“Drie jaar geleden begonnen we met ghee maken vanuit de keuken in mijn Amsterdamse appartementje op twee hoog” vertelt Klingen. “Nu hebben we een complete fabriek staan in Bunnik en gaat onze ghee de hele wereld over.” Afgelopen week keken meer dan 14 miljoen Japanners naar de Mezamashi TV-show, waar de voordelen van ghee ten opzichte van boter of plantaardige oliën uitgebreid aan de orde kwamen. Sinds de eerste potten ghee begin dit jaar op de boot naar Japan gezet werden, is de vraag de pan uit gerezen. Deze week stond Ghee Easy in Japan in de top-10 van meest verkochte voedselproducten op webwinkel Amazon.

Langdurig verhit
Ghee is een hele zuivere vorm van geklaarde boter, legt Klingen ons uit. Het is een bakvet met de rijke smaak en geur van roomboter, maar het kan tot een veel hogere temperatuur worden verhit. Boter verbrandt al bij 130 graden, olijf- en zonnebloemolie gaan rond de 170 graden walmen. Ghee kan probleemloos tot 250 graden verhit worden. De grondstof voor ghee is biologische boter. Die wordt langzaam gesmolten en vervolgens langdurig verhit, minimaal 18 uur lang. Daardoor verdampt het water uit de massa en karamelliseren de eiwitten (in de zogeheten Maillard-reactie). Dat geeft ghee zijn kenmerkende geur en smaak.

Vaart de zilvervloot nu ook binnen, met de duizenden kilo's ghee die per duurzaam scheepstransport naar Japan gaan? Helaas niet. De prijs van de grondstof voor ghee, biologische boter, rijst op dit moment de pan uit
In Nederland is Easy Ghee inmiddels behoorlijk ingeburgerd. "Toen we net begonnen, waren onze klanten vooral culinaire types en van die echte foodies. Maar steeds meer mensen zien ghee nu als een dagelijks te gebruiken bakvet", zegt Klingen. Je kunt het in natuurvoedingswinkels, speciaalzaken en ook supermarkten vinden. Min of meer bij wijze van grap en zonder uitgesproken verwachtingen gingen de eerste potten naar Japan, omdat daar persoonlijke banden waren. "We moesten Duitsland nog veroveren, en ineens zijn we een mega-hit in Japan", grapt Klingen.

Stijgende boterprijs
Vaart de zilvervloot nu ook binnen, met de duizenden kilo's ghee die per duurzaam scheepstransport naar Japan gaan? Helaas niet. De prijs van de grondstof voor ghee, biologische boter, rijst op dit moment de pan uit. Om aan voldoende boter te komen, moet Klingen nu al in de ons omringende landen boter aankopen. En ook de investeringen die nodig zijn om de productie op te schalen liegen er niet om. Om aan de vraag te kunnen voldoen, draaien hij en zijn team - eigenlijk nog altijd het oorspronkelijke vriendengroepje - extra productieshifts. Er staat een onvermijdelijke prijsverhoging op stapel.

Maar "We lachen ons rot", besluit Klingen. En waarom ook niet, als je zo stralend aangeprezen wordt als in de Mezamashi TV-show:

Dit artikel afdrukken