Canadese wetenschappers keken of vleesvervangers vlees wel kunnen vervangen. Natuurlijk. We eten veel meer vlees en zuivel dan we nodig hebben.
Vlees is een belangrijke bron van eiwitten. Weinig, maar wel een toenemend aantal mensen in de rijke wereld eet minder of helemaal geen vlees meer. Eind vorig jaar voorspelde de Britse krant Independent zelfs dat flexitarisme dé foodtrend van 2017 zou worden. Hoe zit het met het eiwitgehalte van zogenoemde vleesvervangers? In een studie vergeleken onderzoekers van de Canadese University of Guelph de nutriëntdichtheid en waarde (in Amerikaanse dollars) van vleesproducten met vleesvrije producten.
Voor het onderzoek vergeleken de onderzoekers 25 soorten vleesproducten (rundvlees, varkensvlees, lamsvlees en gevogelte) met 6 visproducten en 18 vleesvrije producten. Uit de vergelijking blijkt dat de eiwitdichtheid van meeste eiwitrijke vleesvervangers slechts 20-60% is van die van vlees- en visproducten. Wel loopt het eiwitgehalte van vleesvervangers sterk uiteen: noten, zwarte bonen en grote witte bonen bevatten ongeveer evenveel eiwitten per 100 gram. Financieel maakt het dan weer weinig verschil of je kiest voor vlees of geen vlees: per dollar krijgt een Amerikanen echter een gelijk aantal eiwitten.
Tekort
Ook al bevatten vleesvervangers over het algemeen minder eiwitten dan vlees, je hoeft echt niet bang te zijn voor een eiwittekort. In 2016 concludeerde het RIVM al dat wie vlees mindert en regelmatig alternatieve eiwitten eet, geen tekort krijgt aan kwalitatief goede eiwitten. Ook volgens hoogleraar voedingsleer Martijn Katan hoeven Nederlanders zich geen zorgen te maken over een eiwittekort. Volgens hem eet de gemiddelde Nederlander twee keer zoveel eiwitten als nodig is. De helft minder vlees eten en vervangers laten voor wat ze zijn, kan dus ook.
In de huidige studie van de University of Guelph concluderen de onderzoekers dat eiwitvervangers voldoende ijzer en zink bevatten. Zij maken hierbij geen onderscheid in dierlijk en plantaardig. In 2015 concludeerde het RIVM dat een volledig plantaardige voeding voor kinderen echter kan leiden tot een tekort aan vitamine B1, B12 en zink en dat het daarom beter is om de vlees- en zuivelconsumptie van kinderen te verminderen, in plaats van deze volledig weg te laten.
Dit artikel afdrukken
Uit de vergelijking blijkt dat de eiwitdichtheid van meeste eiwitrijke vleesvervangers slechts 20-60% is van die van vlees- en visproducten. Per dollar krijgen Amerikanen ongeveer evenveel eiwitten voor hun geldEiwitten
Voor het onderzoek vergeleken de onderzoekers 25 soorten vleesproducten (rundvlees, varkensvlees, lamsvlees en gevogelte) met 6 visproducten en 18 vleesvrije producten. Uit de vergelijking blijkt dat de eiwitdichtheid van meeste eiwitrijke vleesvervangers slechts 20-60% is van die van vlees- en visproducten. Wel loopt het eiwitgehalte van vleesvervangers sterk uiteen: noten, zwarte bonen en grote witte bonen bevatten ongeveer evenveel eiwitten per 100 gram. Financieel maakt het dan weer weinig verschil of je kiest voor vlees of geen vlees: per dollar krijgt een Amerikanen echter een gelijk aantal eiwitten.
Tekort
Ook al bevatten vleesvervangers over het algemeen minder eiwitten dan vlees, je hoeft echt niet bang te zijn voor een eiwittekort. In 2016 concludeerde het RIVM al dat wie vlees mindert en regelmatig alternatieve eiwitten eet, geen tekort krijgt aan kwalitatief goede eiwitten. Ook volgens hoogleraar voedingsleer Martijn Katan hoeven Nederlanders zich geen zorgen te maken over een eiwittekort. Volgens hem eet de gemiddelde Nederlander twee keer zoveel eiwitten als nodig is. De helft minder vlees eten en vervangers laten voor wat ze zijn, kan dus ook.
