Dankzij de houding in Silicon Valley zal kweekvlees sneller dan verwacht ("binnen 5 jaar") op de markt zijn, schrijft Pigbusiness. Het blad citeert professor Cor van der Weelde, bioloog en filosoof aan de universiteit van Wageningen. Zij sprak tijdens het Pluimvee Symposium Vlees in Eersel. Aanleiding is de lancering van de eerste kipfilet van kweekvlees door het Amerikaanse bedrijf Memphis Meat uit Silicon Valley.
Silicon Valley heeft momenteel meer geld beschikbaar voor voedselinnovaties dan onderzoekers kunnen uitgeven. Dat betekent dat ook investeerders ervan overtuigd zijn dat kweekvlees de toekomst heeft. Volgens van der Weelde wennen consumenten er snel aan. Ze stelde haar gehoor van vleespluimveehouders gerust dat er ook altijd een markt voor echt vlees zal blijven, net zoals er ook altijd boter is blijven bestaan naast margarine.
PigBusiness - 'Kweekvlees binnen vijf jaar op de markt' - Nieuws - Vlees - Pigbusiness.nl - Nieuws voor varkenshouders
Silicon Valley heeft momenteel meer geld beschikbaar voor voedselinnovaties dan onderzoekers kunnen uitgeven. Dat betekent dat ook investeerders ervan overtuigd zijn dat kweekvlees de toekomst heeft. Volgens van der Weelde wennen consumenten er snel aan. Ze stelde haar gehoor van vleespluimveehouders gerust dat er ook altijd een markt voor echt vlees zal blijven, net zoals er ook altijd boter is blijven bestaan naast margarine.
Is misschien wel eerlijk als ook vermeld word op welk medium (met welke bestanddelen) dat kweekvlees geteeld word.
Rijkelt, kun je uitleggen waarom je dat vraagt?
Ik dacht dat er in het kweekmedium nu nog onmisbare dierlijke substanties zitten zoals bloed en kalfsserum. Dat moet dan nog synthetisch worden. Het volgende probleem is dat de hele kweek onder steriele omstandigheden moet plaatsvinden.
Dank Rijkelt! Je wijst - denk ik - op iets heel vervelends (naast het sjoemelen met dode dieren): er zijn nu nog veel antibiotica bij nodig.
Want dat zeg je toch eigenlijk?
Goed vlees, daar zitten zo veel verschillende voedingsstoffen in. Nou is het ene vlees het andere niet. Daar kun je ook lang over stoeien. Maar ik heb nog nooit een rapport gezien waarin staat dat kweekvlees (of vegavlees) qua voedingswaarde maar in de buurt kan komen van vlees. Er wordt wat geroepen over "eiwit", zonder dat nader te specificeren. Welke eiwitten hebben we het over, hoe "bio available" is dat, enz. .Vet en andere voedingsstoffen, hoe zit het daar mee?
Ik vraag me overigens af of kweekvlees kan concurreren met vegavlees.
Eigenlijk gaat dit soort surrogaat vlees niet over voedsel, maar over handel?