Het verdrag, de zogeheten London Fisheries Convention, dateert uit 1964, van vóór de EU. Onder de voorwaarden van het verdrag mochten vissers van de verdragspartners vissen in elkaars kustwateren, in de zone tussen 6 en 12 zeemijlen uit de kust.

Baas in eigen wateren
Het opzeggen van het verdrag staat los van de Europese Unie. Maar de Britse milieuminister Michael Gove sprak zondag wel van "een historische eerste stap op weg naar een nieuw nationaal visserijbeleid nu we uit de Europese Unie stappen". Hij voegde er aan toe: "Dit betekent dat we voor de eerste keer in 50 jaar zullen kunnen beslissen wie toegang krijgt tot onze wateren." De Britse National Federation of Fishermen's Organisations juicht de beslissing toe, aldus het FD.

Reacties
De reacties op het Britse besluit lopen uiteen. Volgens EU-onderhandelaar Michel Barnier is er weinig tot niets aan de hand, omdat het visserijbeleid van de EU de London Fisheries Convention heeft vervangen. De Nederlandse Vissersbond is "overrompeld", aldus Johan Nooitgedacht, die een "rampscenario" voorziet. Visned, de vereniging van kotters, reageert lakonieker, omdat Nederlandse vissers nu in feite toch al niet in het gebied vissen. De Schotse regering is het in dit geval met de Britse eens, maar de Ierse minister van Landbouw noemt het besluit "niet welkom en niet behulpzaam".

Met de stap neemt Groot-Brittannië alvast een voorschot op de komende Brexit-onderhandelingen. Greenpeace UK lijkt er blij mee, omdat het erop lijkt dat de Britse regering van visserij een prioriteit maakt - eerder was de vrees dat visserij "onderop de stapel terecht zou komen" in de complexe Brexit onderhandelingen, aldus de BBC.
Dit artikel afdrukken