Van oudsher kennen we in Nederland druiven in de kas. De Westlandse druif heeft zelfs een Beschermde Geografische Aanduiding, maar dan hebben we het over tafeldruiven.
Wijndruiven in de kas klinken tegennatuurlijk. Druiven groeien toch gewoon buiten, in weer en wind?

Twee jaar geleden begonnen Joep en Monique van Schaijk met het telen van wijndruiven onder glas. Ze kochten een voormalige rozenkwekerij in het Limburgse Egchel. Na het vertrek van de laatste huurder plantten ze er op 18.000 vierkante meter (1,8 hectare) duizenden wijnstokken van de druivenrassen merlot, cabernet sauvignon, tempranillo, riesling en chardonnay. Plannen voor Zuid-Europese rassen als alberiño en syrah staan op stapel.

Wijnliefhebber Van Schaijk wilde bewijzen dat het ook in Nederland mogelijk is om druiven uit zuidelijke(r) streken tot volle rijpheid te brengen. Wijn die hij zelf lekker vindt. Behalve in de druiven investeerde hij, geholpen door een aantal crowdfunders, ook in een kelder, laboratorium en nieuwe houten vaten, met de bedoeling eigen topwijnen te gaan produceren.

Van Rennes legt uit dat je de beste kwaliteit wijn uit een druif haalt als deze nog 'net' rijp wordt, maar niet overrijp
Rozenkas
In 2015 werden de eerste stokken geplant. De wijnstruiken staan in de volle grond, krijgen geen mest, wel water en mineralen via wortelbesproeiing. Ze staan op worteldoek, zodat er geen onkruid groeit. In de kas wordt als het ware het klimaat uitgeschakeld, waardoor de druiven in optimale omstandigheden groeien. Er is dan ook - zegt van Schaijk - geen insecten- of plaagbestrijding nodig. Dat resulteert in een hele zuivere wijn, voegt hij er aan toe.

In februari proefde wijnjournalist Cuno van 't Hoff de eerste lichting, geoogst in september 2016. Hij "viel van zijn stoel van de kwaliteit". De stokken waren immers nog piepjong. Wijn moet toch 'werken' om tot kwaliteit te komen? De kaswijntelers hebben het juist over het 'verwennen' van de wijnstok. Kun je van in de watten gelegde wijnstruiken wel lekkere wijn maken?

Een 'te gunstig' klimaat gaat ten koste van de karakteristiek
'Aromatische rijpheid'
We voegen het na bij de Vlaams-Limburgse wijnmaker en terroirkenner Geurt van Rennes van Genoels-Elderen. Hij kan zich goed voorstellen dat er vraagtekens gezet worden bij wijndruiven in de kas. We hebben immers allemaal dat romantische beeld van de zondoorstoofde wijngaard. In hoeverre krijg je nog 'authentieke' wijnen als je de druiven verwent in een kas? Van Rennes legt uit dat je de beste kwaliteit wijn uit een druif haalt als deze nog 'net' rijp wordt, maar niet overrijp. Dan bevat de druif voldoende suiker, zijn de zuren afgenomen en is vooral de 'aromatische rijpheid' verzekerd.

Rijpt de druif in een te warm klimaat, dan heeft hij uiteindelijk te weinig zuur en te weinig aroma's. Met andere woorden: een 'te gunstig' klimaat gaat ten koste van de karakteristiek. Wijnmakers kunnen dit overigens prima compenseren door aromatische gisten te gebruiken. Nieuwe wereld-wijnmakers doen niet anders, aldus Van Rennes. De veelgeprezen wijnen uit Australië, Chili of Argentinië zijn in feite technowijnen, want het klimaat daar is te warm voor een optimale rijping. Dat betekent dat de wijnboeren vroeg moeten plukken, voordat de fenolysche rijpheid in orde is. En dus maken ze gebruik van aroma-gisten.

Wat je veel beter in de hand heb,t is de hygiëne. Plagen en schimmels zijn veel gemakkelijker te beheersen dan in de buitenlucht
Voordelen
Van Rennes ziet de voordelen van kaswijn. Ook binnen kun je de druivenstruik laten 'werken'. De struiken wortelen uiteindelijk in dezelfde grond als buiten de kas. Maar wat je veel beter in de hand hebt, is de hygiëne. Plagen en schimmels zijn veel gemakkelijker te beheersen dan in de buitenlucht. Ook is het klimaat beter in de hand te houden in een kas, zodat er rijpe, gezonde druiven resulteren. Daar valt een prima wijn van te maken. Een lekkere wijn maken van goede druiven is niet ingewikkeld volgens Van Rennes. Daar moet je gewoon een goede wijnmaker voor inhuren.

Van Rennes is wel benieuwd. Vooral naar wat de Tempranillo-druiven gaan opleveren. Dat zijn immers druiven van een ras dat in Nederland, buiten, echt niet tot volle wasdom zal komen. Zullen de druiven uit de kas het winnen van een goed gemaakte technowijn? Van Schaijk heeft er alle vertrouwen in. Hij ontwikkelde alvast een speciaal logo. Voor we het weten is dat een kwaliteitskeurmerk, wijn gemaakt van druiven uit de kas.
Dit artikel afdrukken