Het Belgische Federaal Voedselagentschap (FAVV) maakte pas bekend al sinds begin juni op de hoogte te zijn geweest van wettelijk niet toegelaten fipronilbesmettingen. FAVV en verantwoordelijke ministers volstonden echter met de mededeling dat er geen overschrijding van toxicologisch aanvaardbare grenzen is geweest.
Reputatie België
De houding van het FAVV gaat de Belgische oppositie te ver. De reputatie van het land is in het geding en roept herinneringen op aan de dioxinecrisis die vanuit België de veehouderij op hoge kosten joeg. De Groenen en socialisten in het Belgische parlement willen daarom een spoedzitting waarin het toezicht door het FAVV wordt besproken. Die sessie zou dinsdag aanstaande al moeten plaatsvinden.
Via Nederland kwam een vanuit België geleverd middel in eieren terecht die Nederlandse eierhandelaren aan Duitsland leveren. In Bild zei de Duitse minister van landbouw Carl Schmidt morgen opheldering over deze zaak te willen van zijn Belgische federale ambtgenoot Denis Ducarme, omdat hij mag verwachten tijdig geïnformeerd te worden over voedselveiligheidszaken. Nederland exporteert de helft van zijn eierproductie naar Duitsland en verzorgt daarmee een belangrijk deel van de Duitse eierconsumptie. Schmidt is echter ook boos over de levering van met fipronil gemengde antiluismiddelen in de Duitse deelstaat Nedersaksen vanuit België. Het FAVV informeerde wel de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, maar niet de Duitse.
Het FAVV blijft benadrukken dat de volksgezondheid door de eieren in België nooit in het geding is gekomen. Het Agentschap heeft tot dit weekend, anders dan de Nederlandse NVWA, geen enkele openheid van zaken gegeven. Onderwijl is het onderwerp breed in de Europese pers terecht gekomen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Piet #9, dat kun je vanavond op Foodlog lezen. Althans een oordeel daarover van inhoudelijk direct betrokken mensen.
Irma, volgens het bericht van mijn regionaal dagblad zouden Belgische eieren in de Nederlandse schappen mogen liggen. Ook wordt vermeld dat er in Europa een run is op Belgische eieren en de prijs daarvan met 6 procent is gestegen.
Interessant is dan om te weten of er ook Belgische eieren, met een toegestane norm van maximaal 144 x hoger fipronil gehalte dan in Nederland geproduceerde eieren, in de Nederlandse schappen (mogen) liggen ?
Vandaag in mijn regionaal dagblad. België heeft voor fipronil in eieren de veiligheidsnorm van 0,72 milligram, 144 keer hoger dan de Nederlandse veiligheidsnorm van 0,005 milligram. Hoe kan dit? ( De EU is al bezig met onderzoeken hiernaar. )
Theo, dat is nou precies wat mijn eerste gdachte al as toen ik hiervan hoorde en zeker toen Dick V een keer in 1 van de srtikelen als reactie vroeg of er al iemand was gsetopt met eierene eten dat ik zei "ik niet hoor, hoelang eten we al geen gif enz in waar we niet of nauwelijks van af weten/wisten" daar ga ik mijn eitje nu ook echt niet voor laten staan. We worden al jarenlang overspoeld door allerlei gifstoffen, nu komt er eens iets in het nieuws ipv stilletjes die eieren wegmoffelen met de melding dat ze 'momenteel slecht leverbaar zijn' en moeten we ineens superdesuper bang zijn?
Ik eet er elke dag 1 en vanmiddag zelfs nog 3 gebakken. Zijn overigens wel van de turkse winkel met ene heel ander nur dan ik in alle lijsten tot nog toe gezien heb, nou zijn die mensen er ook vaak wat voorzichitger mee, moet allemaal Halal zijn enz, dan wordt er ook minder mee gerommeld, ga je tenminste van uit, zij ook.......