Dat liet de NOS Nederland vandaag denken naar aanleiding van het bericht dat Nederland na de VS de grootste importeur van avocado's is.
Vandaag ontdekte Nederland dat we 's werelds tweede importeur zijn van de hippe groene vrucht avocado. Dat kwam door een bericht van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Onzinnig
De NOS maakte een filmpje waarin avocado's worden vergeleken met sla en tomaten. Avocado's kosten 'maar liefst' 1.000 liter water per kilo vrucht. Het zijn 'waterslurpers', zegt de NOS. Daarom kun je beter sla of tomaten eten, want die kosten maar 130 of 180 kilo water per kilo. Kijk maar:
Wie de NOS volgt, denkt dat je beter sla kunt eten dan avocado's.
Zijn avocado's 'fout' zoals de NOS eigenlijk beweert? Nee. Kijk maar eens in onderstaand overzicht van het watergebruik van gewassen en dierlijke grondstoffen. Daarin zie je dat zelfs granen ('cereals', die ons voornamelijk koolhydraten leveren, een klein beetje vet, maar zoals tarwe ook 14 gram eiwit per 100 gram droog product) en olierijke zaden (zoals lijnzaad en soja, die ook eiwitrijk zijn) per kilo aanmerkelijk meer water kosten dan een kilo avocado. Toch hebben we ze nodig, want ons lijf heeft domweg koolhydraten, vetten en eiwitten nodig, ook als we geen dieren meer eten. Van sla en tomaten alleen kunnen we net zomin leven als van de wind. Zulk voedsel is voornamelijk verpakt water.
Bron: waterfootprint.org
Onnozel
Nog iets. Er zijn ook mensen die vinden dat de waterfootprint van vlees te groot is. Daarom bevelen ze noten aan. Check het staatje hierboven even om te ontdekken wat een onnozel advies dat is voor wie zijn waterfootprint wil beperken. Zelfs wie eiwitten uit bonen prefereert boven die van kip (bonen zijn 'pulses' in het staatje, terwijl 'chicken' voor plofkip staat), moet zich achter de oren krabben over de echte winst.
Bekijk het eens anders. Niet wat we eten, maar wie we zijn en met hoeveel, is het probleem. We hebben vetten en eiwitten nodig en hebben de nare eigenschap om met een heleboel te zijn en tot 2050 nog te groeien in aantal.
Dit artikel afdrukken
Van sla en tomaten alleen kunnen we net zomin leven als van de wind. Zulk voedsel is voornamelijk verpakt waterNederland importeerde in 2016 voor een recordbedrag van €433 miljoen aan avocado’s. Dat maakt ons land na de VS de grootste avocado-importeur ter wereld. Vier op de vijf ingevoerde avocado’s zijn niet voor Nederlandse consumptie, maar gaan via de haven van Rotterdam door naar andere landen. In acht jaar tijd is de invoerwaarde van avocado’s ruim verviervoudigd. Bij geen enkele belangrijke fruitsoort was de groei zo groot. Dat komt omdat de vrucht heel hip is gemaakt door foodies. Fruit eten is immers goed, maar je heb wel vetten nodig. Die moet je niet van dieren halen, weet inmiddels iedereen. Helaas zitten ze niet in vruchten en groenten. Maar wel in avocado's. Vandaar de hype.
Onzinnig
De NOS maakte een filmpje waarin avocado's worden vergeleken met sla en tomaten. Avocado's kosten 'maar liefst' 1.000 liter water per kilo vrucht. Het zijn 'waterslurpers', zegt de NOS. Daarom kun je beter sla of tomaten eten, want die kosten maar 130 of 180 kilo water per kilo. Kijk maar:
Wie de NOS volgt, denkt dat je beter sla kunt eten dan avocado's.
Ook al lijken we te moeten leren dat alleen dieren en avocado's sloten met water kosten, het maken van die vetten en hoge gehaltes eiwitten kost de hele plantaardige natuur meer waterDat is natuurlijk een onzinnige vergelijking. In sla zitten geen vetten, wel wat eiwitten (1,4 gram per 100 gram sla). Ook al lijken we te moeten leren dat alleen dieren en avocado's sloten met water kosten, het maken van die vetten en hoge gehaltes eiwitten kost de hele plantaardige natuur flink wat water als we die stofjes speciaal voor menselijke consumptie moeten telen. Wil je plantaardig voedsel eten met meer eiwitten - denk bijvoorbeeld aan bonen (5 gram eiwit per 100 gram bonen) - dan zul je ook in dat geval ontdekken dat er meer water voor nodig is. Avocado's bevatten 2 gram eiwit en 15 gram voornamelijk enkelvoudig onverzadigd vet. Sojabonen zijn de kampioen in ons bestaande voedingspatroon. Ze bevatten 36 gram eiwitten per 100 gram droog product én 20 gram voornamelijk meervoudig onverzadigde vetten. Lijnzaad gaat daar nog een eind bovenuit, maar hou dat maar stil voor ook daar weer een hype door ontstaat die andere gewassen verdringt.
