Dat zegt staatssecretaris Van Dam. Zijn uitspraken zijn vanavond te horen in in De Monitor op NPO 2.
Een derde van het voedsel in Nederland belandt in de afvalbak. Van de doelstelling van de overheid om tussen 2009 en 2015 20% minder te gaan verspillen, is nog geen procent waargemaakt. Volgens staatssecretaris Martijn van Dam is die doelstelling "niet realistisch" en ligt de bal bij bedrijfsleven én consumenten.
Onderzoeksprogramma De Monitor (KRO-NCRV) onderzocht wie de grootste voedselverspillers zijn onder supermarkten, consumenten, producenten en de overheid. In 2010 stelde minister Verburg een doelstelling vast om in 2015 20% minder voedsel te verspillen. Dat is bij lange na niet gelukt. In de uitzending, 21 mei om 22.35 op NPO 2, reageert staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken op de vraag waarom het in Nederland niet lukt de voedselverspilling terug te dringen.
'Consument niet gemotiveerd door €300-400 besparing'
In het programma zegt Toine Timmermans, programmamanager aan de Wageningen University & Reseach (WUR) dat consumenten de grootste verspillers zijn. Zij zouden jaarlijks €300 à €400 kunnen besparen door minder eten te kopen en klaar te maken en het beter te bewaren. Deze "relatief kleine besparing blijkt in de praktijk geen grote prikkel om verspillingsgedrag aan te passen."
Ook supermarkten spelen indirect een rol, constateert De Monitor. Het vermelden van een houdbaarheidsdatum, ook op verse producten waar dat niet verplicht is, zet consumenten aan tot het uitzoeken van de meest verse producten. Andere producten blijven daardoor over en moeten weggegooid worden. Maar ook voedselproducenten zijn niet zonder blaam. Zij gooien producten die niet voldoen aan de kwaliteitseisen van vorm, kleur en grootte weg. Verwerken, zoals een trostomatenteler in het programma doet, is voorlopig nog duurder dan gewoon weggooien.
Volgende week gaat De Monitor verder over voedselverspilling: "Hoe overheidssubsidies voor groene energie ervoor zorgen dat veel voedsel in de vergister (biogasinstallatie) belandt."
De Monitor (KRO-NCRV), over voedselverspilling. Deel 1: zondag 21 mei, 22.35 uur, NPO2. Deel 2: zondag 28 mei.
Dit artikel afdrukken
Onderzoeksprogramma De Monitor (KRO-NCRV) onderzocht wie de grootste voedselverspillers zijn onder supermarkten, consumenten, producenten en de overheid. In 2010 stelde minister Verburg een doelstelling vast om in 2015 20% minder voedsel te verspillen. Dat is bij lange na niet gelukt. In de uitzending, 21 mei om 22.35 op NPO 2, reageert staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken op de vraag waarom het in Nederland niet lukt de voedselverspilling terug te dringen.
Van Dam: het bedrijfsleven en de consumenten zijn primair de veroorzakers van voedselverspilling, en zij zijn uiteindelijk ook de partijen die daar wat aan kunnen veranderenVan Dam: "Ik zie niet in hoe ik met het instrumentarium dat ik tot mijn beschikking heb dat kan realiseren". De inspanningen die de overheid zou moeten doen om de voedselverspilling substantieel terug te brengen zijn volgens Van Dam ‘niet proportioneel’. De staatssecretaris stelt: "Het bedrijfsleven en de consumenten zijn primair de veroorzakers van voedselverspilling, en zij zijn uiteindelijk ook de partijen die daar wat aan kunnen veranderen", aldus De Monitor in de aankondiging van de uitzending.
'Consument niet gemotiveerd door €300-400 besparing'
In het programma zegt Toine Timmermans, programmamanager aan de Wageningen University & Reseach (WUR) dat consumenten de grootste verspillers zijn. Zij zouden jaarlijks €300 à €400 kunnen besparen door minder eten te kopen en klaar te maken en het beter te bewaren. Deze "relatief kleine besparing blijkt in de praktijk geen grote prikkel om verspillingsgedrag aan te passen."
