berichtte Foodlog al over deze trend die gunstig is voor prijs die boeren krijgen voor hun melk. Na het verlaten van het melkquotum in Europa zakte de melkprijs wereldwijd in.
Vraagje aan de melkveehouders onder ons: kun je iets doen om het vetpercentage van de melk op te voeren?
Hans, Jersey-koeien gaan houden. Op de Foodlogdag zijn we op de beroemdste Jersey-boerderij van Nederland.
(alhoewel ik geen melkveehouder ben, Hans....) Ten opzichte van melkeiwit en melklactose, is het gehalte melkvet het meest te sturen via voeding koe.
Vetgehalte melk stijgt bij:
* pensbestendige vetten opnemen in rantsoen (pensbestendig, om problemen van teveel vet op pensfermentatie te voorkomen)
* ingrediënten in krachtvoer kiezen die zorgen voor verschuiving van onverzadigde vetzuren in rantsoen, naar verzadigde vetzuren in rantsoen
* geen weidegang toepassen - beweiding verlaagt vetgehalte t.o.v. stalrantsoen
* kies graskuil met een hoog vezelgehalte en laag netto energie ('VEM') gehalte
* vervang snijmaiskuil door graskuil (gaat als vuistregel wel ten koste van eiwitgehalte)
Iedere optie heeft voor- en nadelen. Kwestie van kosten en baten (in alle opzichten) goed afwegen. Zolang extra vet in melk niet een hogere melkprijs geeft dan momenteel, is de financiële aantrekkelijkheid van diverse opties niet zo groot.
Voor mij liever duurdere maar betere boter.
Voornamelijk weidegang toepassen geeft minder, maar wel veel beter vet en betere boter. Weideboter uit Normandië en Ierland winnen ook in ons land aan populariteit. De weide moet natuurlijk niet uit eenzijdige flora bestaan. Afgezien van ruimtegebrek, is weidegang in ons klimaat jammer genoeg maar een deel van het jaar mogelijk.
#1 Hans, ja je kan altijd iets doen.
3 hoofdvragen altijd als eerste beantwoorden:
1 Nooit de gezondheid van je werknemers in gevaar brengen
2 Hoelang is de verwachting dat het verschijnsel aanhoud?
3 Kijk uit dat aanpassing rantsoen niet meer kost dan dat 'extraatje' opbrengt
Vet verhogen is redelijk eenvoudig te organiseren inderdaad, wel donders goed uitkijken dat melkkoe op lange termijn ook gezond blijft en een hoge levensproductie kan behalen.
Jerseys, leuk maar dat is een 10 jaren zo niet langer project zo'n verandering / omschakeling van personeel. En daarbij komen nogal wat aanverwante randvoorwaarden bij kijken: Veranderen van ras melkkoe.
Vooral (kracht)voer verkopers spinnen er garen bij. Beloven van alles op papier. E doch als boer heb jij pas (extra) euro's als het in de melktank zit zonder noemenswaardige verhoging van kosten in je P&L.
Beste is om consistent vast te houden aan je fokdoel, lees strategisch personeelsplan rondom welke melkkoe past het beste bij jouw onderneming. Waan van de dag vooral laten voor wat het is... Bijv. Wat doe je met je Jersey's als de boterprijs 295 euro de kg is......