Vandaag de dag, raden voedingsrichtlijnen aan om meer plantaardige voeding te eten. Het consumeren van plantaardige voedingsmiddelen, met inbegrip van oliën en vetten van plantaardige oorsprong, dragen bij aan een gezonde levensstijl. Ook hebben plantaardige producten over het algemeen een lagere impact op het milieu dan dierlijke producten, waardoor een verschuiving naar een meer plantaardig voedingspatroon gunstig is voor het milieu. Het is niet alleen goed voor uzelf, maar ook beter voor onze aarde!
Nu, met de nieuwe Becel Biologisch gaan we nog een stap verder!
Becel Biologisch draagt het Europese biologische keurmerk ‘het groene blaadje’, wat betekent dat het voldoet aan de criteria van de Europese Unie (verordening 834-2007). Dat schrijft Becel.
De reacties zijn verdeeld. Journalist Janno Lanjouw lijkt er net als Ekoplaza het einde van biologisch als alternatief in te zien. Natuurlijkheidsfan Pauline Floor heeft daar nou juist geen problemen mee.
De totale inkapseling van #biologisch in het oude systeem: https://t.co/woQiPhYTyl pic.twitter.com/FiWiujr9GI
— Janno Lanjouw (@Jannodemanno) July 4, 2017
N bijzonder moment..... tof! pic.twitter.com/pPrUYTfYT6
— Paulien Floor (@PaulienFloor) July 4, 2017
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#4 Gijs, welke olie en vet? Ik ben blijkbaar ook heel argeloos. Ik moet bekennen dat ik daar niet bepaald over nadenk hoe ik mijn vetten binnen krijg. Ik smeer vrijwel nooit margarine of boter op mijn brood. En dat brood bij de lunch (4 variaties elke dag: haver-rogge spelt, volkoren desem, roggebrood en noten-rozijnenspelt) is overheerlijk en die biologische pindakaas goddelijk. 's ochtends geen brood maar havermout met fruit (appel, peer of mango) en verse uitgeklopte granaatappelpitjes, kaneel en nog wat lijnzaad (ah, daar zitten omega-3 vetzuren in), met de lunch naast die pindakaas met zijn gezonde vetten plus de verzadigde uit de biologische kaas en in de begeleidende halve avocado, 's avonds bakken in olijfolie of kokosolie en biologische olijfolie van het permacultuurlandgoed van landschapsarchitect Kees Ykema uit Portugal op de sla. Tja, wellicht een beetje elitair dat ik geen vet uit obscure smeersels en dressings hoef te zien binnen te krijgen of vet binnen krijg door een Unox rookworst uit te knijpen? Nergens zout toegevoegd of suiker. Ik kies voor kwaliteit en daarin hoop ik dat die argeloze consument van jou ook nog eens gaat inzien dat wie voor kwaliteit kiest en niet voor korting en zegeltjes toch al aardig wat zaligheid in zijn aardse leven zou kunnen verwerven. Niet Becels "Planten zijn de toekomst", maar kiezen voor kwaliteit is de toekomst brengt je in de zevende hemel.
Pieter, je weet precies hoeveel eetbare olieen en vetten worden geproduceerd: 130 miljoen ton/jaar. Nagenoeg allemaal plantaardige olieen en vetten. Er is ook nog visolie, maar die wordt allemaal gebruikt als voer voor de gekweekte zalm.
Hiervan wordt ongeveer 20 miljoen ton voor technische toepassingen gebruikt, bv smeermiddelen en methylesters voor toevoeging aan dieselolie.
Wat er overblijft wordt omgezet in slaolie, margarine en diverse sausen.
Hoe wil jij nu ons argeloze consument voeden met welke olie en vet?
"Planten zijn de toekomst" is m.i. een aardig loze en suggestieve marketingkreet en zelfs een beetje luguber, nu net met de mislukte G20-top achter de rug en geen eensgezindheid op klimaatgebied. Is Unilever nu zo visionair dat ze zelfs straks het dierlijk leven zien uitsterven, is toch ook slecht nieuws voor de aandeelhouders, want dat zijn meestal toch ook (geld)wolven. En als ons dierlijk einde nadert, zou ik ook geen Becel smeren maar roomboter.
Ook zo'n statement op een kuipje margarine, de klanten van Becel kregen al vaak (valse )boter op hun hoofd gesmeerd in het verleden. Neem "Rijk aan (veel te veel) linolzuur". We kunnen wachten op nog meer diepzinnige quotes van de marketinggoeroes van Unilever. Zoals 'een likje Becel op uw boterham is een kleine smeer voor U, maar samen een grote smeer voor de mensheid.'
Of was het toch gewoon smeerzooi?
Jan Peter van Doorn zei het elders al op Foodlog: die planten als toekomst vallen op. En natuurlijk: biologisch is veel groter geworden dan Becel.
Biologisch heeft wereldwijd minimaal 3500 onderzoeken gedaan om aan te tonen dat biologisch gezonder is dan gangbaar zonder resultaat. Reken maar als ze aan konden tonen dat het gezonder was ze het breed uitgemeten hadden. Recent onafhankelijk Scandinavisch onderzoek toont aan dat op 50 punten biologisch zeker niet beter scoort dan gangbare voedselproductie. De conclusie van het onderzoek is zou het beste van beide niet het concept kunnen zijn. We weten inhoudelijk veel te weinig hoe gezonde voeding eruit moet zien laat staan dat we, dit wetende, het in een fabriek kunnen maken. Plantaardige als voedsel van dierlijke oorsprong hebben we nodig om de voedingstoffen in de natuurlijke balans tot ons te nemen. In de evolutie waren we jagers verzamelaars.