Afgelopen najaar voerden onderzoekers van de Amerikaanse Stanford University in de universiteitskantine een groot experiment uit. Het hele semester konden studenten kiezen uit groentegerechten die verschillend gepresenteerd werden. De onderzoekers wilden weten of woorden die vooral gebruikt worden om minder gezond eten aan te prijzen ook effectief waren om de groenteconsumptie te verhogen en de perceptie dat gezonder eten minder lekker is te doorbreken.

De onderzoekers presenteerden dagelijks een groente op één van 4 manieren:
- gewoon ('bietjes', 'sperziebonen', 'wortel')
- gezond-door-iets-weg-te-laten ('bietjes zonder toegevoegde suiker', 'light & low-carb sperzieboontjes', 'wortels met suikervrije citrusdressing')
- positief-gezond ('bietjes barstend van de antioxidanten', 'boontjes met energie-boost', 'slimme keus vitamine C citrus-wortels'
- verwen-jezelf ('dynamite chili bietjes met limoen', 'sweet sizzlin' boontjes met krokante sjalotjes', 'citrus-glazed wortelkrullen')

In alle gevallen ging het om precies dezelfde groenten, op dezelfde manier klaargemaakt. Alleen het naambordje was anders. De onderzoekers hielden bij hoe vaak en hoeveel de studenten van de groenten opschepten. In totaal aten tijdens de onderzoeksperiode 8.279 studenten - van de 27.933 kantinebezoekers - van de groenten.

Verlokking
De verwen-labels bleken 25% meer eters te trekken dan de gewone omschrijvingen, 41% meer dan de 'light'-labels en 35% dan de positief-gezonde benaming. Ook schepten de studenten bij de verwen-labels 23% meer groenten op dan bij een gewoon label, en 33% meer dan bij de 'light'-benamingen.

'Gezond is minder lekker'
Volgens de onderzoekers ligt een simpele psychologische overweging achter de bevindingen. "Voor de meeste mensen is de smaak de belangrijkste overweging bij het maken van de keus wat ze gaan eten", zegt hoofdonderzoeker Brad Turnwald. "Uit onderzoek blijkt dat mensen geneigd zijn gezondere opties als minder smakelijk te beschouwen, om de een of andere reden."

Verschillende strategieën
Het onderzoek kan een opsteker zijn voor gezondheidsinstanties die worstelen met de vraag hoe ze de groenteconsumptie van mensen kunnen stimuleren. In Nederland eten 9 van de 10 mensen te weinig groenten en fruit. In Groot-Brittannië maakte eerder deze week de stichting Diabetes UK bekend dat ook de Britten veel te weinig groenten eten en daarmee ze hun gezondheid op het spel zetten. Maar liefst 82% van de 2.000 ondervraagden at dagelijks minder dan de aanbevolen 'Five a Day'. Elf procent van degenen die de aanbeveling niet haalden, had de dag ervoor helemaal geen groente of fruit gegeten, twee derde (66%) 3 of minder porties. Volgens Diabetes UK eet 46% van de Britten minstens 3 dagen per week geen groente of fruit.

"Keuzes zijn heel complex", zegt de Britse hoogleraar Heather Hartwell van Bournemouth University op de BBC. "Maar dit onderzoek suggereert dat groenten als een verwennerij neerzetten kan helpen ze aantrekkelijker te maken".
Dit artikel afdrukken