Bruinbrood gezonder dan wit? Nee, het is de verkeerde vraag.
De Israëlische onderzoekers die in 2015 de wereld opschudden met de binnen de voedingswetenschap revolutionaire gedachte dat voedingsadviezen niet universeel, maar strict persoonlijk moeten zijn, inspireerden de BBC tot een koolhydraten-experiment waarin de reacties van een proefpersoon op vruchten, ijs, rijst, koekjes, brood en pasta werden gemeten.
De vraag of bruinbrood gezonder is dan witbrood, blijkt verkeerd gesteld. Het ene koolhydraatrijke product is niet gezond(er) of ongezond(er) dan het andere, liet de BBC al zien. Datzelfde geldt voor de keuze tussen wit- en bruinbrood. Hoe jouw lijf met brood omgaat, hangt af van jouw persoonlijke omstandigheden, hoe je leeft en hoe je darmflora zijn samengesteld.
In het geval van brood ontdekte de onderzoeksgroep van de professoren Eran Siegel en Eran Elinav van het Weizmann Institute of Science dat onze darmflora bepalend is voor het brood dat je verdraagt. Dat kan net zo goed witbrood als bruin desembrood zijn. Ook traag gefermenteerd bruin desembrood bleek in hun experiment niet te zorgen voor een gunstiger reactie van ons lichaam. Siegel en Elinav laten in hun artikel zien dat de samenstelling van het microbioom, het wetenschappelijke woord voor de bacteriewereld in onze darmen, bepaalt met welk brood je lijf het beste om kan gaan. Het omgekeerde bleek niet het geval: het ene brood zorgt niet voor een betere darmflora dan het andere. Hoe dat komt, is onbekend en verschilt mogelijk van individu tot individu.
N.B. Het onderzoek is gebaseerd op een kleine onderzoeksgroep. Zie daarover reacties #6 en #8 in de draad hieronder.
De discussie over het succes van persoonlijk versus universeel dieetadvies, zoals gangbaar in de adviezen van officiële voedingsinstanties in de gehele wereld, is een voorbeeld van de noodzaak om beter na te denken over de betekenis van voedingswetenschappelijke inzichten. Daarom ontwikkelde Foodlog met 15 wetenschappers (in- en outsiders) de cursus PHILOSOPHY OF NUTRITION.
Dit artikel afdrukken
Ook traag gefermenteerd bruin desembrood bleek in hun experiment niet te zorgen voor een gunstiger reactie van ons lichaamAfgelopen week maakten ze zelf de resultaten van een brood-experiment bekend in het wetenschappelijke blad Cell Metabolism.
De vraag of bruinbrood gezonder is dan witbrood, blijkt verkeerd gesteld. Het ene koolhydraatrijke product is niet gezond(er) of ongezond(er) dan het andere, liet de BBC al zien. Datzelfde geldt voor de keuze tussen wit- en bruinbrood. Hoe jouw lijf met brood omgaat, hangt af van jouw persoonlijke omstandigheden, hoe je leeft en hoe je darmflora zijn samengesteld.
In het geval van brood ontdekte de onderzoeksgroep van de professoren Eran Siegel en Eran Elinav van het Weizmann Institute of Science dat onze darmflora bepalend is voor het brood dat je verdraagt. Dat kan net zo goed witbrood als bruin desembrood zijn. Ook traag gefermenteerd bruin desembrood bleek in hun experiment niet te zorgen voor een gunstiger reactie van ons lichaam. Siegel en Elinav laten in hun artikel zien dat de samenstelling van het microbioom, het wetenschappelijke woord voor de bacteriewereld in onze darmen, bepaalt met welk brood je lijf het beste om kan gaan. Het omgekeerde bleek niet het geval: het ene brood zorgt niet voor een betere darmflora dan het andere. Hoe dat komt, is onbekend en verschilt mogelijk van individu tot individu.
N.B. Het onderzoek is gebaseerd op een kleine onderzoeksgroep. Zie daarover reacties #6 en #8 in de draad hieronder.
De discussie over het succes van persoonlijk versus universeel dieetadvies, zoals gangbaar in de adviezen van officiële voedingsinstanties in de gehele wereld, is een voorbeeld van de noodzaak om beter na te denken over de betekenis van voedingswetenschappelijke inzichten. Daarom ontwikkelde Foodlog met 15 wetenschappers (in- en outsiders) de cursus PHILOSOPHY OF NUTRITION.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Zou de tong ('smaken verschillen') intelligent voorkeuren bepalen wat beter voor nou net jouw lichaam is?
Dat zou wat zijn, Niels. Dan zou ik me weer volop kunnen storten op de paprikachips met cola, frikandellen speciaal, twixen en grote hompen oude kaas met witte wijn. En kon ik alle groenten laten staan.
Henric van der Krogt ik heb het over verschillen tussen mensen. Als 1. verschillende lichamen verschillend reageren op voedsel en ook 2. smaken verschillen, zou dan dat laatste in functie staan van het tweede? Dat lijkt mij een bijna retorische vraag.
Niels, haarkleuren verschillen ook. Staat dat ook in een bepaalde functie?
Zo is het toch ook met peulvruchten? De ene persoon heeft last van bruine bonen, een ander van witte bonen en weer een ander van geen van beide.