De Belgische minister van Landbouw Willy Borsus heeft tijdens de Landbouwraad van deze week steun gekregen van Duitsland, Nederland, Luxemburg, Denemarken en Tsjechië in zijn protesten tegen de Franse oorsprongsetikettering, meldt Vilt. Sinds dit jaar zijn Franse voedingsbedrijven verplicht de exacte herkomst van zuivel en vlees in hun producten te vermelden. Daarmee wil de Franse regering "nationalistisch gebruik van voedingsproducten van eigen bodem" aanmoedigen, aldus De Tijd. De Belgische export van melk en vlees naar Frankrijk is afgelopen jaar "fors gezakt" doordat leveringscontracten met Belgische boeren ingeruild werden voor Franse aanbieders. "Er zijn lidstaten die klagen over de wijze waarop het Franse systeem werkt, vooral België", bevestigde eurocommissaris Phil Hogan. "We moeten lang en hard nadenken over de vraag of we elke lidstaat moeten toelaten om een eigen oorsprongsetikettering te hebben. Dat druist totaal in tegen de geest van de interne markt."
VILT - Vlaams infocentrum land- en tuinbouw - België niet alleen in verzet tegen Franse etikettering - VILT
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
>> Sinds dit jaar zijn Franse voedingsbedrijven verplicht de exacte herkomst van zuivel en vlees in hun producten te vermelden. <<
Hoe ver willen ze hier dan mee gaan?
Ik heb even gekeken op een paar producten die ik in huis heb: op de eieren staat de code van het pluimveebedrijf, op het pak melk de code van het het zuivelbedrijf dat de melk heeft verwerkt en op de (diepvries) vis in welk gebied die vis gevangen is.
Moeten die Franse voedingsbedrijven dan nu precies gaan aangeven van welke (melk)veehouders de zuivel(producten) en vlees(producten) afkomstig zijn?
Of is Frankrijk voldoende?
In Frankrijk moet duidelijk zichtbaar op het etiket zijn uit welk land het product komt en in welk land het verwerkt is. Dat voorkomt bijvoorbeeld dat in de camembert van Président bijvoorbeeld Nederlandse melk zit of Nederlands varkensvlees in de worst van Cochonou. Beide kwamen tot voor kort voor.
Oké; dat soort informatie zou ik ook op prijs stellen en het kost me nog wel eens moeite dat te achterhalen.
#1 Sytske, Frankrijk kreeg vorig jaar bij wijze van uitzondering van de Europese commissie toestemming om de herkomstetikettering door te voeren. Het land heeft het per ministerieel decreet opgelegd: voedselproducenten moeten op het etiket de nationale herkomst van alle verwerkte vlees en zuivel in hun product vermelden. De concrete uitwerking is dat je steeds meer 'porc Français' en dergelijke op verpakkingen ziet staan; en dat andere EU-landen protesteren tegen het voedselnationalisme.
Stap in de goede richting mijn inziens. en sluit aan bij de trend (wens) naar meer 'lokaal'.
En ja wat is dan lokaal....Land van Herkomst? Ik denk dan gelijk aan Verenigde Staten, Brazilië, China...
Gelukkig zie ik mezelf als Europese Unie inwoner ;-).
#"druist in tegen de geest van de eigen interne markt".
Voor mij zou dan ook volstaan: Land van herkomst: (Unie) Europa
Vraag is denk gewoon waar trek je de grens mijnheer Hogan? #voedselnationalisme
ik kijk nu denk voor de 10de keer 3minuten naar dit filmpje