Een Australisch jongetje kreeg van zijn oma een ice cream sandwich. Omdat de wafeltjes van het ijs-tussen-koekjes gebroken waren, gooide hij in de tuin op de grond. Oma Mary Salter besloot het ijsje te laten liggen voor de dieren. Tot ze na 4 dagen van 26°C constateerde dat de snack nog steeds niet gesmolten was. Ze vroeg supermarktketen Coles via Facebook hoe dat in 's hemelsnaam mogelijk is.



Coles liet Salter weten dat er in het ijs onder meer verdikkingsmiddelen zitten, waardoor er een structuur ontstaat die het smeltproces vertraagt. Op de verpakking staat dat het ijs de verdikkingsmiddelen guargom, johannesbroodpitmeel, carrageen en natriumalginaat bevat. Wanneer het water uit het ijs smelt, houd je een soort schuim over. Buzzfeed nam de proef op de som en liet een Coles ice cream sandwich smelten. Hoewel de vorm behouden bleef, liep er wel vloeistof uit het ijs. Bij Salter is deze vloeistof waarschijnlijk in de grond getrokken waardoor het leek of het ijsje volledig intact bleef.

Andere ijsjes
Ook in Nederland zijn ice cream sandwiches te koop. Die van Ben en Jerry’s bevatten guargom en johannesbroodpitmeel. De Ice cream macarons van Martins bevatten naast guargom en johannesbroodpitmeel ook xanthaangom. De ice cream sandwiches van Oreo bevatten johannesbroodpitmeel en guarpitmeel. Niet alleen ice cream sandwiches bevatten stabilisatoren, ze blijken ook in ‘gewoon’ schepijs te zitten. Zo bevatten onder meer de merken Hertog, Albert Heijn Huismerk en Magnum verschillende stabilisatoren. Maar niet alle (combinaties van) additieven leveren een ijsje op dat er ook bij smelten hetzelfde uit blijft zien.

De Amerikaanse consumentenorganisatie Consumer Reports deed een test met 5 Amerikaanse ice cream sandwiches, waarvan er 3 smolten en er 2 wel zacht werden maar hun vorm behielden. Je kunt zelf uitproberen welke ijsjes met welke combinatie van toevoegingen hun vorm behouden. Gewoon opeten blijft natuurlijk een lekkerdere optie.
Dit artikel afdrukken