Griekenland wil een beschermde oorsprongsbenaming (BOB) claimen voor de Griekse yoghurt, schrijft Foodnavigator. Wereldwijd groeit de populariteit van Griekse yoghurt al zeker 10 jaar en de wereldmarkt zou inmiddels meer dan €50 miljard groot zijn. Het is de Grieken een doorn in het oog dat andere landen geld verdienen met hun culinair erfgoed. De Griekse minister van Landbouw, Evangelos Apostolou, heeft een werkgroep opgericht die de BOB bij de EU aan moet vragen. Als de aanvraag succesvol is, geldt de erkenning alleen voor de EU. Griekse yoghurt valt al wel onder de EU-verordening over voedselinformatie aan consumenten: het land van oorsprong moet op het etiket staan.
DairyReporter - Greece looking into protection of the name Greek yogurt
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Bij de AH kun je echte Griekse yoghurt krijgen. De rest is 'Griekse stijl yoghurt'. Nog steeds verwarrend..
Zo zag ik bij de supermarkt ook Turkse stijl, IJslandse stijl en Bulgaarse stijl yoghurt. Hiermee hebben ze zich aardig ingedekt, want de melk is afkomstig uit Nederland en de yoghurtcultuur is dan gebaseerd op ...
Niet de informatie op het etiket, maar de productiemethode en de herkomst van de melk is kenmerkend voor Griekse yoghurt.
De hoge concentratie eiwitten, vetten, en een hele reeks nutriënten die niet op het etiket vermeld staan, komt tot stand door middel van uitlekken. Dit in tegenstelling tot aanvullen met (droge) melkeiwitten en vetten van elders. Deze laatste manier is wel veel simpeler en goedkoper, maar is qua voedingswaarde een ander product. De beste Griekse yoghurt wordt traditiegetrouw van schapen- of schapen/geitenmelk gemaakt door dezelfde boeren die ook de feta maakten.