Voor het programma the Truth about Sleep op BBC 1 deed diabetesexpert Eleanor Scott een experiment met gezonde vrijwilligers. Presentator Michael Mosley beschrijft op de site van de BBC hoe het experiment in zijn werk ging.

Ik was onaangenaam verrast over hoeveel mijn bloedsuiker steeg op de dagen dat ik slaperig was, en hoe hongerig dat me maakte
Het experiment
De groep vrijwilligers kreeg activiteitenmonitors om en glucosemonitors die continue hun bloedsuikerniveaus checkten. Alle deelnemers sliepen eerst twee nachten volgens hun normale slaapritme, daarna twee nachten waarin ze 3 uur later naar bed gingen en vervolgens mochten ze twee nachten zo lang slapen als ze maar wilden.

Mosley deed zelf ook mee aan het experiment: “Ik was onaangenaam verrast over hoeveel mijn bloedsuiker steeg op de dagen dat ik slaperig was, en hoe hongerig dat me maakte”. Hij bleek niet de enige te zijn; ook de andere vrijwilligers kregen trek als ze moe waren. Vooral in zoetigheid.

De bloedglucoselevels stegen mee met de vermoeidheid. Een aantal gezonde mensen had een bloedglucoseniveau dat net zo hoog was als bij mensen die op het randje van diabetes zijn. Een paar nachten goed slapen loste dit probleem weer op.

Invloed van hormonen
Eleanor Scott heeft hier vanuit wetenschappelijk oogpunt een verklaring voor: “Als je slaap tekort komt, heeft dat invloed op je hongerhormoon. Hierdoor heb je meer trek en voel je je minder snel vol. We weten dat mensen die moe zijn vooral trek hebben in zoetigheid. De stijging van de bloedsuikerspiegel ontstaat als je wakker bent, maar dat eigenlijk niet moet zijn. Je lichaam produceert dan meer van het stresshormoon cortisol en dat heeft invloed op je glucoseniveau, ook de volgende dag nog.” Daarnaast blijkt dat de beloningscentra in het brein actiever worden als je moe bent, wat betekent dat je meer zin krijgt in eten.

Een eerder onderzoek liet al zien dat mensen die moe zijn gemiddeld 385 kcal per dag meer eten en die calorieën vooral uit zoete snacks halen. Ook bij kinderen werkt dat zo. In een andere studie ontdekten de onderzoekers dat 3 tot 4 jarigen 20% meer calorieën eten als ze te weinig slaap kregen. Ook als ze de dag en nacht daarna weer in hun normale ritme gingen, aten ze nog 14% meer calorieën dan anders.

Slaaproutine
Wat volgens deelnemers aan de BBC Sleep Challenge het beste werkte om beter te slapen waren het verminderen van alcohol, ochtendgymnastiek doen, een uur voor het slapen gaan geen sociale media meer bekijken of een warm bad nemen. Wat precies werkt is voor iedereen verschillend.
Wie kampt met slaapproblemen zal even moeten puzzelen wat de beste remedie tegen zijn of haar eigen slaapstoornis is.
Dit artikel afdrukken