In samenwerking met vaste mediapartner Le Monde laat de filmende dierenwelzijnsorganisatie L214 ditmaal zien hoe varkens verdoofd worden in een groot Frans varkensslachthuis net onder Parijs. Komiek Guillaume Meurice verzorgt opnieuw het droog-ironische commentaar bij de beelden.

De organisatie laat zien hoe steeds 2 varkens in een kleine gondel afdalen in een put die gevuld is met CO2. Het gas verdooft de dieren, die daarna geslacht worden. L214 protesteert met een petitie tegen deze methode van verdoven, die gebruikt wordt bij 18% van 24 miljoen varkens die jaarlijks in Frankrijk geslacht worden. Maar 6 van de 157 slachthuizen die varkens verwerken gebruikt CO2 voor de verdoving, maar daar zijn wel een paar hele grote bij.

'Wakende nachtmerrie'
Sébastien Arsac, de voorman van L214, zegt in Le Monde "Deze video toont de realiteit van het vergassen, een monsterlijk proces. Je kunt je zelf niet meer wijsmaken dat varkens inslapen voordat ze verbloed worden. Deze varkens beleven een nachtmerrie terwijl ze wakker zijn". Volgens hem druist de methode in tegen de bedoeling van het verdoven, "dat ze bewusteloos moet maken voor ze dood gaan en niet moet laten lijden."

Volgens L214 beslaat de lijdensweg van de varkens 40 seconden vol ademnood, stuiptrekkingen en paniek. Het slachthuis waar de opnamen werden gemaakt, zegt dat het gemiddeld 10 à 20 seconden duurt voor de varkens het bewustzijn verliezen. Verdoven met CO2-gas is in Europa sinds de jaren '90 toegestaan. Vooral in Duitsland, Nederland en Denemarken hebben slachterijen op grote schaal gasputten geïnstalleerd. In Frankrijk waren slachterijen terughoudend, omdat het een dure methode is maar ook omdat het dierenwelzijn in de verdrukking komt. Slachterijen zouden nu van de methode af willen stappen. Een filmpje als dit kan dat proces versnellen.



Transparantie bestraft
In Nederland gaf vorig jaar varkensslachter Vion op eigen initiatief inzicht in het slachtproces. Vion wil transparant zijn en ook zijn klanten laten zien dat het bedrijf niets te verbergen heeft. Toch liet het beelden van de vergassingsgondel weg uit een filmpje waarin het 'hele' slachtproces wordt getoond. Tegen die 'misleiding' diende Varkens in Nood een klacht in bij de Reclame Code Commissie. Varkens in Nood kreeg gelijk.

Vion haalde het filmpje van zijn site en beraadt zich nu op hoe verder. "Wij zijn momenteel aan het kijken hoe we de uitspraak van de reclamecode commissie zouden kunnen vertalen in onze film. We willen namelijk het productieproces van varkensvlees gewoon zichtbaar maken voor mensen die dit graag willen zien als onderdeel van ons transparantiedenken. Wanneer en vooral hoe we dit moeten doen zijn we nog intern aan het bekijken", laat Vion ons weten.
Dit artikel afdrukken