Waarom e-nummers, kant-en-klaar-maaltijden en conserveermiddelen ons leven beter maken. Rosanne Hertzberger studeerde Life science & Technology aan de TU Delft en de Universiteit Leiden. Zij is een microbioloog, schrijfster en columnist en schreef Ode aan de e-nummers. Een spraakmakend boek dat geldt als een van de opvallendste tegenstemmen van de hedendaagse gezonde voedselindustrie. "Als je de kookgoeroes moet geloven, is er niets erger dan een magnetronlasagne. Geen grotere zonde dan voorgesneden aardappeltjes, groenten uit blik, of kunstmatige kleurstoffen". Hoe de biochemie een toepassing heeft in ons voedsel.

Van Michael Pollan tot Rens Kroes: allen bepleiten een terugkeer naar grootmoeders keuken waar vers, simpel en onbespoten eten ambachtelijk werd klaargemaakt. Maar is dat echt beter voor je? En voor onze planeet? Rosanne Hertzberger bewijst het tegendeel en laat op overtuigende wijze zien dat kunstmatige kleurstoffen niet per se ongezonder zijn dan natuurlijke, dat aardappelpuree uit een zakje niet per se slechter is dan die van zelfgekookte, onbespoten piepers van de boerenmarkt en dat uitvindingen als kunstmest en megastallen de mensheid een enorme dienst bewijzen. Hertzberger beschrijft de enorme impact die chemie in onze voedselproductie heeft op het verbeteren van onze gezondheid, op welvaart, milieu en op de vrouwenemancipatie.


Zo omschrijft Studio Weltschmerz het gesprek. Het leverde inmiddels een berg negatieve duimen en dito commentaren op Youtube op.

Hertzberger vertelt waar haar boek echt over gaat: technofilie, het terugdraaien van ont-ontdekken, duurzaamheid en eten met het hele gezin aan tafel. Mij troffen passages in het E-nummer-boek die niet in de pers kwamen. Daarover sprak ik met haar.

Dit artikel afdrukken