Zijn avocado's 'fout' zoals de NOS eigenlijk beweert? Nee. Kijk maar eens in onderstaand overzicht van het watergebruik van gewassen en dierlijke grondstoffen. Daarin zie je dat zelfs granen ('cereals', die ons voornamelijk koolhydraten leveren, een klein beetje vet, maar zoals tarwe ook 14 gram eiwit per 100 gram droog product) en olierijke zaden (zoals lijnzaad en soja, die ook eiwitrijk zijn) per kilo aanmerkelijk meer water kosten dan een kilo avocado. Toch hebben we ze nodig, want ons lijf heeft domweg koolhydraten, vetten en eiwitten nodig, ook als we geen dieren meer eten. Van sla en tomaten alleen kunnen we net zomin leven als van de wind. Zulk voedsel is voornamelijk verpakt water.
Bron: waterfootprint.org
Onnozel
Nog iets. Er zijn ook mensen die vinden dat de waterfootprint van vlees te groot is. Daarom bevelen ze noten aan. Check het staatje hierboven even om te ontdekken wat een onnozel advies dat is voor wie zijn waterfootprint wil beperken. Zelfs wie eiwitten uit bonen prefereert boven die van kip (bonen zijn 'pulses' in het staatje, terwijl 'chicken' voor plofkip staat), moet zich achter de oren krabben over de echte winst.
Bekijk het eens anders. Niet wat we eten, maar wie we zijn en met hoeveel, is het probleem. We hebben vetten en eiwitten nodig en hebben de nare eigenschap om met een heleboel te zijn en tot 2050 nog te groeien in aantal.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
"Fruit eten is immers goed, maar je heb wel vetten nodig. Die moet je niet van dieren halen, weet inmiddels iedereen". Aldus Foodlog.
Ben benieuwd of dit de mening van de redactie van Foodlog is of een vaststaand feit. In het laatste geval is het de vraag waar die dan op is gebaseerd.
Dat iedereen dat zou weten, is een wel hele boute uitspraak.
De recente informatie in de media over vetten, welke, en nut en noodzaak ervan, zijn eerder pro-dier.
Hoe dan ook hebben de avocado's hun moment of fame. Wel opmerkelijk: met een doorvoer van 80% van de totale import staat de binnenlandse consumptie in ander perspectief.
Ik neem vanavond lekker broccoli. Schijnt ook weer ergens goed voor te zijn hoewel dat niet de doorslag geeft. Ik houd gewoon van groente. Net als van vlees, vis en peulvruchten.
Van alles wat en gevarieerd. Laten we het vooral niet te moeilijk maken.
Marc, dat is het frame. Dat weet inmiddels iedereen. Overigens, noten - waarvan velen beginnen te denken dat ze veel beter zijn dan vlees - moeten we dringend uit dat frame houden.
Daar zou ik vooral op focussen.
Wat is er mis met het gebruik van water? Niet drinkwater, maar regen- en slootwater?
De avocado komt uit de natte tropen!
Misschien hebben ze daar wat problemen mee in Californië, maar daar hoort de avocado ook niet thuis.
Nick, dat argument - het gaat om natuur- in plaats van kraanwater - is precies de reden waarom ik als bron waterfotoprint.org gebruik. Waterfotoprint is bij mijn weten de meest betrouwbare door zijn allocatie van liters (als je gaat googelen kwam je veel verschillende litrages per product tegen; alles is afhankelijk van je rekenmodel natuurijk).
Eén van de drijvende krachten achter de website is de Nederlandse waterprofessor Arjen Hoekstra (TU Twente). Lees dit interview met hem van enkele jaren geleden. Hoekstra laat zien hoe we gebieden in de wereld door watertransporten via voedsel uitdrogen. Deze zin is het kortste antwoord dat ik op je vraag kan geven.
Dat gebeurt met avocado's nu eigenlijk ook. Door de piekende vraag worden de waterkringlopen in gebieden verstoort. En dat is uiteraard wel degelijk een probleem. Niettemin is het mineur in vergelijking met de grote watertransporten die waterfotoprint.org zo duidelijk in kaart brengt.
Dat zijn onzinnige getallen.
Waar zijn die 15000 liter water naartoe voor die kilo vlees, die 1000 liter voor een kilo avocado, die elk wacharme slechts 750 gram water bevatten? Juist, die zijn achtergebleven in de stal/weide/ plantage, in de atmosfeer of terug in de grond. Die zijn niet weg. "Rien ne se crée, rien ne se perd" wisten we al op het einde van de achttiende eeuw.
In de atmosfeer valt het er opnieuw uit als regen, in de sloot kan het onmiddelijk opnieuw worden gebruikt. De hoeveelheid water die je met een kilo vlees of avocado onttrekt aan zijn milieu is dus 750 gram, dat is alles.