'Wil je in de VS rauwe melk drinken? Koop dan een aandeel in een koe.'
Dat advies geeft blogger en kookboekenschrijver Jennifer McGruther in The Guardian. De overheid heeft namelijk niets te zeggen over wat je drinkt van je eigen koeien.
In 26 Amerikaanse staten is de verkoop van rauwe melk verboden. Fans van rauwe melk wijzen op de nutriënten, probiotica, versterkende werking voor het immuunsysteem en de vertering en uiteraard de smaak. Voedselveiligheidsexperts zijn tegen. Rauwmelkse producten kunnen gevaarlijk zijn, met name voor kinderen. Rauwe melk kan E.coli, salmonella, campylobacter en listeria bevatten en daardoor ziekmakend en zelfs dodelijk zijn. Desondanks is rauwe melk onder Amerikaanse foodies aan een onmiskenbare opmars bezig. The Guardian lijkt er een beetje moeite mee te hebben om het ronduit te zeggen: rauwe melk is wel degelijk een risico en zeker voor jonge kinderen.
Lees het nog maar eens na in ons artikel Rauwe melk drinken is dobbelen met de duivel.
Dit artikel afdrukken
In 26 Amerikaanse staten is de verkoop van rauwe melk verboden. Fans van rauwe melk wijzen op de nutriënten, probiotica, versterkende werking voor het immuunsysteem en de vertering en uiteraard de smaak. Voedselveiligheidsexperts zijn tegen. Rauwmelkse producten kunnen gevaarlijk zijn, met name voor kinderen. Rauwe melk kan E.coli, salmonella, campylobacter en listeria bevatten en daardoor ziekmakend en zelfs dodelijk zijn. Desondanks is rauwe melk onder Amerikaanse foodies aan een onmiskenbare opmars bezig. The Guardian lijkt er een beetje moeite mee te hebben om het ronduit te zeggen: rauwe melk is wel degelijk een risico en zeker voor jonge kinderen.
Lees het nog maar eens na in ons artikel Rauwe melk drinken is dobbelen met de duivel.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Jammer, dit artikel, erg eenzijdig. En voor een groot deel onzin aangezien "voedselveiligheidsexperts" vaak niet goed weten waar ze over hebben omdat die mensen zich met name met fabrieksvoedsel bezig houden.
Er zijn diverse professoren, wereldwijd, die ook voorstander zijn van onbehandelde melk, niet alleen de domme blondjes van de wereld.
Een van hen is Ton Baars. Hij is een zeer bekende Nederlandse wetenschapper die ontzettend veel onderzoek in onbehandelde melk heeft gedaan en tot de conclusie is gekomen dat het veilig en gezond is. Veel beter dan gepasteuriseerde melk. Hij is een van de mensen geweest die, gelukkig, voorkomen heeft dat onbehandelde melk in England en Wales verboden werd. Dit puur door de Food Standards Agency het wetenschappelijke bewijs te laten zien dat er niets mis mee is.
Afijn, artikelen zoals deze maken deze site een site waar vooral meningen worden gedeeld en geen wetenschappelijk onderbouwde informatie wordt gedeeld.
Jammer. Ik stap er dus ook uit.
Beste Blabla, fijn dat je zojuist lid bent geworden, en toch de moeite neemt om te laten weten dat je meteen afscheid neemt.*
Ton Baars is een bekend voorvechter van rauwe melk, die de voordelen ervan benadrukt en daar lof voor verdient. Ik persoonlijk drink het ook, maar alleen van boeren waarvan ik weet dat ik hen mag vertrouwen**. Met rauwe melk hoeft namelijk niets mis te zijn en het biedt een bredere nutritionele inhoud.
Waar het echter misgaat is in de hygiëne; en dat kan heel fors misgaan en juist bij kinderen.
Dat is een onderwerp waarover in het algemeen helemaal geen uitspraken kunnen worden gedaan in de trant van 'rauwe melk is veilig/onveilig'.
