Zeventig dierenartsen hebben zich verenigd onder de naam The Caring Vets en krijgen van de NRC ruimte voor een ingezonden brief. Daarin schrijven zij dat dierenartsen zich moeten verzetten tegen misstanden in de intensieve veehouderij, waaronder slachthuizen. Ze zijn bezorgd over de "goedkope bulkproductie” van vlees die leidt tot "een ernstige aantasting” van dierenwelzijn. De publicatie in de NRC volgt op een reconstructie in de krant van afgelopen weekend van misstanden die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) al vele jaren zou toestaan in slachthuizen. De reportage leidde inmiddels tot Kamervragen. Op Foodlog ontstond een felle discussie over de objectiviteit van de reportage. De NRC meldt in dit nieuwe artikel dat enkele dierenartsen van de NVWA zich kort voor publicatie van de open brief van The Caring Vets hebben teruggetrokken van ondertekening. Zij zouden vrezen dat ondertekening hun positie binnen de Autoriteit in gevaar brengt.
NRC - Dierenartsen roepen op tot verzet tegen misstanden in veehouderij
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Het zijn niet alleen de Caring 'pet vets' die dierwelzijn en de wijze van houden van dieren aan de orde stellen.
Toenemend spelen dit soort MVO-argumenten een rol bij investeringsbeslissingen van o.m. verzekeringsmaatschappijen als Aegon.
Uiteraard niet ontbloot van welbegrepen eigenbelang:
zij wensen zij ook niet het sec financiële risico te lopen dat hun fondsen schipbreuk lijden.
Zoals bijv. McDonalds en Yum! Brands (bekend van o.a. Kentucky Fried Chicken), die in 2014 een slordige 10 miljard dollar aan beurswaarde zagen verdampen door "expired meat".
Recent nog ging een IPO van JBS niet door wegens Braziliaanse vleesschandalen.
JBS moest zelfs het merendeel van zijn sites sluiten.
"In the investment world, this has led investors with over $3 trillion of assets under management to participate in the FAIRR Initiative – an investor network created just over a year ago to raise awareness of sustainability issues in the animal protein sector. The investor network has engaged with some of the world’s largest food companies, such as Domino’s and Kraft Heinz, calling on them to consider sustainability issues such as those discussed above and, perhaps most urgently, the rise of antibiotic resistance – another sustainability concern that links back directly to the increased use of factory farms in the global food supply chain."
Op gezonde wijze gehouden dieren hebben een beter welzijn, worden minder snel ziek, en hebben daardoor ook minder antibiotica nodig. Ook beter qua bacteriële resistentie.
Inmiddels blijkt er al jaren zelfs ook al MCR-1 Colistineresistente kip in de schappen van AH en Jumbo te liggen, terwijl mevrouw Fink-Gremmels, een autoriteit op dit gebied, hier op Foodlog stelde dat de veehouderij zeker zonder dat voor ons mensen onmisbare Colistine zou kunnen leven.
Waarom is dat Colistine dan nog steeds - tegen de eigen systematiek in - "slechts" 2e keuzemiddel in de WVAB-richtlijn? Waarom niet 3e keuzemiddel, of een ban?
Waarom eisen AH en Jumbo geen Colistinevrije kip, als dat gewoon mogelijk blijkt?
Het kán namelijk gewoon: GB bleek vorig jaar al 0,0 Colistine meer te gebruiken voor zijn kippen.
Perdue slaagt er in de VS in om zijn kippen zelfs voor 95% "NAE" te produceren: No Antibiotics Ever.
Waarom kan zoiets niet in Nederland, waar het dierwelzijn volgens de heer Martin Scholten zo "TOP" zou zijn?
P.S.: De WUR scoort al jaren internationaal uitstekend qua Life Sciences, maar
abominabel ( nog maar nét bij de eerste 150) qua Public Health.
Verklaart een hoop, maar wordt het niet een keertje tijd dat dan een beetje gelijk te gaan trekken, mevrouw Fresco?
Als voorzitter van de Raad van Bestuur van het NCOH (Netherlands Centre for One Health)
kunt u dat toch eigenlijk ook bezwaarlijk nog veel langer over uw kant laten gaan, meneer Scholten?
Mag, Dick.
Intussen is deze aktie van Hollandse dierenartsen het buitenland niet ontgaan, evenmin als de tot op heden op Foodlog ongefundeerde beweringen van de heer Scholten, lid van het "bestuur" van CenSAS, dat Nederland "gidsland" en "TOP" zou zijn, ook qua dierwelzijn.
Een CenSAS, dat meldt een onpartijdige open maatschappelijke dierwelzijnsdiscussie te willen aangaan.
Deze heer Martin Scholten is tevens o.m. voorzitter van de Raad van Toezicht van de "One Health" NCOH (Netherlands Centre of One Health), en meende desalniettemin in de aanloop naar de Brabantse GS-beslissing om een rem op de groei van onze veestapel te zetten, verhalen van o.m. ZLTO, POV, de Nevedi, en de heer Geurts, CDA-Kamerlid/ex NVV-secretaris te moeten retweeten.
Ik begrijp daar helemaal niets van.
Hoe denkt meneer Scholten, ook nog hoofd Animal Sciences op de "onafhankelijke" WUR, de huidige gecombineerde aantallen mensen en dieren op onze Hollandse postzegel te kunnen rijmen met de huidige wetenschappelijke inzichten qua epidemiologie en risicomanagement?
Misschien nuttig als de heer Scholten zijn licht eens opsteekt bij @JosvanderSande, die als GGD-arts de Q-koorts meemaakte, of infectioloog Richardus? Of bij dierwelzijnsexperts op zijn "eigen" WUR?
Dick, mogen die mensen misschien even met elkaar praten zonder dat jij verdachtmakingen de wereld inslingert?
Niet doen. Zinloos en ongepast.
In Houten is gister en petit comité over toekomstbestendige veehouderij gesproken.
Alleen toegankelijk voor dierenartsen. Roept associaties op met de damagecontrol middels de KNMvD "Imagoworkshops" nav. de uit de hand gelopen antibioticavoorschrijverij.
Dick, ook Pollemansen is ad hominem.