Waarom zijn koekjes en cake met fipronil ongevaarlijk? Het is zo'n vraag die in je opkomt als je het nieuws volgt en toch probeert logisch te blijven denken.
In de pers valt te lezen hoe de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) aankijkt tegen de eieren die mogelijk met fipronil en al in bijvoorbeeld de koekjes, taart, mayonaise, pasta en advocaat terecht zijn gekomen.
Misset Horeca beschrijft het zo: Voedingsmiddelen waar eieren inzitten die besmet zijn met de giftige stof fipronil zijn veilig om te eten. Als het er al in zit zijn de concentraties dusdanig laag dat ze geen gevaar voor de gezondheid vormen, zegt Marian Geluk, directeur van de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) op basis van onderzoek door de sector.
Toxicologisch gesproken is dat correct. Het is niet alleen waar volgens het ongevraagde advies van Martijn Katan en het gevraagde en door de universiteit van Utrecht nog eens benadrukte advies van Martin van den Berg, maar ook volgens de Vlaamse toxicoloog Jan Tytgat. Ook al bevatten in Nederland sommige fipronil-eieren zesmaal de doses die in België zijn aangetroffen, er zijn vrijwel geen mensen die zoveel eieren eten dat ze medisch in gevaar kunnen komen. Dat geldt dus al helemaal voor levensmiddelen waar een eitje doorheen is getikt. Verdund kan zelfs zo'n Hollands gifei geen probleem zijn in een cake of koekje.
Tranen op de wangen
Toen ik op Foodlog opmerkte dat je de gewraakte eieren best verdund zou kunnen gebruiken en de vele miljoenen kippen die nu vergast worden best kunt sparen, kreeg ik - terecht, vond ik - de wind van voren. Toch zit ik ermee: we mogen toch zeker wel een beetje respect hebben voor in toxicologisch opzicht goed voedsel en zoveel miljoenen levens? De levensmiddelenindustrie blijkt er eigenlijk net zo over te denken.
En dat geeft me dan weer verder te denken: hoe moeten we over het standpunt van de FNLI denken? Als fipronil niet in eieren hoort, hoort het dus via de eieren ook niet in cake of koekjes. De eiersector is druk bezig miljoenen dieren dood te maken en eieren weg te gooien om ons vertrouwen terug te winnen. Dat lezen we met de tranen op onze wangen in alle kranten. Toch mogen de koekjes blijven, vinden de levensmiddelenproducenten.
Hoe leg je zoiets uit aan je kinderen? Het absurdisme lijkt weer helemaal hip. Nu ook buiten het theater.
Dit artikel afdrukken
Misset Horeca beschrijft het zo: Voedingsmiddelen waar eieren inzitten die besmet zijn met de giftige stof fipronil zijn veilig om te eten. Als het er al in zit zijn de concentraties dusdanig laag dat ze geen gevaar voor de gezondheid vormen, zegt Marian Geluk, directeur van de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) op basis van onderzoek door de sector.
Toxicologisch gesproken is dat correct. Het is niet alleen waar volgens het ongevraagde advies van Martijn Katan en het gevraagde en door de universiteit van Utrecht nog eens benadrukte advies van Martin van den Berg, maar ook volgens de Vlaamse toxicoloog Jan Tytgat. Ook al bevatten in Nederland sommige fipronil-eieren zesmaal de doses die in België zijn aangetroffen, er zijn vrijwel geen mensen die zoveel eieren eten dat ze medisch in gevaar kunnen komen. Dat geldt dus al helemaal voor levensmiddelen waar een eitje doorheen is getikt. Verdund kan zelfs zo'n Hollands gifei geen probleem zijn in een cake of koekje.
Tranen op de wangen
Toen ik op Foodlog opmerkte dat je de gewraakte eieren best verdund zou kunnen gebruiken en de vele miljoenen kippen die nu vergast worden best kunt sparen, kreeg ik - terecht, vond ik - de wind van voren. Toch zit ik ermee: we mogen toch zeker wel een beetje respect hebben voor in toxicologisch opzicht goed voedsel en zoveel miljoenen levens? De levensmiddelenindustrie blijkt er eigenlijk net zo over te denken.
En dat geeft me dan weer verder te denken: hoe moeten we over het standpunt van de FNLI denken? Als fipronil niet in eieren hoort, hoort het dus via de eieren ook niet in cake of koekjes. De eiersector is druk bezig miljoenen dieren dood te maken en eieren weg te gooien om ons vertrouwen terug te winnen. Dat lezen we met de tranen op onze wangen in alle kranten. Toch mogen de koekjes blijven, vinden de levensmiddelenproducenten.
Hoe leg je zoiets uit aan je kinderen? Het absurdisme lijkt weer helemaal hip. Nu ook buiten het theater.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
>> Hoe leg je zoiets uit aan je kinderen? <<
Die geef je simpelweg een Danoontje...
Ik vind niet dat het allemaal zo raar is, wat je zegt. Het is, zoals je al meldt, toxicologisch correct. Niets, tegen in te brengen, anders dan non-toxicologische, niet wetenschappelijke argumenten. Iets dat nu op uitgebreide schaal, helaas en zoals ook vaker, wel gebeurt.
Verdunning wordt wel vaker gebruikt, bijv. om toxische stoffen in het milieu te 'verwijderen'. Als ze niet écht te verwijderen zijn, kunnen ze dan in ieder geval geen schade meer aanrichten. Dát is toch waar het om zou moeten gaan?
Deze fipronil-hype zou eens snel door iemand tot normale proporties teruggebracht moeten worden. Kennelijk is de vergelijking dat je 10 miljoen eieren moet eten om een ziekbed van niet meer dan 4 dagen op te lopen niet genoeg.
Hoeveel krijgt een kind binnen als het tóch de kat aait die een half uur geleden z'n anti-vlooienmiddel op heeft gekregen? Hoeveel krijgt die kat zelf eigenlijk binnen?
Of is fipronil de ultieme komkommerduivel van 2017 en kan het binnenkort helemaal nergens meer inzitten, hoe minuscuul de dosis ook is?
#2 hier is geen houden meer aan. Dit moet -on-gecontroleerd uitbranden.
Stellingen zijn zo stevig betrokken en de €€€€-inzet inmiddels zo hoog dat juristen de communicatie en boodschappen fileren op elk risico. Het helpt alleen het ei, de kip, boer, handel en consument niet.
Omeletten kunnen niet worden gemaakt zonder eieren te breken. Maar zelfs dat zit er hier niet meer in. Iedereen verliest en iedereen blijft -om meer of minder goede redenen- in de schuldvraag hangen. Triest.
Sytske Barkhuis #1
Dit is niet de taak van de media! Opvoeden.
Er is niets aan de hand, hier heb je een Danoontje.
Wordt er nu vooral gesust.
Eer er nageroepen werd; als je niet stil bent dan krijg je 'geen' Danoontje.
Zeg niet eerst: hier heb je een Danoontje om vervolgens te zeggen, effe wachten.
Waar moeten al die verontwaardigde ouders nu naar toe?
#4 Verontwaardigde ouders.... Die van mij zouden gezegd hebben: Wat!! Al die kippen dood en die eieren weggooien! Ben je nou helemaal! Opeten hoor, in de oorlog had je er een moord voor gedaan! En zand schuurt de maag.
Wat is er toch gebeurd met onze prioriteiten?