De vernietigde eieren en kippen worden verwerkt door één bedrijf, de firma Rendac in het Brabantse dorp Son. In ons land heeft Rendac - na het bijna-failliet van varkensslachter onderdeel van het Amerikaanse Darling - het wettelijke monopolie om dode dieren en ander dierlijk materiaal, dat uit de voedselketen gehaald moet worden, te verwerken.

Dat doet Rendac vanouds al voor slachtafval en dode huisdieren. Door de fipronilcrisis draait de fabriek nu op volle toeren. Er komen dagelijks zo'n 3 miljoen stuks eieren en tienduizenden kippen aan om verwerkt te worden tot vet en een eiwitrijk meel. Rendac steriliseert alle kippen en eieren 20 minuten onder hoge druk op 133 graden Celsius. Het materiaal dat resteert, wordt gedroogd. Het vet en meel gaan naar energiebedrijven, die het als biobrandstof bijmengen in kolencentrales. "Het is natuurlijk een tragische situatie, maar uiteindelijk hebben de eieren en kippen nog een nuttige bestemming als duurzame energiebron", zegt directeur Sjors Beerendonk van Rendac tegen de NOS. Want hoewel het onduurzaam klinkt, leveren het vet en meel uiteindelijk vier keer zoveel energie op als dat het productieproces aan energie kost.

Daarmee is het verhaal nog niet compleet. Wie maakt de kippen dood en hoe? Daar zijn weer andere gespecialiseerde bedrijven voor, zoals de TCC-group die eerder deze week een persbericht rondstuurde. Daarin legt deze pluimveeruimer boeren die voor de "moeilijke beslissing" staan om te ruimen uit dat ze "op de meest humane manier" ruimen. "De dieren worden eerst verdoofd en overlijden daarna als gevolg van een overdosis CO2." De kippen worden dus vergast.

Waar CO2-verdoving voor varkens recent ter discussie stond (tot de Reclame Code Commissie aan toe), blijkt CO2-vergassing Europees voorgeschreven te zijn als de manier om pluimvee diervriendelijk te doden (Verordening (EG) Nr. 1099/2009). Ook in de notitie van pluimvee-organisaties NVP, LTO/NOP en COBK met de protocollen die gelden in de fipronilcrisis, is CO2-vergassing de enige optie als een boer kiest om te ruimen.

En ondanks de brand bij Shell in Pernis die de tuinbouw met te weinig CO2 confronteerde, hoeven boeren zich zich geen zorgen te maken als ze in zee gaan met TCC-group: "Er is voldoende CO2-gas beschikbaar".
Dit artikel afdrukken