Sinds donderdag is de frietkotcultuur in heel België immaterieel cultureel erfgoed. Dat zet de deur open om de frietkotcultuur, net als eerder de Belgische biercultuur, erkend te krijgen als Unesco immaterieel erfgoed.

Kortgeleden maakten de Belgen zich nog tot op hoog niveau zorgen dat hun "hemelse traditie" aangetast zou worden door Europese regelgeving die de vorming van het kankerverwekkende acrylamide wil voorkomen. Tot opluchting van de betreffende minister, Ben Weyts, is een breuk met de nationale friettraditie afgewend. “Voor ons is het belangrijk dat het blancheren van frieten enkel een aanbeveling is en geen verplichting. Er staat dat er 'indien mogelijk' geblancheerd moet worden. Die mogelijkheid is er altijd, maar ze is gewoon niet gewenst,” aldus Weyts in Knack.

De meeste lidstaten zijn voor een advies in plaats van een verplichting om frites te blancheren. Volgens planning zal de Europese Commissie komend voorjaar beslissen of het bij een advies blijft.
De Standaard - Geblancheerde frieten stapje dichterbij
  • Deel
Druk af