De helft minder vlees eten en vervangers laten voor wat ze zijn, kan dus ookMinderen in plaats van weglaten
In de huidige studie van de University of Guelph concluderen de onderzoekers dat eiwitvervangers voldoende ijzer en zink bevatten. Zij maken hierbij geen onderscheid in dierlijk en plantaardig. In 2015 concludeerde het RIVM dat een volledig plantaardige voeding voor kinderen echter kan leiden tot een tekort aan vitamine B1, B12 en zink en dat het daarom beter is om de vlees- en zuivelconsumptie van kinderen te verminderen, in plaats van deze volledig weg te laten.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Varkensvoeding is niet heel veel anders dan mensenvoeding, van alles wat gegeten wordt is de vertering bekend. Dat deel van de inname wat ook opgenomen wordt door het lichaam. Ook wel voedingswaarde genoemd.
Van de bruine bonen gaat dus heel veel niet opgenomen eiwit naar de dikke darm waar de bacteriën zich er mee vermaken resulterend in gassen... Dan is dat ook meteen verklaard.
Maargoed de mest van de varkens waar dat overtollig eiwit in zit wordt weer gebruikt als mest voor bijvoorbeeld aardappelen, bieten, mais, bloemkool en sperziebonen. De overtollige eiwitten die we als mens consumeren gaan het riool in en zien we niet meer terug in de voedselketen..
Yneke, dit schrijft het Voedingscentrum daarover;
In plantaardige eiwitten zitten soms minder essentiële aminozuren of in een verkeerde verhouding. Daarnaast is het eiwit uit sommige plantaardige producten soms moeilijker te verteren. De lagere kwaliteit van plantaardig eiwitbronnen zorgt ervoor dat iemand wat meer eiwitten nodig heeft als hij geen of minder dierlijke eiwitten binnenkrijgt. De aanbevolen hoeveelheid eiwit is in principe 0,8 gram per kilo lichaamsgewicht, maar voor vegetariërs en veganisten is die hoeveelheid respectievelijk 20 en 30% hoger. Daarnaast moeten ze opletten dat ze eiwitten uit verschillende bronnen eten vanwege het verschil in essentiële aminozuren. Zo bevatten peulvruchten niet voldoende van alle essentiële aminozuren, maar wanneer je daarnaast voldoende granen eet krijg je wel voldoende van alle aminozuren binnen die je nodig hebt. Graan is namelijk rijk aan methionine en arm aan lysine. Bij peulvruchten is het net andersom.
er staat "moeilijker te verteren", ik moet toegeven dat ik ook enigszins verbaasd was. Maar inderdaad wordt het hogere consumptie-advies voor vegetariërs toegeschreven aan de lagere kwaliteit van plantaardige eiwitten, niet aan de slechtere verteerbaarheid.
Blijft het feit dat we zo'n 50% meer eiwit innemen dan nodig voor ons is. Die overkill is voor het grootste deel toe te schrijven aan de toename van de consumptie van vlees, zuivel en eieren na WW2. Goed idee dus, dat minderen.
Dat zou toch een mooie boel worden als je plantaardig eiwit maar voor 70 % zou verteren. Dat wordt 'vette diarree'. Bedoel je niet dat de biologische waarde van eiwit lager is van plantaardig eiwit waardoor je van plantaardig eiwit ongeveer 20 % extra zou moeten nuttigen?
En om nog maar eens een ander verhaal te ontkrachten: bonen en granen hoef je niet te combineren in dezelfde maaltijd om het aminozuurpakket te vervolmaken. Wanneer je over de dag granen en bonen eet is dat ook goed.
Mocht ik niet duidelijk zijn of onvolledig, ik hoor het graag!
Yneke (zelfbenoemd bonenexpert)
PS: de site van de bruinebonenbende is (nog) online. Daar heb ik het uitgebreider en mooier verwoord. Lang leve de boon)
En als ik 5 dagen groente en koolhydraten (rijst, pasta, aardappels etc.) en dan dus 2 dagen vlees/vis/vega erbij eet, welke micronutriënten krijg je dan minder binnen? En is dat te weinig?
Lastig om er achter te komen wat ze precies onderzocht hebben, onderzoek zit achter een pay wall. Samenvattingen hebben nogal eens de neiging om niet aan te sluiten bij het onderzoek. Hebben ze inderdaad gekeken naar essentiële aminozuren, of toch alleen naar totaal eiwit? En inderdaad zoals John zegt: wat verteer je en wat niet?