Waar de uitdrukking vandaan komt weten de commentatoren kennelijk niet en ook niet wat het onderscheid is tussen een soepkip en een harde kip.
Of dat onderscheid altijd hetzelfde was weet ik niet. Maar een harde kip van nu is een grote zware kip die lijkt nog lijkstijf te zijn. Je weet meteen wat wordt bedoeld met harde kip als je hem voelt. Er zijn twee dingen over te zeggen. Het is de lekkerste soepkip. Een plofkip, maar eentje die eieren moest leggen. Een moeder dus.
Het zit zo.
Voor plofkipeieren heb je ouderdieren nodig. Hanen natuurlijk en een enorme hoeveelheid hennen die de nog veel grotere hoeveelheid plofeieren moeten produceren. Deze beesten (die je nooit mag zien en waar geen Wakker Dier van lijkt te weten) hebben het allerberoerdst (zegt men, ik weet het niet helemaal zeker) omdat ze de plofeigenschappen hebben
De ouderdieren worden na hun topproductieperiode afgedankt, het zijn dan forse monsters. Specialist in het slachten van ouderdieren is een kippenslachterij in Ermelo. Daar komen de harde kippen vandaan. Veruit de meeste gaan naar buitenlanden. Surinamers in de Amsterdamse Bijlmer kopen graag harde kip op de markt in Zuidoost.
Legkippen die worden afgedankt zijn lichter van gewicht, worden in Friesland geslacht en voor bijna 100 procent geexporteerd naar Belgie, Duitsland, Frankrijk en vooral Afrika.
Wat de derde soepkippenslachterij in Nederland (nou ja, Baarle Hertog) doet weet ik niet precies. Je komt er niet goed achter. Ik geloof dat er een affaire rond dioxinekippen is geweest.
Kortom: harde kip is een plofkippenmoeder, soepkip is een uitgelegde eierlegster.
update 19/12/2007: Chalias is inmiddels niet meer welkom op deze site - om de verwarring waartoe de commentaren op deze posting aanleiding kunnen geven op te lossen, verwijs ik graag naar Volwaard - over kippenouders & kippengenetica
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Wel kijk eens aan. En de firma Claassen NV (merk PLUVERA) ligt nu net op enkele kilometers van Baarle Hertog/Nassau...
http://www.klaasen.be/Ravels_50_NL.html
Ter aanvulling op bovenstaande uitleg: de moederdieren waren 1 vd hoofdmotieven achter het ontstaan van de Volwaardkip. Dat zijn nl. kinderen van moeders die niet zo vraatzuchtig zijn en dus niet met een onoplosbaar hongerprobleem zitten.
Er is voor gekozen om dat verhaal niet naar buiten te brengen. Omdat ... het niet zo prettig nieuws is en het publiek valt voor de andere voordelen van de Volwaard.
voor mij:
voor soep/'vollevantjes'/boudin blanc:
zowel een moederdier als een uitgelegde kip zijn soepkippen, en beide geschikt ook voor vol-au-vent'jes. toch kan een jongere kip, mits natuurlijk gekweekt, gebraden zeer goed smaken. straks ook te gebruiken om met kerst zelf uw boudin blanc met truffel te maken. verwerking in diverse gerechten dus.
voor braden:
natuurlijk gekweekte hanen, jong en oud, het best. (sterke poten!, juist de laatse maand vreten zij u arm; te snel gekweekte zakken door hun poten); geen champignons, ajuin of wijn of afblussen met cognac. puur en alleen boerenboter, water, peper en zout, en veel geduld, want moet traag smoren. na het pluimen dons en restveertjes weg branden met een handje stroo. Zo een dus
voor coq au vin:
zo een bazige harem-eigenaar met zijn veelkleurige tooi. zeer goed van smaak, maar taai van het zware werk. moet daarom langer stoven. gebruik nooit een plofkip voor een coq-au-vin.
voor tv en vuilnisbak:-
tv-sticks !
Een mooie Klootwijk-esque uitleg, inclusief sneer naar Wakker Dier en zinnen zonder werkwoord. Voor zover de kip ere eerder is dan het ei, zou je harde kip, als evident dierenleed dat vermijdbaar is, moeten verbieden. Dan houdt het ook op met de plofkippen.
Maar ze zijn toch niet lekkerder dan de soepkippen die als biologisch worden verkocht?
Dit verhaal is echt klinklare onzin.
De plofkip, de vleeshybride dus, onstaat door de kruising van een foklijn voor de hanen en een foklijn voor de hennen. De kip die uit deze kruising voortkomt heeft niet alleen de eigenschappen van de ouders maar heeft ook nog het hybrideeffect van die kruising dat het dier extra groeieigenschappen geeft. De vleeshybride kan gewoon niet veel ouder worden dan een week of tien omdat dat hybrideeffect er toe leidt dat de kip door de poten zakt en allerlei hart en vaat aandoeningen krijgt. De dieren van de vaderlijn en de moederlijn zijn echter gewone kippen die commercieel wel zo'n 2 jaar meegaan in vemeerderings bedrijven.
Kippen die dan geslacht worden zoals elke kip van anderhalf jaar is keihard vergeleken met een kip van 16 weken of korter.
De lijkstijfheid van de kip treed alleen op als het dier sterft zonder geslacht te zijn. Na een dag of wat is die stijfheid weg. Bij een geslachte kip treed die lijkstijfheid totaal niet op. ( Dit alles uit eigen ervaring met mijn kippen). Dus wat hier beweerd wordt over lijkstijfheid en harde kip is een luguber broodje aap.