De Franse voedselveiligheidsautoriteit ANSES kwam deze week met een nieuw rapport over de besmetting van voedsel met minerale oliën, schrijft foodwatch. ANSES dringt aan op onmiddellijke maatregelen, zoals ondoordringbare laagjes tussen de kartonnen verpakking en het voedsel (zoals rijst, hagelslag en pasta). Voedselwaakhond foodwatch vindt dat minister Edith Schippers dit advies over moet nemen en 'nu' deze zogenoemde functionele barrières moet verplichten. De emailcampagne van foodwatch over dit onderwerp heeft al meer dan 122.000 Nederlandse ondertekenaars.
Foodwatch - Franse voedselveiligheidsautoriteit: maatregelen tegen besmetting voedsel met gevaarlijke minerale oliën nú nodig
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) lanceert een toolkit om de risico’s op aanwezigheid van minerale oliën in levensmiddelen in kaart te brengen.
In het persbericht bij de toolkit schrijft de FNLI: Met de toolkit stimuleert de FNLI de ketenverantwoordelijkheid om de veiligheid van voedsel zo goed mogelijk te borgen. Aan de hand van classificaties is het mogelijk een inschatting te maken waar de risico’s het grootst zijn; van primaire productie via verwerking tot aan verpakken van het eindproduct. Zo is goed te bepalen waar in de keten het best maatregelen genomen kunnen worden. Dit is de eerste toolkit in Europa waarbij dit mogelijk is. Minerale oliën kunnen in levensmiddelen terechtkomen via bijvoorbeeld voedselcontactmaterialen zoals bedrukt verpakkingsmateriaal of tijdens productie en teelt.
De toolkit is opgesteld in samenwerking met de NRK (Nederlandse rubber- en kunststofindustrie) en de VVVF (Nederlandse verf- en drukinktindustrie).
Ook roept de FNLI gebruikers van de toolkit op om (analyse)data aan te leveren om trendanalyses uit te kunnen voeren. “ De FNLI ziet de behoefte aan gevalideerde meetmethode(n) in de industrie en probeert in de tussentijd zoveel mogelijk gegevens te vergelijken om de betrouwbaarheid te bepalen.”
Volgens voedselwaakhond foodwatch bgrengt de toolkit van FNLI ‘niets nieuws’. Hoewel foodwatch blij is dat de voedingsindustrie het volksgezondheidsrisico van minerale oliën erkent, moeten bedrijven veel meer actie ondernemen om besmetting te voorkomen. wil dat bedrijven veel meer actie ondernemen om besmetting te voorkomen. En wel nu, schrijf Foodholland.
Al in 2012 waren de risico’s van minerale oliën duidelijk. Foodwatch vindt dat bedrijven al lang aan de slag hadden moeten gaan met het bekijken waar in hun keten risico’s van besmetting zitten. Ook hadden ze al lang maatregelen moeten nemen om die risico’s zo klein mogelijk te maken.
De maatregelen die opgesomd worden in de toolkist zijn al lang bekend.