Al vier jaar troost Toronto Pig Save varkens op weg naar het slachthuis. Bij verkeerslichten op de weg naar het abattoir staan de de vrachtwagens met slachtvee even stil. Dat geeft Canadese dierenvrienden de kans om de varkens water en aandacht te geven. Anita Krajnc, oprichter van Toronto Pig Save, is een van hen. Drie keer per week staat de groep bij de stoplichten. Filmpjes van deze acties moeten mensen aanzetten tot medeleven met de varkens en een veganistische levensstijl.

De rechter wijst erop dat de chauffeur de mogelijk besmette varkens gewoon afleverde en dat het slachthuis de varkens heeft aangenomen, hoewel ze op de hoogte waren van het doorbreken van de gereguleerde keten
Meestal gaat het goed. Maar op een hete dag in juni 2015 springt een vrachtwagenchauffeur uit zijn cabine en schreeuwt dat Krajnc en haar vrienden op moeten houden. Wanneer ze dat weigert belt hij de politie. Een filmpje van het incident zorgt voor wereldwijde media-aandacht en bezorgt Anita Krajnc een aanklacht. De eigenaar van de varkens, Eric van Boekel, sleept de dierenactiviste voor de rechter wegens bemoeienis met zijn eigendom: de varkens. Krajnc hangt een boete van $5000 en tien jaar gevangenisstraf boven het hoofd.

Dierenrechtenactivisten reageren vol ongeloof. Waarom mag je een hond in een bloedhete auto wel te hulp schieten, maar is water geven aan varkens in een vrachtwagen een misdrijf? Maar vervoer van varkens is onderdeel van een gecontroleerde, gesloten keten die de gezondheid en veiligheid van de dieren reguleert- en dus die van de consumenten. Door de varkens vreemd water van buiten de gecontroleerde keten te geven doorbrak Krajnc die veilige keten. De dieren hadden besmet kunnen raken, waarna ze ongeschikt zouden zijn geworden voor consumptie en alleen nog goed voor destructie.

Wereldwijd volgt PETA de rechtszaak. “Krajnc handelt uit liefde, niet uit haat,” zegt president van PETA Ingrid Newkirk. “Haar acties zullen een flinke impact hebben op de vleesindustrie.” Muzikant en veganist Moby biedt aan de boete voor Krajnc te betalen.

Zover komt het niet. Rechter David Harris toont compassie en oordeelt niet schuldig in de zaak Anita Krajnc. Hij is er niet van overtuigd dat water geven aan de varkens gezien kan worden als een misdrijf. De rechter wijst erop dat de chauffeur de mogelijk besmette varkens gewoon afleverde en dat het slachthuis de varkens heeft aangenomen, hoewel ze op de hoogte waren van het doorbreken van de gereguleerde keten.
Dit artikel afdrukken