Het probleem is dat je het nooit weet en dat er altijd een risico blijft.
Dat is wetenschap. Wat jij zojuist gaf, was een mix van een mening en verwarrende informatie.
Ik zeg dat zo hard omdat ik op dit punt lezers beslist niet in verwarring wil brengen. En hen graag nog eens wijs op de linkjes in bovenstaande artikel.
* om die reden vraag ik je niet je echt naam bekend te maken. Mocht je toch besluiten te reageren, dan zou ik je dat wel willen vragen. Je kunt je naam als je ingelogd bent, heel gemakkelijk in je profiel aanpassen.
** ik ben dol op steak tartare. Toch eet ik het zelden en durf ik dat alleen aan als ik de keuken van een kok ken en weet dat hij het vers voor me snijdt (idd: met een mes).
Net is een oude lijn hierover heropend door Marc, en beantwoord door mij.
Uit Marc's commentaar wordt duidelijk dat pasteurisatie en homogenisering iets (negatiefs) doen met de chemische structuur van de nutriënten.
In die lijn komen mensen uit de praktijk aan bod.
De vragen zouden moeten zijn: wegen de voordelen op tegen de nadelen? En in welke omstandigheden treden die nadelen op en hoe zijn die tegen te gaan?
Wat is het relatieve risico - vergeleken bijv. met kip? Die door omstandigheden leidt tot een groot (massaal groter) aantal besmettingen? Toch is rauwe kip in de supermarkt niet doorstraald (meestal).... wat maar goed is ook. Het is al erg genoeg dat de meeste kruiden compleet kapot gestraald zijn / zonder dat dit op de verpakking staat....
https://www.foodlog.nl/artikel/rauwe-melk-drinken-verhoogt-risico-op-door-voedsel-overgedragen-ziekten/allcomments/
ps
Nog een vergelijking: wilde zalm uit de Stille Oceaan kan soms een bepaalde parasiet bevatten.
Dat risico is hoger dan gevaarlijke besmetting van rauwe melk.
Moet even zachtjes gebakken supermalse zalm daarom voortaan maar taai bereid worden?
Of alle zalm doorstraald?
Frank, wou jij een kind hersenvliesontsteking bezorgen als gevolg van een listeria-infectie? Dat is nl. een van de risico's. Je kunt er dood aan gaan.
Nogmaals (en echt aan alle lezers, want dit zijn geen grappen terwijl de discussie net zo ingewikkeld is):
- de voorstanders van rauwe melk hebben het over voedingskundige voordelen en daar hebben ze vermoedelijk een sterk punt
- wat ze vervolgens graag over het hoofd zien zijn de risico's op bacteriële besmettingen (door de poep van de koe); in het ergste geval kun je er dood van gaan
Omdat voedsel zolang zo veilig is geweest, zijn er vermoedelijk mensen die denken dat goed opletten en goede hygiene in stallen (die inderdaad fors is toegenomen) het risico van rauwe melk wel mee laat vallen.
Het zal zonder meer kleiner zijn geworden, maar er blijft een risico zoals gezondheidswetenschappers terecht blijven benadrukken. Logisch, want als er een paar doden vallen, is Leiden weer in last en hebben zij het gedaan. Daarom: het risico nemen, moet jezelf doen, maar besluit het niet voor een kind terwijl je overal om je heen kant-en-klare veilige melk kunt kopen (en je dus niet eerst hoeft te koken, zoals vroeger - niet voor niets - werd gedaan)
Dat is de hele discussie, die niet gaat over de voordelen van rauwe melk. Daar maken de rauwe melk-activisten mensen enthousiast mee, zonder over de risico's te spreken. Zo hoort dat niet. The Guardian - zegt Cécile hierboven - had dat wat duidelijker mogen maken.
PS Frank: alle rauwe voedsel heeft een risico, en zeker bederfelijk. Daarom wordt er inmiddels gewaarschuwd voor rauwe vis in van die vreetschuren waar sushi wordt geserveerd.