Dat meldt Knack vandaag aan het begin van de avond. Nadat vanuit Nederland een week lang alle media en talkshows berichtten over het verboden antiluis- en -vlooienmiddel friponil dat via een Belgische bedrijf bij circa 20% van de Nederlandse pluimveehouderij bleek te zijn gebruikt, werd bekend dat in België reeds vóór de crisis in Nederland geruisloos eieren uit de schappen van de supermarkten Colruyt en Aldi zijn gehaald.

Het Belgische Federaal Voedselagentschap (FAVV) maakte pas bekend al sinds begin juni op de hoogte te zijn geweest van wettelijk niet toegelaten fipronilbesmettingen. FAVV en verantwoordelijke ministers volstonden echter met de mededeling dat er geen overschrijding van toxicologisch aanvaardbare grenzen is geweest.

Reputatie België
De houding van het FAVV gaat de Belgische oppositie te ver. De reputatie van het land is in het geding en roept herinneringen op aan de dioxinecrisis die vanuit België de veehouderij op hoge kosten joeg. De Groenen en socialisten in het Belgische parlement willen daarom een spoedzitting waarin het toezicht door het FAVV wordt besproken. Die sessie zou dinsdag aanstaande al moeten plaatsvinden.

Via Nederland kwam een vanuit België geleverd middel in eieren terecht die Nederlandse eierhandelaren aan Duitsland leveren. In Bild zei de Duitse minister van landbouw Carl Schmidt morgen opheldering over deze zaak te willen van zijn Belgische federale ambtgenoot Denis Ducarme, omdat hij mag verwachten tijdig geïnformeerd te worden over voedselveiligheidszaken. Nederland exporteert de helft van zijn eierproductie naar Duitsland en verzorgt daarmee een belangrijk deel van de Duitse eierconsumptie. Schmidt is echter ook boos over de levering van met fipronil gemengde antiluismiddelen in de Duitse deelstaat Nedersaksen vanuit België. Het FAVV informeerde wel de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, maar niet de Duitse.

Het FAVV blijft benadrukken dat de volksgezondheid door de eieren in België nooit in het geding is gekomen. Het Agentschap heeft tot dit weekend, anders dan de Nederlandse NVWA, geen enkele openheid van zaken gegeven. Onderwijl is het onderwerp breed in de Europese pers terecht gekomen.
Dit artikel afdrukken