De Vlaamse bioloog Stijn van Hoestenberghe zag in aquacultuur - viskweek - een antwoord op het probleem van overbevissing. Maar dan wel met een vis die op een vegetarisch dieet te kweken zou zijn. "'Kweekvis wordt overal ter wereld gevoederd met visolie en vismeel afkomstig van bijvoorbeeld ansjovis en haring. Om één kilo vis te kweken is gemiddeld drie kilo vis als voeder nodig. En dan hebben we het nog niet gehad over het gebruik van antibiotica. Dat moet anders kunnen, dacht ik", zegt Van Hoestenberghe in de Belgische zakenkrant De Tijd.

Na een zoektocht van jaren vond hij zijn ideale vis in Australië, een tijgerbaars-soort. Hij haalde een aantal exemplaren naar zijn thuisbasis, Kruishoutem in Oost-Vlaanderen en startte zijn bedrijf Aqua4C. Daar kweekt hij nu de Belgische omegabaars. Samen met de universiteit van Leuven ontwikkelde hij een plantaardig dieet voor de jonge baarsjes, van "maïs, tarwe, soja, lijnzaad en zeewier uit België en de buurlanden". Dat levert een "vette vis met een stevige beet" op, vertelt chefkok Toon Dierickx in het smaakrapport op de site, die zich zowel warm als rauw prima laat verwerken.

'Kwekerij zonder waterverbruik'
Na €5 miljoen aan investeringen lijkt Aqua4C nu de beslissende vis aan de haak te hebben geslagen: sinds vorige week ligt de vis in de schappen bij de Carrefour-hypermarkten. De verkoop neemt in één keer toe van 1 naar 1,5 ton vis per week. Van Hoestenberghe: "Nee, dit mag je geen vis uit de fabriek noemen. Bekijk het als een boerderij waar je geen varkens of kuikens maar vissen kweekt. We zitten nog altijd in de opstartfase. We zitten nog maar aan de helft. Tegen eind volgend jaar denken we op volle capaciteit te draaien." Dan zou het bedrijf ook winstgevend moeten zijn.

Aan plannen mankeert het niet. "We willen een kwekerij zonder waterverbruik worden," zegt Van Hoestenberghe. Hij doelt daarmee op de samenwerking met de naastgelegen tomatenkwekerij. Nu al verwarmt Aqua4C zijn bassins met de restwarmte van de tomatenkwekers en het regenwater dat van de kassen loopt. "Dat wordt binnenkort een tweerichtingscircuit waarbij het bassinwater met nutriënten dient als bemesting voor de serres", schrijft De Tijd.

'Echt vegetarisch'
We vroegen Van Hoestenberghe hoe het zit met het vegetarische dieet van zijn vissen. Hij antwoordde met een wedervraag: "Ken je tilapia kwekers die tilapia volledig veggie opkweken? Bij mijn weten wordt er nog altijd een kleine hoeveelheid vismeel en visolie gebruikt in dat voeder, meestal ook nog aangevuld met bloedmeel of pluimmeel. Maar is wel een feit dat tilapia een van de meer duurzamere gekweekte vissen is, hun voeding is inderdaad grotendeels plantaardig." Zijn eigen vissen krijgen, zoals gezegd, puur plantaardig voer. Per 500 gram slachtgewicht van de vis is 750 gram voeder nodig, "ofte een voederconversie van 1.5."
Dit artikel afdrukken