Onderzoekers van de faculteit Bio-ingenieuwswetenschappen van de Universiteit Gent maten de invloed van droogte- en zoutstress op de kwaliteit van tomatenplanten. Het onderzoek wil het beste van twee werelden combineren: grote én lekkere tomaten kweken, melden onder meer De Telegraaf en het ANP.

We belden met Jos Looije, de teler van de als voorbeeld genoemde honingtomaatjes. "Dat is toch geen nieuws", proestte hij
“Als je lekkerdere tomaten wil telen, moet je ze minder water geven. Of zout toevoegen aan dat water. Dan zitten er namelijk meer suikers in de vrucht”, vertelt hoogleraar Kathy Steppe. “Bij honingtomaten uit Nederland komt smaak bijvoorbeeld op de eerste plaats. Deze kleine tomaatjes zijn enorm zoet, omdat de kwaliteit primeert tijdens de productie. Dit in tegenstelling tot sommige grote, soms smaakloze tomaten waarbij de telers focussen op kwantiteit en minder op kwaliteit. Door extra zout aan het water toe te voegen, kunnen we nu het beste van de twee combineren in grote én lekkere tomaten.”

We belden met Jos Looije, de teler van de als voorbeeld genoemde honingtomaatjes. "Dat is toch geen nieuws", proestte hij. Telers weten al lang dat zout water smaakrijkere vruchten oplevert. Ook bij zijn honingtomaatjes teelt hij met zout, dat is bepaald geen geheim. De uitdaging is het evenwicht vinden tussen de lekkerste en een gescheurde tomaat, en dat lukt door een voortdurende focus op de kwaliteit.

Looije heeft nog een opmerking voor de Belgische onderzoekers. Ook een grote tomaat wordt lekkerder door met zout water te telen. Maar nooit zo lekker als een klein ras. In een kleine tomaat ligt de concentratie droge stof en suiker nu eenmaal procentueel hoger dan in een grote.
Dit artikel afdrukken