IJsmakers bedenken hun producten vanuit de aanname dat ijs met meer vet lekkerder is. Een nieuw onderzoek van Pennsylvania State University haalt deze veronderstelling onderuit.
In de test bleek geen verschil in de waardering van consumenten voor vanille-ijs met 6% vet en 14% vet, een verschil van heel ruim de helft. Daarnaast konden deelnemers aan het onderzoek geen verschil proeven in ijs dat 2 procent verschilde in vetgehalte zolang het vetgehalte maar tussen de 6 en 12% bleef. Ook konden ze een verschil van 4% tussen de 6 en 10% niet ontdekken. Wel proefden ze verschil tussen ijsjes met 8 en 12% vet. Daar zit kennelijk een kritisch interval. Aan het ijs met de lagere vetpercentages werd maltodextrine, een zetmeeladditief, toegevoegd. Zetmeel is goedkoper dan vet.
ScienceDaily - Pardon Our Interruption
In de test bleek geen verschil in de waardering van consumenten voor vanille-ijs met 6% vet en 14% vet, een verschil van heel ruim de helft. Daarnaast konden deelnemers aan het onderzoek geen verschil proeven in ijs dat 2 procent verschilde in vetgehalte zolang het vetgehalte maar tussen de 6 en 12% bleef. Ook konden ze een verschil van 4% tussen de 6 en 10% niet ontdekken. Wel proefden ze verschil tussen ijsjes met 8 en 12% vet. Daar zit kennelijk een kritisch interval. Aan het ijs met de lagere vetpercentages werd maltodextrine, een zetmeeladditief, toegevoegd. Zetmeel is goedkoper dan vet.
Rare topic..
Gaat het over ijsmakers ? Zoals die Lever Boys die hun winst weer wat op konden op duwen dankzij hun namaak-ijsjes ? Maken die eigenlijk wel ijs ? Ik heb het niet over bevroren water..
Men neme voor b.v. koffie-ijs
- 1 eierdooier
- 6 zakjes Neskaffee Expresso (is koffie..)
- 70 gram fijne kristalsuiker
- 200 cc volle melk
- 150 cc slagroom (echte)
- zakje vanillesuiker
- 1 duurzaam ijs-machientje van Philips, gaat al 24 jaar mee; als dat niet duurzaam is !
- Da's alles
Maltodrektrine er in ?
Kleur- en smaakstoffen ?
Kan je daar echt 'ijs' mee maken ?
Gaan we niet proberen.
Probeer eens echt ijs. Je weet niet wat je proeft.
Met citroen, met vanille, mango...etc.
Kan met van alles, maar volgens mijn vrouw hoort die drek er in niet in.
Tuurlijk, vet eruit en suiker (en ook nog goedkope suiker) erin. Waar hebben we dat meer gezien.
Overigens begrijp ik deze niet: In de test bleek geen verschil in de waardering van consumenten voor vanille-ijs met 6% vet en 14% vet - en - Wel proefden ze verschil tussen ijsjes met 8 en 12% vet.
Of: goedkoop ijs niet minder lekker dan duur.
De titel had ook kunnen zijn: meer maltodextrine in ijs even lekker...