Vandaag werden de nieuwste cijfers over de voedselverspilling in Nederland bekend. In 2016 is in Nederlandse huishoudens gemiddeld 41 kilo vast voedsel (inclusief sauzen, vetten en zuivel) per persoon verspild, in 2010 was dat 48 kilo. Dat is een verschil van 7 kilo, ofwel 15%. Hieraan kunnen nog geen harde conclusies worden verbonden omdat de variatie in verspilling tussen huishoudens erg groot is, schrijft het Voedingscentrum in een persbericht.

“Deze uitkomst lijkt een stap in de goede richting, maar we zijn er nog niet”, zegt Corné van Dooren, expert Duurzaam Eten van het Voedingscentrum. “Het is belangrijk om in te blijven zetten op het voorkomen van voedselverspilling. Voedsel weggooien is zonde, want het kost veel energie en grondstoffen om het te produceren.”

Wie altijd een boodschappenlijstje maakt, en zich eraan houdt, redt daarmee tot wel 9 kilo voedsel van de afvalbak
Kopen en koken op maat
Nederlanders zouden met een paar maatregelen vooral minder brood, zuivel, groente, fruit en vlees kunnen verspillen, blijkt uit het onderzoek. Bewust 'op maat' kopen en koken is de belangrijkste. "Door rijst en pasta af te wegen, kook je precies op maat. Ook een boodschappenlijstje kan heel goed helpen. Wie altijd een boodschappenlijstje maakt, en zich eraan houdt, redt daarmee tot wel 9 kilo voedsel van de afvalbak”, aldus Van Dooren. Mensen die minder te besteden hebben blijken bovendien twee keer minder voedsel te verspillen dan mensen met een bovenmodaal inkomen.

Eerst ruiken
Ook het op de juiste manier bewaren van voedingsmiddelen kan veel voedselverspilling voorkomen, én het gebruik van de zintuigen. Milieu Centraal becijferde dat er jaarlijks per persoon 57 liter vloeistof (vooral melk) via de gootsteen of het toilet verdwijnt omdat consumenten blind afgaan op de THT-datum zonder zelf even te ruiken of proeven of de melk nog goed is.

De cijfers zijn tot stand gekomen op basis van onderzoeken van CREM Waste Management en Kantar Public, in opdracht van de ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu, onder begeleiding van het Voedingscentrum, Milieu Centraal en Rijkswaterstaat.

Naar aanleiding van TV programma De Monitor, maakte voedselverspillingsdeskundige Toine Timmermans gisteren op Foodlog duidelijk dat Europa nog steeds geen goede (vergelijkende) verspillingscijfers heeft. Onderwijl noemen de Belgen ons de grootste verspillers van Europa.
Dit artikel afdrukken