In Oost-Europa drinken mensen het liefst wodka. In Zuid-Europa heeft wijn de voorkeur, verder naar het noorden is het bier. Hoe bereken je dan wat de gemiddelde alcoholinname per week is? Onderzoekers van de Noorse University of Science and Technology (NTNU) ontwikkelden een manier om de exacte alcoholinname vast te stellen.

Ze stelden een enquête op maat op naar de drinkgewoonten in ieder land. Dat is geen eenvoudig klusje. In verschillende landen hebben mensen uiteenlopende drinkgewoonten. De soorten en hoeveelheden drank die over de toonbank gaan lopen nogal uiteen. De wetenschappers zorgden voor vergelijkbaarheid door kaarten te gebruiken met daarop afgebeeld verschillende 'vormen' die eenheden alcohol in een land kunnen nemen. Denk bijvoorbeeld aan een groot en een klein glas wijn of een flesje en een blikje bier. Op grond van de antwoorden konden de onderzoekers vervolgens de inname terugrekenen naar grammen alcohol per type en frequentie van consumptie.

Rijke mensen drinken het meest
Ieren drinken het meest
Uit het onderzoek blijkt dat het alcoholgebruik binnen Europa flink varieert. Gemiddeld drinken mannen twee keer zoveel units alcohol als vrouwen. Vrouwen in midden- en Oost-Europa (en Israel) drinken het minst. Over het geheel genomen drinken de Ieren het meest van alle Europeanen. Binge drinken - in korte tijd heel veel drinken - doen de Portugezen het meest, gevolgd door de Britten.
In Noord-Europa drinken de Denen over de hele linie het meest. Onder de mannen zijn de Noren dé binge drinkers.

Bevestigd: rijke mensen drinken het meest
Voor het eerst werkten onderzoekers uit de sociale wetenschappen nauw samen met medische onderzoeksgroepen, zegt onderzoeksleider Terje Andreas Eikemo: "Voor het eerst hebben we nu vragen over leefomstandigheden, werk, opleiding en leefstijl kunnen combineren met specifieke gezondheidsproblemen". Dat leverde geen verrassende nieuwe gezichtspunten op, geeft hij toe, maar bevestigde wat wetenschappers al langer weten: rijke mensen drinken het meest. "De algemene alcoholinname is het hoogst in de hogere sociale lagen, maar binge drinken komt het meest voor in de lagere sociale lagen", aldus Eikemo.

European Social Survey
Het onderzoek maakt deel uit van de tweejaarlijkse European Social Survey, een groot bevolkingsonderzoek in 30 Europese landen. Dit keer ging het om de zevende editie. Voor het deel dat betrekking heeft op gezondheid en leefstijl was de NTNU in de lead.
Dit artikel afdrukken