Ook supermarkten spelen indirect een rol, constateert De Monitor. Het vermelden van een houdbaarheidsdatum, ook op verse producten waar dat niet verplicht is, zet consumenten aan tot het uitzoeken van de meest verse producten. Andere producten blijven daardoor over en moeten weggegooid worden. Maar ook voedselproducenten zijn niet zonder blaam. Zij gooien producten die niet voldoen aan de kwaliteitseisen van vorm, kleur en grootte weg. Verwerken, zoals een trostomatenteler in het programma doet, is voorlopig nog duurder dan gewoon weggooien.
Volgende week gaat De Monitor verder over voedselverspilling: "Hoe overheidssubsidies voor groene energie ervoor zorgen dat veel voedsel in de vergister (biogasinstallatie) belandt."
De Monitor (KRO-NCRV), over voedselverspilling. Deel 1: zondag 21 mei, 22.35 uur, NPO2. Deel 2: zondag 28 mei.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Volgens de Vlaamse Redactie zijn Nederlanders de grootste verspillers van de EU.
De Britse Guardian kwam vorige week met cijfers over de situatie in het VK. De krant schrijft: Less than 1% of edible surplus food produced by UK manufacturers and farms is being sent to charities to help feed the hungry, according to new figures.
Vegetables that are perfectly edible are being left to rot in the fields, and other foods not sold to retailers are put into anaerobic digestion or sent straight to landfill, the UK’s largest redistribution charity FareShare has warned.
While retailers and supermarkets have doubled the amount of surplus food sent to feed the needy in the last three years, a high volume of food that never makes it into the shops is being needlessly wasted elsewhere in the supply chain, it said.
Ik vraag me toch werkelijk af waar Toine Timmermans zich op baseert.
In elk geval NIET op de FAO studie naar 'global food losses and food waste' en niet op de RABObank.
Maar zolang we op ideologische gronden de bal steeds maar weer bij de consument leggen, blijft het moeilijk om tot effectief beleid te komen.
Ynte, mij verbaast deze zin: "deze relatief kleine besparing blijkt in de praktijk geen grote prikkel om verspillingsgedrag aan te passen."
Hoe denk jij daar als marketeer over? Ik zal Toine vragen of hij antwoord wil geven op jouw vraag. Ik zie dat hij geen account heeft en moet dat dus per mail doen.
Dick, mensen kopen geen voedsel om het weg te gooien. De verspilling op huishoudensniveau is te begrijpen als imperfecte planning.
Die imperfecte planning heeft gedeeltelijk te maken met een onvoorspelbare toekomst: kinderen die niet komen opdagen voor het eten, maaltijden die vervallen omdat je moet overwerken. En ik heb nog nooit ergens gezien dat de belofte van geld besparen er toe leidt dat de de toekomst beter te voorspellen wordt.
Een ander punt is dat mensen liever te veel dan te weinig serveren bij een maaltijd: dat laatste staat toch altijd wat knieperig. Het zou ongetwijfeld voor iedereen beter zijn om nooit meer dan de acute trek te stillen, maar die cultuuromslag zie ik nog niet 1-2-3 komen.
Hoe welvarend moeten zelfs de armsten in een samenleving zijn voordat 'op-is-op' een statussymbool wordt?
Dick, Ik realiseer me ook dat de 'jaarlijks €300 à €400 kunnen besparen' wellicht eenzelfde overschatting is als 'dat consumenten de grootste verspillers zijn'.
Immers: als ik een onevenredig groot aandeel voedselverspilling bij de consument leg, ligt daar ook een onevenredig groot aandeel van de mogelijke besparingen. Dus misschien is de feitelijke besparing (bij perfecte planning en geen enkel verlies) stukken lager.
Ik zou die 300-400 ook graag zien als % van het (aan diezelfde consumenten toegeschreven) voedingsbudget. Het zou me niets verbazen als het onder de 10% bleef, en dat is voor een semi-professionele projectplanning niet slecht.