De Israëlische onderzoekers die in 2015 de wereld opschudden met de binnen de voedingswetenschap revolutionaire gedachte dat voedingsadviezen niet universeel, maar strict persoonlijk moeten zijn, inspireerden de BBC tot een koolhydraten-experiment waarin de reacties van een proefpersoon op vruchten, ijs, rijst, koekjes, brood en pasta werden gemeten.

Ook traag gefermenteerd bruin desembrood bleek in hun experiment niet te zorgen voor een gunstiger reactie van ons lichaam
Afgelopen week maakten ze zelf de resultaten van een brood-experiment bekend in het wetenschappelijke blad Cell Metabolism.

De vraag of bruinbrood gezonder is dan witbrood, blijkt verkeerd gesteld. Het ene koolhydraatrijke product is niet gezond(er) of ongezond(er) dan het andere, liet de BBC al zien. Datzelfde geldt voor de keuze tussen wit- en bruinbrood. Hoe jouw lijf met brood omgaat, hangt af van jouw persoonlijke omstandigheden, hoe je leeft en hoe je darmflora zijn samengesteld.

In het geval van brood ontdekte de onderzoeksgroep van de professoren Eran Siegel en Eran Elinav van het Weizmann Institute of Science dat onze darmflora bepalend is voor het brood dat je verdraagt. Dat kan net zo goed witbrood als bruin desembrood zijn. Ook traag gefermenteerd bruin desembrood bleek in hun experiment niet te zorgen voor een gunstiger reactie van ons lichaam. Siegel en Elinav laten in hun artikel zien dat de samenstelling van het microbioom, het wetenschappelijke woord voor de bacteriewereld in onze darmen, bepaalt met welk brood je lijf het beste om kan gaan. Het omgekeerde bleek niet het geval: het ene brood zorgt niet voor een betere darmflora dan het andere. Hoe dat komt, is onbekend en verschilt mogelijk van individu tot individu.

N.B. Het onderzoek is gebaseerd op een kleine onderzoeksgroep. Zie daarover reacties #6 en #8 in de draad hieronder.

De discussie over het succes van persoonlijk versus universeel dieetadvies, zoals gangbaar in de adviezen van officiële voedingsinstanties in de gehele wereld, is een voorbeeld van de noodzaak om beter na te denken over de betekenis van voedingswetenschappelijke inzichten. Daarom ontwikkelde Foodlog met 15 wetenschappers (in- en outsiders) de cursus PHILOSOPHY OF NUTRITION.
Dit artikel afdrukken