Een tijdje geleden had ik het over boterbestendig brood. Het bleek herkenbaar. Meerdere mensen hebben de pest aan brood dat kapot gaat van een simpel likje boter ('echte', zou een Nederlander zeggen). Iemand anders bleef maar zeuren. Wat ouderwets, zei die persoon, wie doet er nou nog boter z'n brood? Ook al bleek het een margarine-iemand, zo poetste ze wel het probleem uit de wereld: geen functionele reden om voor beter brood te kiezen.
We zijn niet voor 1 gat te vangen, dus nog maar eens aandacht voor duurzaam brood. Ik voerde het uit met Lambèr desembrood. De test was simpel: bak het brood af (het is uit de diepvries van de Sligro te bekomen,
met een eigen of geleend pasje), een minuut of 14 op 220 graden. Een bakje water erbij voor hete stoom in de oven.
Daarna kijk je hoeveel dagen het zomaar goed blijft op de plank. Ik bakte het vorige week dinsdag. Gisteravond aten we het laatste stukje brood. Bij een salade. Zoals het hoort, als een mes bij een vork.
Het was een beetje ouder, maar nog lekker knapperig.
Moet je kijken wat het kan:
- 6 dagen zomaar goed
- 6 dagen zomaar knapperig
- 6 dagen zomaar moeiteloos onder handbereik, zonder gehannes met zakjes boterhammetjes uit de diepvries
- 6 dagen prima brood zonder boterschade
- 6 duurzame dagen zonder de elektriciteit van diepvries of toaster
- 6 dagen het genot van zelf brood snijden, met een mes dat er heerlijk doorheen zaagt
Wat een brood! (en koop je zuurdesembrood vers, dan heb je dus een super duurzaam brood voor de hele week).
Geen brood te zien op de foto? Dat Klopt. Je moet het in een theedoek wikkelen. Daarom blijft het zoveel dagen vers.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
@Dick, dat komt mede omdat je het afbakt met stoom, hierdoor genereer je een knapperige korst!
Doe je het zonder water dan zul je zien dat het minder lang te bewaren is.
Wat mij ook verbaasd overigens is dat je zo'n probleem maakt van het besmeren van je brood met boter. Als je de boter buiten de koeling houdt is dat probleem van de aardbodem verdwenen toch? Of zie ik dat te simpel.
vroeger (40 jaar geleden) kwam ik in een restaurant waar men de boter in fris water bewaarde, en ook in een klein zilveren schaaltje met water 'krullen' boter serveerde aan tafel. nooit te hard of te zacht. lang geleden dat ik dat zag...
Marieke, dat is een probleem inzake de nieuwe regels.
Ailko, dat is heel simpel. Boter buiten de koelkast in de huizen van vandaag wordt smurrie en rans, terwijl koude boter zo is opgewarmd als je het smeert (en niet voor niks werd het zo geserveerd als Marieke beschrijft).
Goed brood en koude boter zijn geen enkel probleem. Ik ga het eens testen: lengte van de versheid zonder stoomgebruik.
Waarom geeft vocht eigenlijk een knapperiger korst? (Je zou het omgekeerde verwachten)