Dat verwacht consultantsbureau KMPG. Om die verwachting tastbaar en heel precies te maken, stelde het bureau als voorbeeld een lijstje met boodschappen op voor het klassieke English breakfast. Dat bevat de nodige ingrediënten: varkensworstjes, bacon, witte bonen, jam, sinaasappelsap, boter, tomaten, melk, eieren, brood, champignons en koffie.

Als de Britse regering in maart 2019 nog geen overeenkomst met de EU heeft, zal Engeland onder de voorwaarden van de World Trade Organisation (WTO) zijn importen moeten afrekenen. Die situatie is niet ondenkbaar omdat de politieke verhoudingen tussen Brussel en Londen gespannen zijn.

Inflatie 4,4 maal hoger
Als het tot een vechtscheiding zonder tijdige overeenkomst komt, zal het boodschappenlijstje bijna 13% duurder worden, schrijft Bob Jones van KPMG in Londen. Aan de hand van zijn sommen concludeert KPMG dat de geldontwaarding in Engeland 4,4 maal zo hard gaat als de inflatie van dit moment.

Jones rekende per ingrediënt nauwkeurig uit hoeveel duurder de Britse consument over twee jaar uit kan zijn als de politiek faalt om tot een overeenkomst te komen. De prijs van bacon, bijvoorbeeld, gaat met 18 pence (9%) omhoog, worst met 40 (20%), olijfolie met 1,28 (30%) en fruitsap met 14 pence (34%). Brood, melk en eieren produceren de Britten zelf, een meevaller waardoor de prijs niet extra zal stijgen.
Volgens Jones zal het boodschappenmandje familie-ontbijt na maart 2019 £26,61 gaan kosten, £3,02 meer dan daarvoor. Oorzaken zijn importheffingen en extra papierwerk aan de grens. In de berekeningen is nog geen correctie opgenomen voor de waardedaling van het pond die naar verwachting gepaard zal gaan met de isolatie van Engeland die door Brexit zal ontstaan.

CNN laat in een animatiefilmpje zien dat het land zo'n 600 verdragen met 150 landen helemaal opnieuw moet uitonderhandelen als gevolg van het besluit van de Britten om niet meer via EU-verdragen met de rest van de wereld zaken te doen.
Dit artikel afdrukken