Feskens geeft haar reactie in antwoord op vragen van het Wageningse Universiteitsblad Resource. Op de vraag wat ze vindt van Hamley’s conclusie antwoordt ze dat de onderzoeken die gedaan zijn naar de kwalijkheid van verzadigd vet onvoldoende uitsluitsel geven omdat er geen "voldoende grote interventiestudies zijn gedaan". Niettemin concludeert Feskens: "Hamley concludeert dat deze vervanging niet leidt tot een lager risico op hart- en vaatziekten, noch op sterfte. Dat vind ik wel erg kort door de bocht. Hart- en vaatziekten zijn brede begrippen. Daar spelen zoveel factoren mee. Als je bijvoorbeeld sterfte als gevolg van hart- en vaatziekten in verband wilt kunnen brengen met verzadigde vetzuren, dan heb je hele grote groepen mensen nodig, die je over een lange periode (tot de dood) volgt. Dit is in praktijk gewoon niet haalbaar. Dus op basis van de huidige studies kan je hier inderdaad niks over zeggen."

LDL
Volgens Feskens moet het echte bewijs tegen verzadigd vet elders gevonden worden. Feskens: "We weten ook dat vervangen van verzadigde vetten door meervoudig onverzadigde vetzuren het “slechte” LDL-cholesterol verlaagt. En dat een verhoogd LDL- cholesterol leidt tot hart- en vaatziekten, staat als een paal boven water."

Feskens noemt de conclusies van Hamley het intrappen van een open deur omdat we nu eenmaal te weinig eenduidige feitelijke kennis hebben. Ze beveelt aan de oude literatuur er nog eens op na te slaan. Daaruit zou blijken dat officiële vetadviezen zoals de Gezondheidsraad die geeft niet te hoeven worden aangepast.

Gesprek tussen gepassioneerde doven
Onlangs verscheen op Foodlog een artikel van emeritus professor Frits Muskiet dat moest aantonen dat het cholesterolargument waarop Feskens haar gelijk baseert is gebaseerd op onjuiste, want tegen de biologie indruisende interpretaties van feiten.

Het gesprek over vet blijft het meest lijken op een intensief en gepassioneerd gesprek tussen doven. Vandaag reageerde Hamley op Twitter zelf op het artikel in Resource. Hij wijst het argument van Feskens via cholesterolverlaging af omdat het geen bewijs tegen verzadigd vet is en er geen bewijs tegen verzadigd vet bestaat. Daarom houdt hij vast aan het doen van deugdelijk onderzoek. Er is geen onderzoek dat aantoont dat verzadigd vet mensen kwaad doet. Strikt genomen, zegt professor Feskens dat ook.



De vettendiscussie is een voorbeeld van de noodzaak om beter na te denken over de betekenis van voedingswetenschappelijke inzichten. Daarom ontwikkelde Foodlog met 15 wetenschappers (in- en outsiders) de cursus PHILOSOPHY OF NUTRITION.
Dit artikel afdrukken