Voedsel dat over de datum is wordt vaak door een vergister omgezet in groene stroom of gas. De overheid subsidieert dat uit milieuoverwegingen. Maar steeds meer voedsel dat nog prima te eten is verdwijnt in die vergister, blijkt uit onderzoek van Wageningen Universiteit. Sinds 2010 is deze hoeveelheid gestegen van ten minste 72 miljoen kilo tot minimaal 150 miljoen kilo in 2015. En dat is niet de bedoeling, zei staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken gisteravond in de uitzending van onderzoeksprogramma De Monitor. Van Dam: “Het moet niet zo zijn dat subsidie die wij geven ertoe bijdraagt dat het voor bedrijven lucratiever is om het voedsel naar de vergister te sturen, in plaats van het zelf her te gebruiken”. Van Dam pleit voor onderzoek naar de hoeveelheid nog eetbaar voedsel dat in de vergister terechtkomt. Ook wil hij weten of aanpassing van de subsidieregeling nodig is. Dat meldt de Levensmiddelenkrant.
LMK - Van Dam: ?Stop goed voedsel niet in vergister'
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dit lijkt me een beetje een overdreven reactie. Er gaat bij mijn weten geen goed voedsel in de vergister. Zeker niet structureel. Een enkele keer als er overschotten zijn. Zoals bijvoorbeeld nu een overschot aan uien. Als het gaat om aardappelen bijvoorbeeld dan zijn dit bijvoorbeeld overgebleven pootaardappelen of consumptie aardappelen waar iets aan mankeert. Op het overzichtje van Van Dam staat dan aardappelen, maar verder is er niets bekend.
Lijkt me overbodig om er nog meer regels voor te maken.
In het algemeen is voedsel veel te duur voor de vergister.... dat regelt zich zelf.